Κοινωνική δικαιοσύνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Κοινωνική δικαιοσύνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα και από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί διεθνές συνέδριο για την ανθρώπινη ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Bielefeld Center of Education του Πανεπιστημίου του Μπίλεφελντ της Γερμανίας συνδιοργανώνουν στην Αθήνα το ετήσιο διεθνές συνέδριο της επιστημονικής ένωσης Human Development and Capabilities Association (HDCA). Στόχος του συνεδρίου είναι να προσεγγίσει με φιλοσοφικό, οικονομικό και θεσμικό τρόπο τον ανθρώπινο παράγοντα και την ανάπτυξή του μέσα σε οικονομικά περιβάλλοντα ύφεσης.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο καθηγητής στο Harvard Αμάρτια Σεν (βραβείο Νομπέλ Οικονομικών, 1998, φωτ.), ο καθηγητής στο MIT Νταρόν Ατσέμογλου (συγγραφέας του «Why Nations Fail»), οι φιλόσοφοι Μάρθα Μουσμπάουμ (Πανεπιστήμιο του Σικάγου) και Φιλίπ Πετί (Πανεπιστήμιο Princeton) και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κοσίκ Μπασού. Το κρίσιμο ζητούμενο και ο προβληματισμός που θα τεθούν προς διάλογο σχετίζονται με φαινόμενα όπως η υποχώρηση της κοινωνικής προστασίας και του βιοτικού επιπέδου ακόμη και σε χώρες που θεωρούνται ανεπτυγμένες, τα οποία έχουν θέσει με ένταση το ερώτημα τι αποτελεί «ανάπτυξη» και σε ποιους τελικά καταλήγει.

Πάντως, στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το ρητό «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και έχει επισημανθεί από την αρχή της κρίσης. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις είχαν στρέψει την προσοχή τους στην επίλυση άλλων προβλημάτων, αλλά τώρα δεν υπάρχει κανένα περιθώριο καθυστέρησης στη διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας.

Ας ελπίσουμε ότι οι όποιες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα ληφθούν σοβαρά υπόψη από όλους και σιγά σιγά θα αρχίσουν να διαμορφώνονται οι συνθήκες για την αλλαγή της κατάστασης.

Ηρθε η ώρα της ανάπτυξης

Η ώρα της ανάπτυξης πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς πρόκειται στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) να παρουσιάσει μέρος της έκθεσης που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για το αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης 10ετίας. Πρόκειται για έκθεση που έχει βασιστεί στα ευρήματα των αντίστοιχων εργασιών του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ και της McKinsey. Δηλαδή σε εκθέσεις που έχουν παραδοθεί στην κυβέρνηση εδώ και μήνες ή ακόμα και χρόνια (όσον αφορά την τελευταία). Μάλιστα, η πλήρης έκθεση της κυβέρνησης, που θα περιγράφει τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να επιτύχει σταθερά και υψηλά ποσοστά ανάπτυξης, αναμένεται να είναι έτοιμη και να παρουσιαστεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Ετοιμος από καιρό για τη θέση

Ο νέος επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο σχήμα της τρόικας, κ. Ρ. Γκογιάλ, που αντικαθιστά των κ. Π. Τόμσεν, δεν έρχεται από το πουθενά στο προσκήνιο.

Μάλιστα, οι… κακές γλώσσες τον θέλουν να έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση όλων των μνημονιακών κειμένων και ιδίως σε εκείνο του τελευταίου ελέγχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκογιάλ είναι ο εμπνευστής της λίστας με τα «διαρθρωτικά ορόσημα» (structural benchmarks) του ελέγχου που θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά. Δηλαδή των μέτρων που η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν πάση θυσία για να κλείσει επιτυχώς ο επόμενος έλεγχος.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γκογιάλ, τον Ιούλιο και προτού αναλάβει επισήμως τα νέα του καθήκοντα, είχε εμφανιστεί αρκετά «σκληρός» μιλώντας σε συνέδριο του Economist, καθώς είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων σε καθυστερήσεις επί του ελληνικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή