Κάποιος έπρεπε να παραμείνει στη Νίκης

Κάποιος έπρεπε να παραμείνει στη Νίκης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυρία Ευτυχία Μιχαηλίδου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη, φυλάττει Θερμοπύλες στο υπουργείο αυτές τις ημέρες. Αν και ήταν προγραμματισμένο να μεταβεί και η κυρία Μιχαηλίδου στο Παρίσι για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (είναι εκ των στενών συνεργατών του υπουργού), τελικά αποφασίστηκε ότι θα πρέπει να παραμείνει στην Αθήνα και στο γραφείο της επί της οδού Νίκης στο υπουργείο Οικονομικών. Και αυτό επειδή η μεταφορά της διαπραγμάτευσης στο Παρίσι είχε ως άμεσο επακόλουθο και τη μεταφορά σύσσωμης της ηγεσίας του υπουργείου στην πρωτεύουσα της Γαλλίας. Δεδομένου ότι το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τα δικά του θέματα, έχει και τον συντονιστικό ρόλο όλων των επαφών με την τρόικα ήταν αδύνατο να μείνουν στην Αθήνα ο αναπληρωτής υπουργός ή ο υφυπουργός ή ο γενικός γραμματέας. Από την άλλη πλευρά, όμως, και το υπουργείο θα έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί…

Από 6 Οκτωβρίου ξεκινά το νέο καθεστώς που αφορά τον διακανονισμό συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Ετσι έπειτα από 30 χρόνια καταργείται το Τ+3 στην εκκαθάριση συναλλαγών και μειώνεται κατά μία μέρα η εκκαθάριση στο Τ+2. Δηλαδή πρακτικά ο επενδυτής ο οποίος αγόρασε μετοχές τη Δευτέρα θα πρέπει να έχει τοποθετήσει τα χρήματα της αγοράς στον τραπεζικό λογαριασμό την Τετάρτη και όχι την Πέμπτη, που θα ισχύει μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής 3ης Οκτωβρίου 2014. Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποσκοπεί στην εναρμόνιση του κύκλου διακανονισμού με όλες τις εμπλεκόμενες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς και στην εξασφάλιση αποτελεσματικότητας και χαμηλότερου κινδύνου στις διαδικασίες εκκαθάρισης.

Ντεμπούτο για Κ. Κούνεβα

Την πρώτη της παρέμβαση από το Ευρωκοινοβούλιο έκανε η Κωνσταντίνα Κούνεβα, με αφορμή των «δωδεκάλογο» του Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης. Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες μέρος των αποτυχημένων πολιτικών της Ε.Ε., υποστηρίζει πως τα ίδια προγράμματα είχαν εξαγγελθεί και προεκλογικά. Δεν μένει όμως μόνο στις διαπιστώσεις. Προχωρεί στις πράξεις, και διαπιστώνει ότι το διάστημα 2007-2013 διατέθηκαν 3,1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 790.000 νέων θέσεων εργασίας. Και η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28%. Το 2014-2020 θα διατεθεί κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ με σκοπό να δημιουργηθούν οι ίδιες θέσεις εργασίας. Ας ελπίσουμε ότι η ανεργία δεν θα ακολουθήσει…

Σχέδιο Μόσχας για Ρώσους τουρίστες στην Κριμαία

Στρατηγικός στόχος του Κρεμλίνου και του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η ανάδειξη της Κριμαίας ως κορυφαίου προορισμού για τη προσέλκυση Ρώσων και τουριστών άλλων εθνικοτήτων στη χερσόνησο. Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε ποσό 20 εκατ. ρουβλίων για την προώθηση της Κριμαίας στις ρωσικές περιφέρειες, τη συμμετοχή της σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κ.ά. Παράλληλα, το Κρεμλίνο θα διαθέσει αυξημένα κονδύλια για τη στήριξη του εγχώριου τουρισμού. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Ε.Ε. λόγω Ουκρανίας καθιστούν ιδιαίτερα ρευστό το πεδίο του εξερχόμενου τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία και το 2015.

Επιστροφή στις… ρίζες για την «Αλουμίνιον»

«Αλουμίνιον της Ελλάδος Βιομηχανική και Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία ΒΕΑΕ». Την ιστορική της επωνυμία επαναφέρει για τη μεταλλευτική βιομηχανία Αλουμίνιον Α.Ε. ο Ομιλος Μυτιληναίου. Με αυτή την επωνυμία και τον διακριτκό τίτλο «Αλουμίνιον της Ελλάδος ΒΕΑΕ» διήνυσε τον βίο της από τη σύστασή της το 1960 ως θυγατρική της γαλλικής Πεσινέ μέχρι και το 2010, οπότε για τεχνικούς καθαρά λόγους μετονομάστηκε από τον Ομιλο Μυτιληναίου σε «Αλουμίνιον Α.Ε.». Η τροποποίηση της επωνυμίας εγκρίθηκε από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και ανακοινώθηκε χθες επισήμως από τον Ομιλο Μυτιληναίου. Η κίνηση αυτή αντανακλά τη θέση που έχει κατακτήσει πλέον στη διεθνή αγορά η ιστορική βιομηχανία μετά την ολοκλήρωση ενός πολυετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή