Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ξενοδοχεία

Επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε ελληνικά ξενοδοχεία

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο έντονο ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ στη χώρα μας περιγράφει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal. Kάνει λόγο για την έναρξη διαδικασιών προκειμένου να κατασκευασθούν περισσότερα από 25 ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επίσης, γίνεται αναφορά σε ξένα fund όπως το Οaktree Capital Management, που εισήλθε ήδη στην ελληνική αγορά σε συνεργασία με τη Σάνη Α.Ε. για την ανάπτυξη νέων συγκροτημάτων, και ξενοδοχειακούς κολοσσούς του εξωτερικού (Hilton, Four Season, Abu Dhabi’s Rotana Group και Νikki Beach) που έχουν αναλάβει ή διαπραγματεύονται την ανάληψη του μάνατζμεντ ελληνικών μονάδων. Παράλληλα, αναφέρεται η λειτουργία του πρώτου ξενοδοχείου Νikki Βeach στη χώρα μας, αλλά και το ενδιαφέρον που έχει εκφράσει ο ιδιοκτήτης του διεθνούς ομίλου, Jack Penrod, να εντάξει στο χαρτοφυλάκιό του άλλες δύο ελληνικές μονάδες.

Oμάδα μετόχων της ΕΤΕΜ που εκπροσωπούν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του μετοχικού κεφαλαίου θέλουν να μπλοκάρουν την επικείμενη συγχώνευση της εισηγμένης με απορρόφηση από την επίσης εισηγμένη Ελβάλ – θυγατρικές και οι δύο του ομίλου Βιοχάλκο. Οι μέτοχοι ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση για να συζητηθεί το θέμα της συγχώνευσης. Για τον σκοπό αυτό η ΕΤΕΜ συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση στις 24 Σεπτεμβρίου 2014. Οπως πληροφορείται η «Κ», από πλευράς του ομίλου Βιοχάλκο δεν υπάρχει κανένας σχολιασμός για την κίνηση αυτή της ομάδας μετόχων, που όπως έγινε γνωστό είναι ανεξάρτητοι και δεν εκπροσωπούνται από κάποιο φορέα.

Ταξίδι «αστραπή»

Το αεροπλάνο της επιστροφής από το Παρίσι στην Αθήνα πήραν χθες το απόγευμα ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Ν. Δένδιας, και το επιτελείο του.

Η συνάντηση του κ. Δένδια με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν η πρώτη που έγινε χθες και άρχισε στις 9.30 το πρωί. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε άλλη προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς το θέμα των «κόκκινων δανείων» αναμένεται να εξεταστεί ενδελεχώς στα τέλη Σεπτεμβρίου και στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας είχε αποφασίσει να αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Γαλλίας.

Αλλωστε, το ταξίδι της ελληνικής αποστολής ήταν επαγγελματικό και όχι αναψυχής.

Αν και εκτός κυβέρνησης αισθάνεται δικαιωμένος

Δικαιωμένος πρέπει να αισθάνεται ο τέως υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, από τα αποτελέσματα της φετινής έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα. Αν και η εμμονή του στις μεταρρυθμίσεις θεωρείται ότι είναι αυτή που του στοίχισε τον υπουργικό θώκο, η άνοδος της Ελλάδας κατά 10 θέσεις φέτος στην παγκόσμια κατάταξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών, καθώς και στην αγορά εργασίας. Κάτι που ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει χθες, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση.

Εκτιμήσεις της Goldman Sachs για τα stress tests

Oι ιταλικές, οι γερμανικές και οι ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων που εμφανίζουν υψηλότερες πιθανότητες να «κοπούν» στο stress test της ΕΚΤ. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν 125 θεσμικοί επενδυτές σε σχετική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Goldman Sachs. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σημείωμα της Goldman, τις υψηλότερες πιθανότητες αποτυχίας εμφανίζουν: Banca Monte dei Paschi di Siena (με πιθανότητα 48%), Commerzbank (43%), Banco Comercial Portugues (34%), Banco Popolare (34%), Τράπεζα Πειραιώς (33%), Banca Popolare di Milano -PMI (32%), Eurobank (30%), Raiffeisen (29%), Alpha Bank (28%) και POP (28%). Στη δημοσκόπηση της Goldman Sachs καταγράφεται αύξηση του ποσοστού των ειδικών που εκτιμούν ότι το stress test θα είναι αξιόπιστο (89% από 70% η προηγούμενη), ενώ το 75% πιστεύει ότι οι τράπεζες θα υπεραποδώσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή