Με… «την ψυχή στο στόμα» η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Με… «την ψυχή στο στόμα» η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο κι αν προσπάθησαν στο υπουργείο Οικονομικών, τελικά δεν θα το αποφύγουν. Οι φορολογούμενοι θα ενημερωθούν σχεδόν τελευταία στιγμή για το ύψος της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να καταβάλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει στη Βουλή τις διορθώσεις επί του φόρου τη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου. Δεδομένου ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων χρειάζεται τουλάχιστον 15 ημέρες για να τρέξει τη νέα εκκαθάριση του φόρου, γίνεται αντιληπτό ότι οι υπόχρεοι θα έχουν περίπου 5 ημέρες στη διάθεσή τους για να ενημερωθούν και να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ώς τις 30 Σεπτεμβρίου. Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα από τις αλλαγές. Αλλιώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέα παράταση της αποπληρωμής του φόρου, αφού υπάρχει το περιθώριο να καταβληθεί η τελευταία δόση ακόμη και τον Μάρτιο του 2015, αντί του Φεβρουαρίου 2015 που είναι προγραμματισμένο.

Η συγκέντρωση στον αποδεκατισμένο κλάδο των χρηματιστηριακών εταιρειών λόγω της έλλειψης εγχωρίων επενδυτών που συνεπάγεται και την καθίζηση του τζίρου, είχε ως αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα οι 10 πρώτες εταιρείες –εκ των οποίων οι 4 έχουν έδρα στο εξωτερικό– να ελέγχουν το 78,51% των συναλλαγών. Οι υπόλοιπες 50 χρηματιστηριακές μοιράσθηκαν το 21,49% των συναλλαγών. Στην κορυφή της κατάταξης των χρηματιστηριακών για τον Αύγουστο βρέθηκε η Euroxx, με ποσοστό 16,64%. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Eurobank Equities (16,62%) και στην τρίτη θέση η NBG Sec (7,74%). Ακολούθησαν η Αxia Ventures (6,95%) και η Tράπεζα Πειραιώς (6,02%).

Εθελουσία στην Alpha Bank

Εντός των επόμενων ημερών και πάντως μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην Alpha Bank για 1.800 έως 2.200 υπαλλήλους. Πρόκειται για τη μόνη συστημική τράπεζα που δεν έχει προχωρήσει σε εθελουσία έξοδο προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά, πέρυσι σε επίπεδο ομίλου το προσωπικό της από 17.880 άτομα στο τέλος του 2012, μειώθηκε κατά 5,3% ήτοι 946 άτομα, φθάνοντας στο τέλος του 2013 τα 16.934. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του καλοκαιριού, υπήρξαν συνεχείς συνεννοήσεις της διοίκησης με τον Σύλλογο προσωπικού και το υπουργείο Εργασίας και πλέον έχουν διευθετηθεί όλα τα προβλήματα, κυρίως αναφορικά με το ΕΤΑΤ και απομένει η ανακοίνωση του προγράμματος.

Ανενεργός ο νόμος για αδειοδοτήσεις εταιρειών

Η δευτερογενής νομοθεσία για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας και ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης με τους αντιπροέδρους της Παγκόσμιας Τράπεζας Κ. Μπασού και Λ. Τακ. Ο νόμος-πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις ψηφίστηκε την άνοιξη, όμως για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εκδοθούν μέχρι το τέλος του έτους περί τις 22 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα. Η Παγκόσμια Τράπεζα, με τη συμβολή της οποίας συντάχθηκε ο νόμος, βοηθάει και στην κατάρτιση της δευτερογενούς νομοθεσίας.

Αγωγή από Βαγδάτη για μεταφορά πετρελαίου

Ζημίες αξίας τουλάχιστον 246 εκατ. ευρώ αναμένεται να διεκδικήσει η κυβέρνηση του Ιράκ από την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Marine Management Services (MMS), καθώς σχεδιάζει να καταθέσει σχετική αγωγή στα δικαστήρια του Πειραιά. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, στη σχετική ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης τονίζεται ότι η MMS ευθύνεται για την παράνομη μεταφορά αργού πετρελαίου από την περιοχή του αυτόνομου Κουρδιστάν, παρότι η κυβέρνηση του Ιράκ είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τη διαχείριση πωλήσεων πετρελαίου που πραγματοποιούνται σε ιρακινό έδαφος. Στην ανακοίνωση του Ιράκ αναφέρεται ότι συνολικά πέντε δεξαμενόπλοια της MMS έχουν μεταφέρει πετρέλαιο για λογαριασμό της κυβέρνησης του αυτόνομου Κουρδιστάν μέσω τουρκικού λιμανιού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή