Υποδιοικητής στην ΤτΕ ο κ. Ιωάννης Μουρμούρας

Υποδιοικητής στην ΤτΕ ο κ. Ιωάννης Μουρμούρας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τοποθέτηση του κ. Ιωάννη Μουρμούρα στη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αποφάσισε χθες το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας. Η θέση ήταν κενή από τον περασμένο Ιούνιο μετά τη λήξη της θητείας της κ. Ελένης Λουρή. Ο κ. Μουρμούρας μέχρι σήμερα ήταν οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και διευθυντής του Οικονομικού του Γραφείου. Ο νέος υποδιοικητής της ΤτΕ είναι καθηγητής Μακροοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012).

Τη θέλησή της να παραμείνει στο τιμόνι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να ολοκληρώσει το σημαντικό έργο της επιστροφής των συστημικών τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια, υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου κ. Αναστασία Σακελλαρίου. Μιλώντας σε συνεργάτες της απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετακινηθεί σε άλλη θέση, υπογραμμίζοντας ότι στο Ταμείο υπάρχουν πολλά να γίνουν. Σημειώνεται ότι το όνομα της κ. Σακελλαρίου είχε «ακουστεί» για την ΤτΕ.

Τι απαντά η MMS στις ιρακινές βολές

«Εμείς είμαστε απλώς μια μεταφορική εταιρεία, δεν αποτελούμε μέρος της διαμάχης. Τυχόν αγωγή εναντίον μας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και είναι εντελώς αβάσιμη. Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας με ιδιαίτερη ένταση». Με τις δηλώσεις αυτές απάντησε στο Ρόιτερς εκπρόσωπος της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας MMS (Marine Management Services), σχετικά με την ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, την οποία είχε δημοσιεύσει προχθές το πρακτορείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κυβέρνηση του Ιράκ πρόκειται να καταθέσει αγωγή εναντίον της εταιρείας, διεκδικώντας αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 245 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της MMS, η οποία έχει βρεθεί εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» μεταξύ Ιράκ και Κουρδιστάν, η ελληνική ναυτιλιακή δεν έχει λάβει επίσημη γνώση της αγωγής. Το Ιράκ ισχυρίζεται ότι η MMS μετέφερε πετρέλαιο προερχόμενο από την περιοχή του Κουρδιστάν, χρησιμοποιώντας λιμάνι της Τουρκίας.

Eκ παραδρομής αναφέρθηκε σε προηγούμενο φύλλο της «Κ» ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιοκτήτρια και βασική μέτοχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η βασική πιστώτρια τράπεζα της επιχείρησης. Ιδιοκτήτης του 82,33% της εισηγμένης είναι ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας που έχει τοποθετήσει η ΤτΕ.

Η μάχη «ελέγχου» του καπνού…

Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση των προδιαγραφών του διαγωνισμού που αφορά την ιχνηλασιμότητα στα τσιγάρα. Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, που ανέρχεται σε ετήσια βάση στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ. Γίνεται προσπάθεια από την επιτροπή που έχει συσταθεί να μην υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού, καθώς οι προτάσεις για το κόστος των ειδικών συστημάτων ξεκινούν από 30.000 ευρώ ετησίως και φθάνουν τα 17 εκατ. ευρώ.

Επειτα από… 4 μέρες απάντησαν για ένα κρίσιμο ζήτημα 2 ετών

Δεν προκαλεί καμία απορία το γεγονός ότι χρειάστηκαν περίπου 2 χρόνια και ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί ο νόμος περί εγκατάστασης στα πρατήρια καυσίμων ολοκληρωμένου συστήματος εισροών – εκροών, στο σύνολο της χώρας. Και δεν προκαλούν απορία οι χρόνοι αντίδρασης των αρμόδιων υπηρεσιών, γιατί πέρασαν 4 ημέρες για να αντιδράσει το υπουργείο Οικονομικών στα δημοσιεύματα περί μη εφαρμογής του νόμου και μη ελέγχου των πρατηρίων. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε χθες πως οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν και η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου είναι βασική προτεραιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή