Στο… τρέξιμο λόγω του stress test οι τράπεζες

Στο… τρέξιμο λόγω του stress test οι τράπεζες

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνας έντονων διεργασιών είναι για τις τράπεζες ο Σεπτέμβριος, καθώς τα ανοικτά ζητήματα με αφορμή το stress test κρατούν σε συνεχή εγρήγορση τις διοικήσεις τους. Οι επαφές τους με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) είναι συνεχείς. Ιδιαίτερα θετικό κρίνεται το γεγονός ότι θα υπολογιστούν τελικώς στην προσομοίωση τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου νωρίτερα φέτος στην Ελλάδα. Επίσης, περί τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του AQR, οι κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν στο βασικό σενάριο των stress tests και οι ανάγκες για το δυσμενές σενάριο. Από τα τρία ποσά οι τράπεζες θα κληθούν να συγκεντρώσουν εντός έξι μηνών αυτά που αφορούν το βασικό σενάριο και εντός εννέα μηνών τα επιπλέον που θα προκύπτουν με βάση το δυσμενές. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν αναμένεται να υπάρξει σαφής εικόνα για τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από την πανευρωπαϊκή άσκηση πριν από το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Πάντως, πληροφορίες που αποδίδονται στην ΕΚΤ θέλουν να υιοθετούνται για κάθε τραπεζικό σύστημα επιμέρους προσαρμογές στο τεχνικό κομμάτι της διαδικασίας.

Δύο είναι τα θέματα που κρίνονται εξαιρετικά σημαντικά για τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του stress test: α) η αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων και β) ο τρόπος με τον οποίο θα αποτιμηθούν οι ενεχυριασμένες κατοικίες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, όπως και τα ενεχυριασμένα ακίνητα που έχουν μπει ως εξασφαλίσεις για δάνεια σε ΜμΕ. Ως γενική κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ γίνεται αντιληπτή η mark to market αποτίμηση των ακινήτων, δηλαδή η αγοραία αξία. Για την ιστορία, στο προηγούμενο AQR τα ακίνητα αυτά λέγεται ότι είχαν αποτιμηθεί στο 85% της τιμής που είναι εγγεγραμμένη στα βιβλία των τραπεζών.

Συνεργασία στη ναυτιλία

Σχέδιο μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της ναυτιλιακής τεχνολογίας και εξοπλισμού προωθεί με αξιώσεις η Αθήνα. Θέμα που συζητήθηκε εκτενώς αυτή την εβδομάδα με την ευκαιρία της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας της περιφέρειας Ζιγιάνγκ της Κίνας και των επιχειρηματικών επαφών που έγιναν στο πλαίσιό της. Επισπεύδων, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μίχαλος, ο οποίος, μάλιστα, έχει ήδη έρθει σε επαφή με την China Development Bank σχετικά με την αξιοποίηση μέρους των κεφαλαίων (5 δισ. δολαρίων) που προσφέρονται σε Ελληνες πλοιοκτήτες για τη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία, έτσι ώστε να διατίθενται και στη συμπαραγωγή-επισκευή πλοίων και σε ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και για την αγορά ελληνικού εξοπλισμού.

Συγκοινωνίες και οικονομία

Η συγκοινωνιακή εικόνα μιας πόλης μαρτυρεί πολλά για την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της. Οπως επισημαίνουν οι συγκοινωνιολόγοι, το πόσο «αδειάζει» η πόλη το καλοκαίρι ή κατά την περίοδο εορτών είναι και αυτό ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης. Και αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως τη λεωφόρο Πειραιώς, στην οποία παρατηρήθηκε ότι τον Ιούλιο του 2013 η πρωινή ώρα αιχμής (8 π.μ.) βρήκε το τμήμα του δρόμου με κατεύθυνση προς την Ομόνοια (150 μέτρα πριν από τη Χαμοστέρνας) με 712 οχήματα έναντι 670 τον ίδιο μήνα του 2012. Την ίδια ώρα, μάλιστα, ο Αύγουστος του 2012 βρήκε τον δρόμο με 333 οχήματα, τα οποία τον επόμενο χρόνο σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 608…

Θωράκιση της οικονομίας από νέους κινδύνους

Την ανάγκη μιας νέας εθνικής συμφωνίας, τη διαμόρφωση ενός εθνικού μνημονίου, το περιεχόμενο του οποίου θα εξασφαλίζει την απαιτούμενη σταθερότητα της οικονομίας και τη θωράκισή της από νέους κινδύνους, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς (φωτογραφία) μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη. Οπως τόνισε: «Η εμπειρία των τελευταίων ετών καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν εύκολες νίκες ούτε βολικές παρακάμψεις προς την επιτυχία. Οι αυτοματισμοί, ο εφησυχασμός, ο φόβος συγκρούσεων και η μετάθεση αποφάσεων οδήγησαν σε πολύ πιο επώδυνα αποτελέσματα. Η κοινωνία, πληγωμένη μεν αλλά πολύ πιο ώριμη, εξέρχεται από την κρίση. Μαζί με το τέλος της ύφεσης, πλησιάζει και η ημερολογιακή λήξη του Μνημονίου. Η προσπάθεια όμως για θωράκιση της οικονομίας πρέπει να συνεχιστεί». Σε ό,τι αφορά το stress test, εκτίμησε ότι τελικά οι εγχώριες τράπεζες θα εξέλθουν ενισχυμένες: «Ούτως ή άλλως, μετά τα όποια προβλήματα και αν εντοπιστούν και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν για τη διόρθωσή τους, οι ελληνικές τράπεζες θα εξέλθουν ενισχυμένες. Διότι, έπειτα και από αυτήν την αξιολόγηση, δεν θα μπορεί, σε διεθνές επίπεδο, να διατυπώνεται αμφισβήτηση, έλλειμμα αξιοπιστίας, ούτε καν σκεπτικισμός για την ποιότητα του εγχώριου πιστωτικού συστήματος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή