Σήμερα οι υπογραφές για διασύνδεση Κυκλάδων

Σήμερα οι υπογραφές για διασύνδεση Κυκλάδων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπογράφονται σήμερα οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Το έργο θεωρείται κομβικής σημασίας, όχι μόνο για τα υπό διασύνδεση νησιά με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας (Σύρος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος) αλλά για το σύνολο των καταναλωτών της χώρας, οι οποίοι επιβαρύνονται με υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για να ηλεκτροδοτούνται τα νησιά με πανάκριβη ενέργεια που παράγεται από πετρελαϊκούς σταθμούς. Οι συμβάσεις θα υπογραφούν σε ειδική εκδήλωση παρουσία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου. Από πλευράς του ΑΔΜΗΕ θα υπογράψει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Γιαρέντης. Την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου ανέλαβε η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια, ενώ το καλώδιο «τροφοδότη» Λαύριο – Σύρος, αντίστοιχου μήκους, η ιταλική Prysmian Powerling SrL.

Bουλιάζει ο χαλυβουργικός κλάδος. Είναι αξιοσημείωτο ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014, οι ελληνικές εξαγωγές χάλυβα διολίσθησαν στους 67.121 τόνους, καταγράφοντας μάλιστα σημαντική μείωση συγκριτικά με πέρυσι, όταν εξήχθησαν σχεδόν 120.000 τόνοι. Τις μεγαλύτερες εξαγωγές (894.000 τόνοι), με μερίδιο 43,7%, εμφανίζει η Ιταλία, ακολουθεί η Ισπανία (749 χιλιάδες τόνοι) και έπεται η Πορτογαλία, η οποία μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν ανύπαρκτη στη συγκεκριμένη αγορά – με 243.000 τόνους. Σε μια αγορά, δηλαδή, όπου υπάρχει αύξηση της ζήτησης, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση, με τη μέση μηνιαία μείωση στο 44%.

Αισιοδοξία παρά τις πιέσεις

Μπορεί και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών να σημείωσε σημαντικές απώλειες, ωστόσο οι ξένοι οίκοι διατηρούν αμείωτη την αισιοδοξία τους. Η JP Morgan θεωρεί ότι μετά τα μέτρα της ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας οι προοπτικές των μετοχών είναι ιδιαίτερα θετικές και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα διατηρεί τη σύσταση για τοποθετήσεις. Μάλιστα, οι αναλυτές της JP Morgan περιλαμβάνουν την Εθνική στις 10 καλύτερες μετοχές. Σε ό,τι αφορά τις εγχώριες τράπεζες η αμερικανική εταιρεία εκτιμά ότι η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου εξασφαλίζει την επιτυχία του κλάδου στα stress test της ΕΚΤ. Η JP Morgan περιλαμβάνει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο στις κορυφαίες επενδυτικές επιλογές του.

Νέο ρωσικό κανόνι φοβούνται οι ξενοδόχοι

Η κατάσταση στον ταξιδιωτικό κλάδο της Ρωσίας βαίνει επιδεινούμενη. Οι πτωχεύσεις ρωσικών ταξιδιωτικών Οργανισμών θα συνεχισθούν, εκτιμούν οι τουριστικοί φορείς της Ελλάδας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης (φωτ.) έκανε λόγο –μέσω twitter– για νέα επικείμενη χρεοκοπία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, σημειώνει ότι είναι οδυνηρές οι πτωχεύσεις για τα ξενοδοχεία, αλλά συστήνει «να προσέξουμε την εικόνα μας ειδικά σε μία αγορά που σταδιακά θα συνέλθει».

Τα επιμελητήρια έχουν ρόλο να διαδραματίσουν

Προσδοκίες περί κατάργησης του νόμου με τον οποίο αίρεται από την 1η Ιανουαρίου 2015 η υποχρέωση εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια συνεχίζουν να έχουν ο εκπρόσωποί τους. Κι αυτό διότι αν και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος έχει αποκλείσει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, από το ΠΑΣΟΚ, φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι η υποχρεωτική εγγραφή θα διατηρηθεί και το 2015. Το σίγουρο είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για να γίνει αντιληπτό ότι τα επιμελητήρια έχουν ρόλο να παίξουν, παρέχοντας ανταποδοτικές υπηρεσίες στα μέλη τους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, λοιπόν, αποφασίστηκε η συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναθεώρηση και τον εκσυγχρονισμό της επιμελητηριακής νομοθεσίας. Εστω και αργά τα επιμελητήρια έχουν μια ευκαιρία να αποδείξουν εάν αυτό που διεκδικούν είναι ένας νέος ρόλος ή απλώς η διατήρηση των παλαιών προνομίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή