Κρατούν μικρό καλάθι για τη Standard & Poor’s

Κρατούν μικρό καλάθι για τη Standard & Poor’s

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Παρασκευή ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) αναμένεται να ανακοινώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα και εάν θα αλλάξει την αξιολόγησή του ή όχι. Πρόκειται για μία έκθεση που πολλοί περιμένουν με αγωνία, καθώς είναι δεδομένο ότι σε σχέση με τις αρχές του έτους έχουν αλλάξει πολλά και προς το καλύτερο. Οπότε το ερώτημα είναι εάν η αναγνώριση της προόδου θα μεταφραστεί και σε κάποια αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν κρατούν μικρό «καλάθι», καθώς οι οίκοι έχουν ήδη δείξει –με πρώτη τη Moody’s– ότι δεν βιάζονται να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία. Αναγνωρίζουν την πρόοδο, αλλά στο δια ταύτα εστιάζουν περισσότερο στους κινδύνους. Αυτό, πάντως, που περιμένουν κυρίως είναι οι αποφάσεις της Ευρωζώνης για το χρέος, κάτι που, στην καλύτερη περίπτωση, αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του έτους.

Ενα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, ο κ. Κωνσταντίνος Ζωντανός θα αντικαταστήσει τον μέχρι σήμερα πρόεδρο και διευθύντοντα σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύων) Γιώργο Κόλλια. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες την παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Ζωντανού από μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και τον διορισμό του ως επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ. Ο κ. Ζωντανός ειδικεύθηκε στις τηλεπικοινωνίες και ειδικότερα στους φορείς και τα συστήματα ψηφιακής μετάδοσης και εργάστηκε για πολλά χρόνια σε υπεύθυνες θέσεις στον ΟΤΕ. Ενα από τα πρώτα έργα που θα κληθεί να διαχειριστεί στον ΔΕΔΔΗΕ είναι ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μισή δουλειά

Τα αποτελέσματα από την εξίσωση του ΕΦΚ των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης «έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων», αναφέρει μεταξύ άλλων σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, στόχος του μέτρου ήταν η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στον συγκεκριμένο τομέα, δηλαδή μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Η συμβολή του μέτρου ήταν αυτή που θα μπορούσε να είναι. Γιατί, κατά τα λοιπά, το υπουργείο Οικονομικών και τα άλλα υπουργεία άφησαν ορθάνοικτες τις πόρτες για τους λαθρεμπόρους σε άλλους τομείς, όπως τον ναυτιλιακό.

Οι τιμές δεν πέφτουν μόνο με συμβουλές

Το να συστήνεις στους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς πριν ψωνίσουν είναι όχι απλώς θεμιτό, αλλά ενισχύει και την καταναλωτική συνείδηση. Το να τους προτρέπεις όμως από τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης να αγοράζουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, επειδή είναι φθηνότερα από τα αντίστοιχα επώνυμα, είναι φάουλ. Αυτό έκανε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Γ. Γιακουμάτος. Στον κ. Γιακουμάτο δεν καταλογίζουμε πρόθεση διαφήμισης των εν λόγω προϊόντων. Απλώς για μια ακόμη φορά διαπιστώνουμε την απουσία «όπλων» για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Τα «χαμένα λεφτά» φέρνουν έσοδα, αλλά και επενδύσεις

Επιδεικνύοντας τα άμεσα αντανακλαστικά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) δεν άφησε αναπάντητα τα χθεσινά σχόλια της κυβερνητικής εκπροσώπου Σ.Βούλτεψη, σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι η επένδυση σε ακίνητα είναι «χαμένα λεφτά». Σε ανακοίνωση-απάντηση στην κ. Βούλτεψη, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων τόνισαν με σκωπτικό τρόπο ότι «χαμένα λεφτά» θα πρέπει να θεωρηθούν και τα 3 δισ. ευρώ φόρων από τα ακίνητα που εισπράττει ετησίως η κυβέρνηση, όπως επίσης και τα λεφτά τα οποία η ίδια η κυβέρνηση επιχειρεί εναγωνίως να προσελκύσει από μεγάλους επενδυτές για αγορά κρατικών εκτάσεων. Επίσης, χαμένα θα πρέπει να θεωρούνται και τα λεφτά που επίσης επιχειρεί να προσελκύσει η κυβέρνηση από μεμονωμένους ξένους αγοραστές ακινήτων, μέσω της χορήγησης πενταετούς άδειας παραμονής για όσους εξ αυτών «επενδύσουν» τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή