Στο ίδιο έργο θεατές

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει deja vu. Διαρρέουν πληροφορίες από το ΔΝΤ για διάσκεψη για το ελληνικό χρέος, που δεν επιβεβαιώνονται από την Ευρωζώνη. Μερικές ημέρες αργότερα το Ταμείο διαψεύδει την πληροφορία. Ευρωπαίος αξιωματούχος λέει ότι θα ήταν παράδοξο να μείνει το ΔΝΤ μόνο του να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, όταν τα λεφτά του δανείου από την Ευρωζώνη θα έχουν τελειώσει. Μερικές ημέρες μετά, εκπρόσωπος του ΔΝΤ δηλώνει ότι δεν έχει πρόβλημα να συμβεί κάτι τέτοιο. Το Spiegel αναφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες δεν θα μας δώσουν με το έτσι θέλω νέο δάνειο, αλλά θα διατηρήσουν την αυστηρή εποπτεία. Εν τω μεταξύ, ο ESM και η Κομισιόν επεξεργάζονται σε τεχνικό επίπεδο σενάρια για το χρέος, ερήμην του ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς. Ολα αυτά θυμίζουν μια προκαταρκτική διαπραγμάτευση, εν όψει της κανονικής που θα γίνει με μυστικότητα και θα αφορά την επόμενη ημέρα μετά το Μνημόνιο και τη διευθέτηση του χρέους. Οπως είχε γίνει και το 2012 με το PSI και το δεύτερο Μνημόνιο.

Μετά τους 26 «γαλάζιους» βουλευτές που έχουν αυτοανακηρυχθεί προστάτες των αγροτών, ήρθε και η σειρά του ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του, να ζητήσει την ανάκληση της εγκυκλίου που ενεργοποιεί τον συμψηφισμό των χρεών προς τον ΟΓΑ με ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν και η εγκύκλιος έρχεται σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε από το σύνολο της κυβερνητικής πλειοψηφίας και μάλιστα σε ένα άρθρο, οι «πράσινοι» αντιδρούν και απειλούν με την κατάθεση δικής τους τροπολογίας. Ζητούν την ανάκλησή της, καθώς ελήφθη «χωρίς την απαραίτητη συνεννόηση  σε επίπεδο κυβερνητικής συνεργασίας». Ισως εάν συνεννοούνταν όταν ψήφιζαν τους νόμους, να ήταν προτιμότερο…

Πολύ αργά για δάκρυα….

«Η αποτυχία να βρουν κοινό βηματισμό ο Νηρεύς και η Σελόντα οδήγησε, στο τέλος, να απολέσουν τον έλεγχο των εταιρειών τους». Πρόκειται για επισήμανση που έκανε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της Σελόντα –πιθανώς με αυξημένο ρόλο και στο νέο διοικητικό συμβούλιο– στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων. Πράγματι, ακόμη και για λόγους εγωισμού των ιδιοκτητών των εταιρειών, η συγκέντρωση στις ιχθυοκαλλιέργειες δεν επετεύχθη όταν οι επιχειρήσεις ήταν υγιείς. Αυτός όμως δεν είναι ο μοναδικός και κύριος λόγος που οι εταιρείες έφτασαν στον υπερδανεισμό και τελικά στην απώλεια ελέγχου. Πολύ αργά για δάκρυα…

Η εξάρτηση από ΕΚΤ περιορίζεται, αλλά παραμένει

Μπορεί οι συνθήκες ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα να έχουν βελτιωθεί θεαματικά τους τελευταίους μήνες, ωστόσο ακόμα η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από το ευρωσύστημα παραμένει μεγάλη: τον περασμένο Αύγουστο είχαν αντλήσει από την ΕΚΤ 44,56 δισ. ευρώ έναντι 44,62 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Το κρίσιμο πάντως για τις τράπεζες δεν είναι το τρέχον υπόλοιπο, αλλά τι θα γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέο Μνημόνιο. Δεδομένου ότι η χώρα ακόμα έχει χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν άλλα ενέχυρα, κάτι καθόλου εύκολο.

«Τα στρες τεστ της ΤτΕ ήταν πιο αυστηρά»

Αισιόδοξη εμφανίστηκε η Alpha Bank για τα αποτελέσματα του στρες τεστ, αλλά και γενικότερα για τις προοπτικές της τράπεζας, σε συνάντηση που είχε με αναλυτές της Citi. Παράλληλα, οι επιτελείς της Alpha Bank διατύπωσαν την εκτίμηση πως τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί η λύση στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου. Αναλυτικότερα, για το στρες τεστ σημείωσαν ότι μια υποχώρηση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κάτω του 8% θα ήταν έκπληξη, ενώ υπογράμμισαν ότι σε ορισμένα σημεία το στρες τεστ της ΕΚΤ είναι πιο ήπιο σε σχέση με αυτό της ΤτΕ. Ανεφεραν ακόμα ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι βαθμό η ΕΚΤ θα αξιοποιήσει τα δυναμικά στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ελληνικές τράπεζες. Τέλος, τα στελέχη της Alpha Bank εμφανίστηκαν αισιόδοξα για την πορεία των εσόδων απο τόκους λόγω της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή