Μετοχές αξίας 17 δισ. των τεσσάρων τραπεζών διαθέτει σήμερα το ΤΧΣ

Μετοχές αξίας 17 δισ. των τεσσάρων τραπεζών διαθέτει σήμερα το ΤΧΣ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 17 δισ. ευρώ μειώθηκε η αξία της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με την εξαμηνιαία οικονομική κατάσταση για την περίοδο που έληξε την 30ή Ιουνίου 2014. Η αξία της συμμετοχής του ΤΧΣ αποτιμήθηκε στα 19,7 δισ. ευρώ στο τέλος α΄ εξαμήνου 2014, έναντι 22,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, ενώ σήμερα αποτιμάται στα 17 δισ. ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, το Ταμείο εισέπραξε από τις εκκαθαρίσεις των τραπεζών το συνολικό ποσό των 40 εκατ. ευρώ. Στη φωτογραφία, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, Χρ. Σακελλαρίου.

Αρχισαν οι συλλήψεις στην Ρωσία ιδιοκτητών και υπευθύνων ταξιδιωτικών οργανισμών που πτώχευσαν αφήνοντας στον αέρα χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που έκαναν διακοπές με πακέτα τους στο εξωτερικό. Η τελευταία εξέλιξη αφορά τη σύλληψη του επικεφαλής του γραφείου Expo Tour στην Αγία Πετρούπολη. Είχε προηγηθεί η επιβολή από δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης του κατ’ οίκον περιορισμού του επικεφαλής, επίσης, του πτωχευμένου γραφείου Atlas.

Νέα τροπολογία για φθηνό αέριο

Επανακατατέθηκε χθες η τροπολογία για την πρόσβαση και των μικρών βιομηχανιών στο φθηνό φυσικό αέριο που είχε αποσυρθεί μια ημέρα νωρίτερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια. Η τροπολογία καταργεί το όριο κατανάλωσης των 10 εκατ. κ.μ. ετησίως για τον χαρακτηρισμό μιας βιομηχανίας ως «επιλέγοντα πελάτη» για επιχειρήσεις που βρίσκονται εκτός των ορίων των τριών ΕΠΑ. Ετσι και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις μπορούν να χαρακτηριστούν επιλέγοντες πελάτες και να πάρουν μέρος στις δημοπρασίες της ΔΕΠΑ μέσω των οποίων διατίθεται αέριο σε χαμηλότερη τιμή κατά 10-15 ευρώ τη μεγαβατώρα από αυτή που προμηθεύονται σήμερα μέσω των συμβάσεων. Για τις βιομηχανίες που βρίσκονται εντός των ορίων των ΕΠΑ, όπως αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΚΑ, θα υπάρξει νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί με το νομοσχέδιο για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς μέσα στον Οκτώβριο.

Την ερχόμενη Παρασκευή 3 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που υπέβαλε η HIG Luxembourg για τη μετοχή της Μαΐλλης. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ήδη από χθες το απόγευμα η αμερικανική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο στην Ευρώπη είχε ήδη αποκτήσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου με στόχο τη διαγραφή της μετοχής από το χρηματιστήριο.

Οι επιλογές Γιουνκέρ ενοχλούν  το Σίτι

Ως μεγάλο πλήγμα για το Σίτι του Λονδίνου και κατ’ επέκταση τη Βρετανία θεωρείται η απόφαση του πρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, να αναθέσει στην επίτροπο Δικαιοσύνης και πρώην υπουργό Περιφέρειας στην Τσεχία, Βέρα Γιούροβα, την εποπτεία αποζημιώσεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Ως εκ τούτου, το ζήτημα των πλαφόν στα μπόνους στο Σίτι του Λονδίνου, το μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, δεν θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του Λόρδου Χιλ που είναι ο νέος επίτροπος αγορών. Ετσι, όμως, αποστομώνονται και όσοι έσπευσαν να θεωρήσουν μια κίνηση προσέγγισης του κ. Γιουνκέρ στο Λονδίνο την ανάθεση του χαρτοφυλακίου αγορών στον Λόρδο Χιλ.

Ανάπτυξη 2,5% το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα η ελβετική UBS

Η UBS εμφανίζεται πιο αισιόδοξη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αφού εκτιμά ότι το 2015 θα τρέξει με ρυθμό 2,5%, όταν η Citigroup προβλέπει μόλις 1,3%. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως οι οίκοι είναι ακόμα επιφυλακτικοί απέναντι στην Ελλάδα. Η UBS σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές προκλήσεις και εντάσσει σε αυτές την ανάγκη για ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας εντός του έτους, καθώς και την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2015, την οποία χαρακτηρίζει ως το επόμενο μεγάλο πολιτικό εμπόδιο που πρέπει να υπερπηδηθεί για να μην ανατραπεί η πορεία που έχει πάρει η οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή