Απλή γλώσσα για δύσκολα ζητήματα της οικονομίας

Απλή γλώσσα για δύσκολα ζητήματα της οικονομίας

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία προσπάθεια να αναδείξει τις δυσκολίες που έχει η οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης χρησιμοποιεί με γλαφυρό τρόπο την ελληνική γλώσσα. «Δεν θα βρεθούμε από την κόλαση στον παράδεισο, από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια», δήλωσε χθες και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων». Επίσης, αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τα «κόκκινα» δάνεια σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια «να βοηθήσουμε τον έντιμο επιχειρηματία» και όχι να «καλύψουμε τον επιτήδειο, όπου ο ίδιος είναι εύπορος, αλλά η επιχείρησή του είναι χρεοκοπημένη».

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για τις πλημμύρες που παραλίγο να πνίξουν τη Δυτική Αθήνα. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλίας Ζαγοραίος, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα για: (α) την πλημμύρα των υπογείων σε σούπερ μάρκετ στο Ιλιον, και (β) την πλημμύρα του υπογείου στο γήπεδο «Α. Παπανδρέου» στο Περιστέρι. Την έρευνα θα συντονίζει η εισαγγελέας Περιβάλλοντος, Καλλιόπη Θεολογίτου.

Εγκρίθηκε η βοήθεια στους πλημμυροπαθείς

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση των πιστώσεων ύψους 304.667 ευρώ για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 586 ευρώ στους πλημμυροπαθείς. Η πίστωση αφορά έξι δήμους: Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Φυλής, Περιστερίου, Πειραιά και Αχαρνών. Από χθες επίσης κατατέθηκαν αιτήματα για το έκτακτο επίδομα από πέντε ακόμα δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Ασπροπύργου, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη και Χαϊδαρίου, συνολικού ύψους 75.116 ευρώ. Τα αιτήματα αυτά προωθούνται για τη μεταβίβαση των πιστώσεων στους δήμους, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ως προς την αποζημίωση οικοσκευής και μικροζημιών σε κατοικίες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, δεν έχουν μέχρι σήμερα κατατεθεί αιτήματα από δήμους.

Εβδομάδα αποτελεσμάτων είναι η ερχόμενη για τις τράπεζες. Θα ανακοινώσουν τις επιδόσεις για το γ΄ τρίμηνο και όπως μαθαίνουμε, η εικόνα θα είναι θετικότερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας τη γενικότερη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών. Η Alpha θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της στις 4/11, η ΕΤΕ στις 6/11 και η Eurobank στις 7/11.

Αγωνία τώρα για τα έντοκα

Το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να δανειστεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μέσω εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Στόχος είναι να αντληθούν τα κεφάλαια αυτά, ώστε να αναχρηματοδοτηθούν λήξεις εντόκων γραμματίων ύψους 1,6 δισ. την ερχόμενη Παρασκευή (η διαφορά των 200 εκατ. έχει καλυφθεί με την πρόσφατη ανταλλαγή εντόκων με ομόλογα). Ωστόσο το στοίχημα είναι να μην αυξηθεί το επιτόκιο. Στις δύο τελευταίες δημοπρασίες είχε παραμείνει στο 2% και τώρα θα φανεί αν η αναταραχή στις αγορές θα αποτυπωθεί και στα έντοκα γραμμάτια.

Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Πολλές πετρελαϊκές εταιρείες θέλουν να συμμετάσχουν στις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα λόγω της πολιτικής σταθερότητας που επικρατεί, και η χώρα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία αυτή, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, μιλώντας χθες σε συνέδριο με θέμα την ενέργεια. Χαρακτήρισε ωστόσο αρνητικές εξελίξεις την πτώση των τιμών του αργού, την αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και την υποστελέχωση των φορέων του Δημοσίου που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή