Μεγάλες προσδοκίες από τη World Travel Market

Μεγάλες προσδοκίες από τη World Travel Market

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλες προσδοκίες από τη World Travel Market

Mία από τις μεγαλύτερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο, η World Travel Market (WTM), η οποία αποτελεί το πρώτο βαρόμετρο για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης των προορισμών διεθνώς ξεκινά αύριο στο Λονδίνο. Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη και η συμμετοχή της Ελλάδας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) διοργανώνει ολόκληρη αποστολή, με συνεκθέτες σε Περίπτερο, ενώ για μία ακόμη χρονιά θα είναι χορηγός στο Γραφείο Τύπου της διοργάνωσης. Την WTM θα επισκεφθεί η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι τουριστικών φορέων. Σε τι προσβλέπουμε; Οτι θα επιβεβαιωθεί η μέχρι στιγμής εκτίμηση πως ξεκίνησαν με θετικό πρόσημο οι κρατήσεις των Βρετανών τουριστών για τη σεζόν του 2015 στην Ελλάδα. Στην έκθεση αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 5.000 εκθέτες με 50.000 συμμετέχοντες από 183 χώρες.

Γενέθλια με εκτίναξη της επιβατικής κίνησης και μείωση τιμών

Αυξημένη επιβατική κίνηση, ενισχυμένος τζίρος και μειωμένοι ναύλοι συνθέτουν την εικόνα της Aegean Airlines ένα χρόνο μετά την εξαγορά της Olympic Air. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι η δημιουργία μιας αεροπορικής εταιρείας θα οδηγούσε σε μονοπωλιακές πρακτικές με αυξημένες τιμές, τα νούμερα δείχνουν το αντίθετο. Οι ναύλοι σε όλους τους προορισμούς της εταιρείας έχουν μειωθεί, μετά την εξαγορά, έως και 34%, ενώ η επιβατική κίνηση έχει αυξηθεί από 11% έως και 44% ανάλογα με τον προορισμό. Παράλληλα η επιβατική κίνηση της Aegean Airlines μαζί με την Olympic Air διαμορφώθηκε στο εσωτερικό της χώρας σε 5,1 εκατ. επιβάτες ενισχυμένη κατά 651.933 επιβάτες το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 2013 – Σεπτεμβρίου 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κίνηση εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 493.000 επιβάτες και άγγιξε τα 4,7 εκατ. επιβάτες. Οι διαθέσιμες θέσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 580.000 και έφτασαν τις συνολικά 6 εκατ. θέσεις. Ο τζίρος της Aegean Airlines αναμένεται να ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ το 2014, συνεισφέροντας στο Δημόσιο, μέσω φόρων και αεροπορικών τελών σχεδόν 281 εκατ. ευρώ, έναντι 247,868 εκατ. ευρώ το 2013.

Οι συνεπείς και οι άλλοι…

Οι συνεπείς δανειολήπτες ήταν οι πρώτοι που ήρθαν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους στο ξεκίνημα της εξαετούς ύφεσης προκειμένου να τα κρατήσουν ενήμερα είτε αφορούσαν δάνεια καταναλωτικά είτε στεγαστικά. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Κ» σε καταστήματα διαφόρων τραπεζών αυτή την εβδομάδα, καθημερινά παρατηρείται αύξηση στην προσέλευση των συνεπών δανειοληπτών που αιτούνται μιας μορφής επιβράβευση από τις τράπεζες στην προσπάθεια που κάνουν να συνεχίζουν να τακτοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Στελέχη τραπεζών τονίζουν από την πλευρά τους ότι ακόμη και στη δύσκολη διετία 2012-2013 οι τράπεζες δεν αρνήθηκαν σε συνεπείς δανειολήπτες να κάνουν ρύθμιση των χρεών τους. Ομως αρκετοί ήταν εκείνοι που είχαν σταματήσει να πληρώνουν τις δόσεις τους και κυριολεκτικά «εξαφανίστηκαν». Τώρα επανεμφανίζονται, μόλις αντιλήφθηκαν τις… 100 δόσεις.

Οικονομικές επιδόσεις

Εβδομάδα με πολλές τραπεζικές εξελίξεις είναι η τρέχουσα, χωρίς ωστόσο να μπορεί να συγκριθεί με το μέγα γεγονός της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του stress test την προηγούμενη Κυριακή. Παρόλα αυτά οι εγχώριες τράπεζες θα ανακοινώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το τρίτο τρίμηνο του έτους. Συγκεκριμένα, η Alpha Bank θα ανακοινώσει τα μεγέθη της την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, ενώ στις 6 Νοεμβρίου θα παρουσιάσει τις επιδόσεις της η Εθνική Τράπεζα. Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου θα δημοσιοποιήσει τα μεγέθη της η Eurobank. Παράλληλα την ίδια ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσουν έκτακτη γενική συνέλευση η Alpha Bank, η Εθνική και η Eurobank προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν χρήση της μετατροπής του αναβαλλόμενου φόρου σε οριστική απαίτηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών από τη μετατροπή του αναβαλλόμενου φόρου σε απαίτηση θα ενισχυθούν τα εποπτικά τους κεφάλαια κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή