Φιλοδώρημα αντί επικουρικής σύνταξης

Φιλοδώρημα αντί επικουρικής σύνταξης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μετατροπή των επικουρικών συντάξεων σε… φιλοδώρημα προεξόφλησε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος, εκτιμώντας ότι μέχρι το 2018 η επικουρική σύνταξη θα κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ευρώ. Τις συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ελέω ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, παραδέχθηκε εμμέσως και ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, επιτείνοντας το σοκ που προκάλεσε ο κ. Καλάκος. Το ΕΤΕΑ, το υπερ-επικουρικό με τους πλέον του 1 εκατ. ασφαλισμένους, καταγράφει ελλείμματα παρά τις περικοπές του Ιουλίου κατά 5,2% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Για το τρέχον έτος η μείωση αποφεύχθηκε, όμως το έδαφος προετοιμάζεται, καθώς εκτιμάται ότι το 2014 θα κλείσει με έλλειμμα της τάξης των 350 εκατ. ευρώ και οι μειώσεις από τις αρχές του 2015 θα αγγίξουν το 10%, γεγονός που καθιστά μεγάλη την πιθανότητα να διαψευσθεί ο κ. Καλάκος. Οχι ως προς το φιλοδώρημα, αλλά ως προς τον χρόνο…

Στο φύλλο του Σαββάτου 15 Νοεμβρίου, στη σελίδα 6 του οικονομικού ενθέτου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρθηκε ως «πρώην υφυπουργός». Φυσικά, ο κ. Παπαγεωργίου συνεχίζει να βρίσκεται στη θέση του και κατά τα λοιπά θα παρευρεθεί όπως έχει προγραμματιστεί στην εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών (ΠΣΠΑ) την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, με θέμα «Ενέργεια: Επενδύοντας στην πραγματική οικονομία». Ο κ. Παπαγεωργίου –είναι απόφοιτος του ΠΣΠΑ– θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών του σχολείου.

Η Moody’s για την Attica

Αρνητικό πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει η Moody’s τις συνεχείς καθυστερήσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank. Σημειώνεται ότι στις 10 Νοεμβρίου αποφασίστηκε, για δεύτερη φορά, η αναβολή της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ η συνέλευση είχε και πάλι αναβληθεί στις 13 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Moody’s, η καθυστέρηση στην υλοποίηση της αύξησης αποτελεί αρνητικό γεγονός και δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της τράπεζας να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες σε μια περίοδο που οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν πλήρως ανακεφαλαιοποιηθεί. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της τράπεζας έχει λάβει πίστωση χρόνου για την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών.

Δράσεις στέγασης και σίτισης 1.200 αστέγων

Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Εργασίας 62 από τα 64 σχέδια που υποβλήθηκαν από δικαιούχους φορείς στο πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη», το οποίο αφορά δράσεις στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας 1.200 αστέγων. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη ειδικών κατηγοριών πολιτών με επιδίωξη:

• την άμεση μετάβαση σε αυτόνομες μορφές διαβίωσης μέσω της παροχής υπηρεσιών στέγασης και κοινωνικής φροντίδας και

• την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.

Διοικητικές αλλαγές στην Intralot

Ο κ. Αντώνης Κεραστάρης, πρώην οικονομικός διευθυντής του ομίλου Intralot, αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Η αντικατάσταση του πρώην δευθύνοντος συμβούλου Κώστα Αντωνόπουλου (φωτ.) έγινε μάλλον εσπευσμένως, αφού χθες πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στην εταιρεία, προκειμένου να δημιουργηθεί η θέση που θα καταλάμβανε ο διάδοχός του. Ο κ. Κεραστάρης κατέλαβε τελικά τη θέση του μέλους του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου κ. Νικολάου – Λέοντος Παπαπολίτη. Ο πρόεδρος και ιδρυτής της Intralot ευχαρίστησε τον κ. Αντωνόπουλο για τις τριακονταετούς διάρκειας υπηρεσίες του στην Intralot. Και παρ’ όλο που ο τελευταίος παραμένει στη θέση του αντιπροέδρου του Δ.Σ., όλα δείχνουν ότι υπήρξε ένα «διαζύγιο» που είχε προαναγγελθεί εδώ και μεγάλο διάστημα. Ο κ. Αντωνόπουλος, λέγεται, είχε χαράξει μια προσωπική στρατηγική για το μέλλον της εταιρείας, την οποία δεν συμμεριζόταν ο ιδρυτής της Σωκρ. Κόκκαλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή