Πιέζουν εντός και έχουν το βλέμμα τους εκτός

Πιέζουν εντός και έχουν το βλέμμα τους εκτός

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Πόουλ Τόμσεν θυμήθηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, διαβάζοντας τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο 9μηνο οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα έσοδα από τον τουρισμό και τη ναυτιλία) ήταν αυξημένες κατά 8,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ακόμη και χωρίς τις υπηρεσίες, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών ήταν αυξημένες κατά 4,2%. Ετσι, το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό κατά 3,7 δισ. ευρώ. «Κάποτε, μου έδειχνε διαγράμματα με εκτιμήσεις για πτώση των εξαγωγών, αμφισβητούσε τις προβλέψεις μας για ανάπτυξη και ζητούσε διάφορα. Να το δω τώρα…». Τα «διάφορα» ήταν μεταξύ άλλων 1 δισ. ευρώ μέτρα, τα οποία τότε ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε κι ευτυχώς γιατί πάλι ύφεση θα είχαμε. Ο κ. Τόμσεν, εν τω μεταξύ, αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. Ο διάδοχός του κ. Ρίσι Γκογιάλ ζητάει μέτρα 3,6 δισ., οπότε μάλλον έχει βάλει πλώρη για γενικός διευθυντής του Ταμείου.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι μέτοχοι της ΕΤΕΜ καλούνται να εγκρίνουν το τελικό σχέδιο συγχώνευσης με την ΕΛΒΑΛ σε έκτακτη γενική συνέλευση. Ουσιαστικά και παρά τις αντιδράσεις μετόχων της ΕΤΕΜ που ελέγχουν πάνω από το 5% του μετοχικού κεφαλαίου για τη σχέση ανταλλαγής, η νέα αποτίμηση δεν επέφερε μεταβολές.

Ετσι, η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών της Viohalco καθορίστηκε σε 6 μετοχές της ΕΤΕΜ προς 1 μετοχή της ΕΛΒΑΛ, που αφορά τη συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της νέας αποτίμησης που πραγματοποίησαν οι ανεξάρτητοι εκτιμητές RSM Greece SA και Deloitte Business Solutions.

Περιμένουν το τελικό Ο.Κ.

Αν και είναι νόμος του κράτους η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, η κυβέρνηση δεν εκδίδει ακόμα την απόφαση προκειμένου αυτή να ενεργοποιηθεί. Στο υπουργείο Οικονομικών ψιθυρίζεται ότι ο λόγος που το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί ακόμα την ενεργοποίηση της ρύθμισης έγκειται στην τρόικα. Και συγκεκριμένα περίμεναν πρώτα να ολοκληρωθεί η προγραμματισμένη για χθες τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των πιστωτών της χώρας. Στελέχη του υπουργείου πάντως ανέφεραν χθες ότι η απόφαση είναι έτοιμη, έχει πάρει υπογραφές και αναμένεται η εντολή από την κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου σε ΟΓΑ – ΟΑΕΕ

Νωρίτερα θα καταβληθούν και φέτος οι συντάξεις Ιανουαρίου από τα ασφαλιστικά ταμεία που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας. Με απόφαση του υπουργού Γιάννη Βρούτση, οι συντάξεις του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) να καταβληθούν στις 19 Δεκεμβρίου και όλων των υπόλοιπων φορέων κοινωνικής ασφάλισης στις 22 Δεκεμβρίου. Η απόφαση έχει στόχο την καλύτερη διευκόλυνση των συνταξιούχων στις συναλλαγές τους, καθώς τις τελευταίες ημέρες του χρόνου η κίνηση στα τραπεζικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλη.

Βραβεία… της ταλαιπωρίας

Σε μια απίστευτη ταλαιπωρία υποβάλει ο ΟΓΑ τις πολύτεκνες -με τέσσερα και πλέον παιδιά- ασφαλισμένες του, προκειμένου να βραβεύσει 450 εξ αυτών, με χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ. Καλεί λοιπόν τις αγρότισσες μητέρες να καταθέσουν αιτήσεις συμμετοχής μέσω ΚΕΠ, υπό την προϋπόθεση αν μαζευτούν πολλές, να γίνει… κλήρωση. Μάλιστα, τους ζητεί να προσκομίσουν μια σειρά δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ, εκκαθαριστικό σημείωμα για το ΑΦΜ και απόκομμα καταβολής εισφορών. Καθώς πρόκειται για στοιχεία που οφείλει να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ένα σύγχρονο ασφαλιστικό Ταμείο, θα περίμενε κανείς από τον ΟΓΑ να διαπίστωνε αυτόματα τον συνολικό αριθμό των πολύτεκνων μητέρων και στη συνέχεια, να επέλεγε έστω και με κλήρωση, τις 450 τυχερές… Φευ… Ακόμη και τα … δώρα έχουν τη γραφειοκρατία τους!

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή