Ξημέρωμα στο υπουργείο για το ραντεβού στο Παρίσι

Ξημέρωμα στο υπουργείο για το ραντεβού στο Παρίσι

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξημέρωμα στο υπουργείο για το ραντεβού στο Παρίσι

Οταν βλέπεις περίπου 10 παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών επί της οδού Νίκης και είναι μεσάνυχτα Κυριακής προς ξημέρωμα Δευτέρας, σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Ειδικά όταν ο δρόμος έχει αποκλειστεί από λεωφορείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το μυαλό όλων πάει σε επεισόδια.

Η αμέσως επόμενη σκέψη μας (δεδομένου ότι δεν υπήρχε ψυχή για να γίνουν και επεισόδια) ήταν ότι πραγματοποιείται κάποια έκτακτη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα. Κάτι το οποίο δεν είχε προγραμματιστεί και δεν είχε ανακοινωθεί, αλλά δεν είναι απίθανο όπως έχει δείξει το παρελθόν.

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, ήρθε η είδηση. Την Κυριακή το βράδυ αποφασίστηκε να υπάρξει συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι. Ολα τα υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο, όπου αποφασίστηκε το επόμενο ραντεβού τους με την τρόικα στο Παρίσι.

Δεν παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης ο οποίος πρόσφατα ορκίστηκε βουλευτής Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, λαμβάνοντας την έδρα του παραιτηθέντος βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη. Στη συνεδρίαση του συνδέσμου χρηματιστών την Παρασκευή ο κ. Μωραϊτάκης άφησε να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί από πρόεδρος του συνδέσμου όταν πλησιάσουν οι εθνικές εκλογές, με αφορμή τη μη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο κ. Μωραϊτάκης δεσμεύθηκε ενώπιον των μελών του Δ.Σ. ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποστείλει επιστολή στα μέλη όπου θα καταγράφονται οι σκέψεις του για το θέμα της προεδρίας του συνδέσμου μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Αποτελέσματα από Πειραιώς

Σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου η Τράπεζα Πειραιώς, ολοκληρώνοντας την εικόνα των επιδόσεων των συστημικών τραπεζών. Οι αναλυτές περιμένουν, και στην περίπτωση της Πειραιώς, βελτίωση της εικόνας, ως αποτέλεσμα της γενικότερης βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. Συγκεκριμένα, αναμένουν βελτιωμένα έσοδα λόγω της σημαντικής μείωσης του κόστους του χρήματος αλλά και μείωση λειτουργικών δαπανών σε συνέχεια της ριζικής αναδιάρθρωσης που έχει πραγματοποιήσει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια. Καλύτερη αναμένεται και η εικόνα των «κόκκινων» δανείων, με την επιβράδυνση του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναζητούν φθηνότερο αέριο εκτός ΔΕΠΑ

Αποσχιστικές τάσεις από τη ΔΕΠΑ ακολουθεί η ενεργοβόρος βιομηχανία, προκειμένου να αποφύγει τις επιβαρύνσεις που φέρνει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς. Η ΕΛΒΑΛ έκανε πρώτη το βήμα αναζητώντας αέριο και συμβολαιοποίησε LNG με την εταιρεία M+M (Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης) σε τιμές χαμηλότερες από την τρίμηνη δημοπρασία της ΔΕΠΑ. Το πλοίο με το LNG για λογαριασμό της M+M ξεφορτώνει από χθες στη Ρεβυθούσα και είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία θα διαθέσει αέριο σε τρίτο και δεν θα το χρησιμοποιήσει για την τροφοδοσία εταιρειών των δύο ομίλων.

«Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον δρόμο της μόνη»

Την ανάγκη διεύρυνσης των χρηματοδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ποσοστών κινδύνου ορισμένων δράσεων, ώστε να κινητοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια, επεσήμανε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας Ούβε Μπεκμέγερ, μιλώντας χθες το βράδυ σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Η Ελλάδα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο είναι συνδεδεμένο με σοβαρές πολιτικές προσπάθειες και επίπονες θυσίες για την πλειοψηφία των πολιτών. Ομως η χώρα πρέπει να βρει μόνη της τον δρόμο προς ένα καλύτερο αύριο», τόνισε ο κ. Μπεκμέγερ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ξεπεράσει την κρίση. «Ακόμη και αν το 2014 σημειώνεται μια ανάπτυξη της οικονομίας, αυτή είναι 25% χαμηλότερη από τα επίπεδα προ κρίσης», τόνισε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή