Βαρύνουσα άποψη για επενδυτές ομολόγων

Βαρύνουσα άποψη για επενδυτές ομολόγων

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο κ. Σπόνερ είναι αναλυτής και ένας από τους περίπου 300 επενδυτές που δουλεύουν για την Capital Group». Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Capital σε ανακοίνωσή της μετά την αναταραχή που προκάλεσε το ενημερωτικό σημείωμα του εν λόγω αναλυτή, που περιελάμβανε τα συμπεράσματά του από τα όσα είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Μηλιός, κατά την παρουσίασή του σε εκδήλωση στο Λονδίνο. Χωρίς να εξετάζουμε το τι ανέφερε στο συγκεκριμένο e-mail ο κ. Σπόνερ, αξίζει να σημειωθεί το εξής: Η ανάλυση του κ. Σπόνερ αποτελεί τη βάση για την αγορά και την πώληση των ελληνικών ομολόγων. Και για να βρέθηκε στην εκδήλωση που μιλούσε ο κ. Μηλιός, σημαίνει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία της Ελλάδας. Οπότε η άποψή του είναι σημαντική και δεν είναι απλώς μία από τις 300 που θα μπορούσε να έχει η Capital από τους αναλυτές της.

Αλλοι βλέπουν καταστροφές και καταποντισμούς, άλλοι επενδυτικές ευκαιρίες! Οπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Wood, τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών των τραπεζικών μετοχών, που ενσωματώνουν τον πολιτικό κίνδυνο, είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και εκτιμά ότι το 2015 θα αποτελέσει το έτος της μεγάλης επιστροφής των ελληνικών τραπεζών σε κερδοφορία. Η αισιοδοξία της Wood στηρίζεται στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, τη μείωση του κόστους του χρήματος και την ισχυρή κεφαλαιακή βάση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο στην έκθεσή της επισημαίνει ότι το πολιτικό ρίσκο αναμένεται να διατηρήσει υψηλή τη μεταβλητότητα στην ελληνική αγορά.

Εύσημα ΣΕΒ σε ΥΠΑΝ

Θετικά υποδέχθηκε ο ΣΕΒ την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καταργείται η υποχρέωση έκδοσης άδειας λειτουργίας για 897 μεταποιητικές δραστηριότητες. Αλλωστε ο ΣΕΒ είχε συμβάλει ιδιαιτέρως μέσα από εκτενείς μελέτες και επισημάνσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, αυτό που τώρα προέχει είναι η επέκταση της μεταρρύθμισης στην αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων μεγαλύτερου μεγέθους και ρίσκου. Ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του θεωρεί ότι το υπουργείο Ανάπτυξης είναι σε θέση να το πετύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν εμφανίζεται όμως τόσο βέβαιος για τα συναρμόδια υπουργεία, τονίζοντας ότι «η μεταρρύθμιση απαιτεί πρόοδο και από αυτά».

Μπαλάκι στο Δημόσιο οι εκπτώσεις της ΔΕΗ

Στον μέτοχο παραπέμπει εκ νέου η ΔΕΗ το θέμα των εκπτώσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ο πρώτος χρόνος εφαρμογής των εκπτώσεων λήγει στις 31 Δεκεμβρίου και ο μέτοχος, δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο, καλείται τώρα να αποφασίσει εάν οι εκπτώσεις θα ισχύσουν για έναν ακόμη χρόνο. Η απόφαση της περυσινής γενικής συνέλευσης για το θέμα αναφερόταν σε προθεσμία 1 συν 1 έτος και όχι δύο έτη, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές στη ΔΕΗ εάν πρέπει να προχωρήσει σε αυτόματη παράταση των εκπτώσεων ή όχι. Ετσι το Δ.Σ. της Επιχείρησης, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για το θέμα στις 22 Δεκεμβρίου.

Οι Περιφέρειες ρυθμίζουν την ένταξη στο ΕΣΠΑ

Εντονο παρασκήνιο και έντονες πιέσεις υπήρξαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα (φωτ.) για το θέμα του ποιος τελικά θα έχει την ευθύνη για την εισήγηση, αλλά και την ένταξη ενός έργου στο νέο ΕΣΠΑ. Ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής ή ο περιφερειάρχης; Οι πιέσεις ήταν τέτοιες που στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το υπουργείο φέρεται να ανακρούει πρύμναν και να ενδίδει τελικώς στις πιέσεις, δίδοντας εξ ολοκλήρου αυτό το προνόμιο στους τοπικούς άρχοντες. Οι πιέσεις κορυφώθηκαν στη συνάντηση της Τρίτης του υπουργού Ανάπτυξης με προεδρείο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος, όπου το κλίμα ήταν… πολεμικό. Τελικώς οι περιφερειάρχες νίκησαν στα σημεία, παίρνοντας την πλήρη αρμοδιότητα, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα δεν έχει ακόμη κλείσει, αφού ο απογαλακτισμός της διαχείρισης από τις πολιτικές πιέσεις είναι στα προαπαιτούμενα των Βρυξελλών…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή