Επενδυτικά πλάνα σε κατάσταση αναμονής

Επενδυτικά πλάνα σε κατάσταση αναμονής

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα είναι στην απαρχή μιας αξιοσημείωτης αντιστροφής της πορείας της, αλλά θα πρέπει να αρθεί άμεσα η πολιτική αβεβαιότητα». Με το μήνυμα αυτό, ο μεγαλοεπενδυτής Τζ. Πόλσον  κατέστησε σαφές ότι ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας είναι εκείνος που δεν επιτρέπει την είσοδο της ελληνικής οικονομίας στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης, καθώς δήλωσε ότι λόγω της πολιτικής αστάθειας έχει «παγώσει» τα επενδυτικά του σχέδια στη χώρα.

«Τα επενδυτικά μας πλάνα είναι προσωρινά σε κατάσταση αναμονής, μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μόλις επιτευχθεί σταθερότητα θα επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας», ήταν η ξεκάθαρη θέση του μεγαλοεπενδυτή.

Ο κ. Πόλσον σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν, «αλλά αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η πολιτική σταθερότητα». Και πρόσθεσε ότι το καλύτερο θα ήταν οι εκλογές να γίνουν τον Ιούνιο του 2016.

Η αναμονή κουράζει και τροφοδοτεί σενάρια

Η ένταση που υπάρχει σε όλους αναφορικά με το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, οδηγεί μερικές φορές και σε υπερβολές. Χθες είχαν κληθεί να μιλήσουν στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ στην τρόικα, κ. Κλ. Μαζούχ, και του ΔΝΤ, κ. Ρ. Γκογιάλ. Κάτι που δεν συνέβη. Επίσης, χθες «κυκλοφόρησε» ξαφνικά ότι στο ίδιο συνέδριο δεν θα έρθουν να μιλήσουν ο κ. Γ. Ασμουσεν και ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλ. Ρέγκλινγκ, που είχε εκτάκτως κανονιστεί να μιλήσουν. Συνεπακολούθως δημιουργήθηκε η αίσθηση πως η τρόικα δεν καταδέχεται να έρθει στην Αθήνα ούτε για συνέδριο. Η αλήθεια είναι ότι οι κ. Ασμουσεν και Ρέγκλινγκ ποτέ δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσουν, ενώ η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δεν επέτρεψε για προφανείς λόγους να τοποθετηθούν δημοσίως στην παρούσα φάση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι κ. Μαζούχ και Γκογιάλ.

«Είστε από τους τυχερούς γιατί μόλις μας ήρθε εντολή από το υπουργείο Οικονομικών να σταματήσουμε τις επιστροφές φόρου». Με αυτή τη φράση απάντησε εφορία της Αττικής σε φορολογούμενο, ο οποίος ζήτησε να γίνει συμψηφισμός της επιστροφής φόρου με τις οφειλές της συζύγου του. Μόλις λίγες ώρες πριν, η εφορία του είχε πιστώσει στον λογαριασμό του το σχετικό ποσό. Βέβαια, ο φορολογούμενος θα πρέπει να μεταβεί εκ νέου στην εφορία, δεδομένου ότι η επιστροφή φόρου ήταν στο όνομά του και τα χρέη στο όνομα της συζύγου, οπότε δεν μπορούσε να γίνει συμψηφισμός. Θα πληρώσει τις προσαυξήσεις για τα χρέη, αλλά τα λεφτά που καθυστέρησε 4 μήνες να του καταβάλει το Δημόσιο δεν τοκίζονται!

Παράταση στην εθελουσία

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου δίνει παράταση στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα δίνει αποζημίωση έως και 42 μισθούς για όσους επιλέξουν την άμεση αποχώρηση από τη διετή ή τριετή άδεια από την εργασία τους. Ιδιαίτερα ελκυστικά είναι και τα κίνητρα αποχώρησης για εργαζομένους με προϋπηρεσία 4 έως 6 έτη καθώς και για όσους προέρχονται από την Αγροτική Τράπεζα. Στόχος του ομίλου είναι η αποχώρηση τουλάχιστον 1.000 ατόμων και η εξοικονόμηση τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ ετησίως. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζομένους που προσελήφθησαν πριν από την 1/9/2013.

Συνάντηση Στουρνάρα με εκκαθαριστές τραπεζών

Mε τους επικεφαλής των εκκαθαρίσεων των τραπεζών που τέθηκαν σε καθεστώς αναδιάρθρωσης συναντήθηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Είναι η πρώτη συνάντηση του διοικητή με τους εκκαθαριστές και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στουρνάρας ενημερώθηκε για την πρόοδο των σχετικών διαδικασιών καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκκαθαριστές. Σημειώνεται ότι στόχος της ΤτΕ είναι η ενοποίηση των επιμέρους εκκαθαρίσεων, ώστε το νέο σχήμα να μπορέσει να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή