Κλείνουν ένα ένα τα προαπαιτούμενα

Κλείνουν ένα ένα τα προαπαιτούμενα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρέχουν να αποπληρώσουν και τα ανεξόφλητα των ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ προκειμένου να ικανοποιήσουν τα προαπαιτούμενα για την έλευση της τρόικας στην Αθήνα. Με απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Εσωτερικών Θεόφιλου Λεονταρίδη, θα καταβληθεί στη ΔΕΗ ποσό 11,9 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών που αφορούν τη χρονική περίοδο έως τις 31 Μαρτίου 2014 και προέρχονται από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για ηλεκτροφωτισμό οδών και λοιπών κοινόχρηστων χώρων, καθώς και τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών.

Το ποσό θα παρακρατηθεί από τους προβλεπόμενους αποδιδόμενους πόρους των ΟΤΑ για τα έτη 2015 έως και 2020 (ισόποσα ανά έτος). Σημειώνεται ότι η διευθέτηση ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τη ΔΕΗ, πριν από την έναρξη των διαδικασιών αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών RSM Greece θα πραγματοποιήσει τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που λήγουν στις 31.12.2014.

Σε ανακοίνωσή της, η εποπτική αρχή του χρηματιστηρίου γνωστοποίησε ότι η RSM Greece ανεδείχθη μειοδότρια εταιρεία στον πρόσφατο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε έχοντας δώσει προσφορά 1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ (23%) με αποτέλεσμα το τελικό σύνολο της αμοιβής να ανέρχεται στα 1.230 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί με την υποβολή της έκθεσης ελέγχου όπως προβλέπεται στα Ελληνικά Ελεγκτικά Πρότυπα και στα Λογιστικά Πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία.

Εκκρεμεί η απάντηση

Ο χρόνος είναι αμείλικτος και ήδη πλησιάζουμε στην εκπνοή του 2014 χωρίς η τρόικα -εκτός των άλλων- να έχει απαντήσει μέχρι σήμερα στο βασικό ερώτημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς ποιος θα θεωρείται «επαγγελματίας επενδυτής» από τις 2 Ιανουαρίου 2015. Με όσα ισχύουν έως σήμερα επαγγελματίας επενδυτής θεωρείται αυτός που αθροιστικά: α) πραγματοποίησε κατά μέσο όρο 10 συναλλαγές συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ ανά τρίμηνο στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και β) η αξία του χαρτοφυλακίου του φορολογουμένου οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ σε μία τουλάχιστον στιγμή στα τέσσερα τελευταία τρίμηνα με αποτέλεσμα να φορολογείται συνολικά με 26%.

Υπεγράφη η παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου Βεύης

Την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στην τεχνική εταιρεία AKTΩΡ ανακοίνωσε χθες το υπουργείο ΠΕΚΑ, η ισχύς της οποίας προϋποθέτει την επικύρωσή της από τη Βουλή. Με την υπογραφή της σύμβασης κλείνει το 8ετές σίριαλ ανάθεσης του κοιτάσματος, χωρίς να αποκλείονται ανατροπές, αφού υπάρχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για το κατά πόσον αποτελεί κρατική ενίσχυση. Η έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία ιδιώτη και η Ε.Ε. ζητάει από την Ελλάδα στοιχεία που να ανατρέπουν την καταγγελία περί κρατικής ενίσχυσης.

Πολλές συζητήσεις, αλλά λίγες πράξεις

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γαλλίας και Γερμανίας συναντήθηκαν χθες και συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθούν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην Ευρώπη. Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης «έχει σταματήσει και είναι αναγκαία η ανάληψη δράσης ώστε να υποστηριχθεί η εμπιστοσύνη και να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάκαμψη», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν. Αυτό που δεν αναφέρεται σε κανένα τηλεγράφημα των διεθνών πρακτορείων είναι πόσα χρήματα θα διαθέσουν οι δύο κυβερνήσεις προκειμένου να ενισχύσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Οι επενδυτικές τράπεζες των δύο χωρών «ενδέχεται» να ενισχύσουν το επενδυτικό σχέδιο Γιουνκέρ, ανακοίνωσαν οι υπουργοί. Υστερα από προσπάθεια ανακαλύψαμε ότι η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (φωτ.), θα ενισχύσει με μόλις 6 δισ. για ανακαινίσεις κτιρίων. Πρόκειται για πολύ μικρό ποσό σε σχέση με το ΑΕΠ των τρισ. ευρώ της Γερμανίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή