Μοιρασμένοι ρόλοι στη διαπραγμάτευση

Μοιρασμένοι ρόλοι στη διαπραγμάτευση

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο «σκληρός» ήταν ο κ. Πόουλ Τόμσεν. Στην τρέχουσα αξιολόγηση είναι ο διάδοχός του, Ρίσι Γκογιάλ (φωτ.), που τηρεί άτεγκτη στάση. Γενικώς, από τις πρώτες ημέρες του Μνημονίου, σύμφωνα με τους Ελληνες συνομιλητές, οι του ΔΝΤ ήταν οι σκληροί, συνεπικουρούμενοι ενίοτε από τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τον κ. Κλάους Μαζούχ (ο μόνος που παραμένει από την αρχική τριάδα). Οι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφονται –από τους Ελληνες διαπραγματευτές– ως ηπιότεροι, πιο διαλλακτικοί, ενίοτε έτοιμοι να δεχθούν τις ελληνικές θέσεις, εάν δεν υπήρχε το ΔΝΤ.

Δεδομένου ότι τελικώς οι της τρόικας τα έβρισκαν πάντα μεταξύ τους, μπορεί κανείς βάσιμα να υποθέσει ότι μάλλον έχουν μοιράσει ρόλους. Και τα στελέχη του ΔΝΤ αναλαμβάνουν πάντα τον ρόλο του «σκληρού», επειδή έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Εκαναν «διασώσεις» και μνημόνια πολύ νωρίτερα από την Κομισιόν.

To 30% έως 40% των ετήσιων πωλήσεών τους πραγματοποιούν κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο οι εταιρείες παιχνιδιών και ηλεκτρονικών υπολογιστών λόγω των εορτών. Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις διοικήσεις των εισηγμένων. Οπως πληροφορείται η «Κ», η ανησυχία των επιχειρήσεων εστιάζεται στο ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι πολιτικές εξελίξεις –δηλαδή η προκήρυξη πρόωρων εκλογών–, γεγονός που θα καταστήσει ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους καταναλωτές. Πάντως, η εικόνα τον Νοέμβριο στις συγκεκριμένες εταιρείες κινήθηκε με μικρή αύξηση του τζίρου. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι πολλές από τις εταιρείες ήδη έχουν προσλάβει έκτακτο προσωπικό μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου.

«Βλέπουν» συμφωνία

Μπορεί η δυστοκία στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα για την αξιολόγηση της οικονομίας να προκαλεί αρρυθμίες στην κυβέρνηση, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ανησυχεί τους επενδυτές. Κόντρα στις αρνητικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά, αλλά χθες έκλεισε με νέα μεγάλα κέρδη της τάξης του 1,68%, ανακτώντας ξανά το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Παράλληλα, σε πτωτική πορεία βρίσκεται και το spread των ελληνικών ομολόγων. Η πορεία μετοχών – ομολόγων δείχνει ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται για τα χειρότερα, αλλά, αντίθετα, «ποντάρουν» ότι τελικά κυβέρνηση και τρόικα θα καταλήξουν σε συμφωνία. Μένει να δούμε αν έχουν δίκιο.

Ενα e-mail, δύο παραλήπτες

Χθες υπήρξε η πληροφορία ότι η τρόικα απέστειλε στην κυβέρνηση δύο e-mail ως απάντηση στις ελληνικές θέσεις. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές.

Το e-mail ήταν ένα, αλλά ως είθισται σε αυτού του είδους επικοινωνία, η τρόικα έχει διάφορα συνημμένα έγγραφα στο e-mail που στέλνει. Στο πλαίσιο αυτό, ένα έγγραφο αφορούσε στα δημοσιονομικά θέματα που χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και ένα άλλο στα θέματα του ασφαλιστικού, που ανήκουν στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εργασίας. Ετσι, οι παραλήπτες ήταν δύο υπουργεία και το e-mail ένα.

«Ημασταν οι φθηνότεροι, θα γίνουμε οι ακριβότεροι»

«Ημασταν οι φθηνότεροι μεταξύ των ανταγωνιστών μας, τώρα μάλλον το χάνουμε κι αυτό και θα γίνουμε μακράν οι ακριβότεροι». Την παραπάνω αιχμή για την πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα να αυξήσει τον ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία άφησε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρ. Ανδρεάδης (φωτ). Ο τουρισμός τα προηγούμενα χρόνια ευνοήθηκε, καθώς το τουριστικό πακέτο στην Ελλάδα είχε ΦΠΑ 8% (6,5% διαμονή και 13% εστίαση) και ήταν από τα φθηνότερα έναντι των κυριότερων ανταγωνιστών. Στην Τουρκία η επιβάρυνση είναι 8%, στην Κύπρο και στην Ισπανία 9%, στη Γαλλία 10%, στην Πορτογαλία 7%. Ακριβώς το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς βοήθησε τον τουρισμό να σημειώσει θεαματικές επιδόσεις την ώρα που οι λοιπές εξαγωγές εμφανίζουν σημάδια κόπωσης, επεσήμανε ο κ. Ανδρεάδης από το βήμα του εξαγωγικού συνεδρίου του ΣΕΒΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή