Πόλεμος νεύρων Αθήνας, τρόικας μέσω e-mail

Πόλεμος νεύρων Αθήνας, τρόικας μέσω e-mail

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εμπειρία της παρακολούθησης των διαπραγματεύσεων που γίνονται με κατ’ ιδίαν επαφές και εκείνων που γίνονται εξ αποστάσεως, μπορεί να καταλήξει κάποιος στην εξής διαφορά: Στις τετ α τετ συναντήσεις δεν μπορείς να αποφύγεις να απαντήσεις κάτι με την ευκολία που μπορείς να το πράξεις στις συζητήσεις που γίνονται μέσω e-mail. Ετσι, όταν είναι εδώ η τρόικα, οι δύο πλευρές κλείνονται στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών και συζητούν μέχρι… τελικής πτώσης. Στις συζητήσεις που γίνονται από απόσταση, μπορεί για τους δικούς της λόγους η κάθε πλευρά να αποφασίσει να μη στείλει ένα e-mail εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο μιας μορφής πίεση προς την άλλη πλευρά, ή τονίζοντας διά της ηλεκτρονικής σιωπής την ενόχλησή της για ένα θέμα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να έκανε χθες η κυβέρνηση, που σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ δεν απέστειλε τις διευκρινίσεις που είχε ζητήσει η τρόικα, παρά το γεγονός ότι το e-mail ήταν έτοιμο.

Οι 13 εισηγμένες που έχουν χρηματιστηριακή αξία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και πάνω καλύπτουν σήμερα το 80% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς, που διαμορφώθηκε χθες στα 62,007 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες 221 εισηγμένες έχουν αθροισμα κεφαλαιοποίησης 12,584 δισ. ευρώ. Στην πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με αξία 7,56 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Alpha Bank (6,88 δισ. ευρώ) και η Εθνική Τράπεζα (6,85 δισ. ευρώ). Τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις εμφανίζουν η Compucon με 15.822 ευρώ, οι Τεχνικές Εκδόσεις με 39.140 ευρώ και η Κρητών Αρτος στην εναλλακτική αγορά με χρηματιστηριακή αξία ύψους 127.500 ευρώ και η Γιουρομπρόκερς με 144.000 ευρώ.

Δύο Ελληνες αντιπρόεδροι

Δύο Ελληνες στις θέσεις των αντιπροέδρων θα έχει το διοικητικό συμβούλιο της UEAPME, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για την περίοδο 2015-2016. Στη γενική συνέλευση της UEAPME, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, εξελέγησαν στο αξίωμα των αντιπροέδρων της κορυφαίας ευρωπαϊκής οργάνωσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Ο κ. Κορκίδης εκλέγεται για πρώτη φορά, ενώ ο κ. Ασημακόπουλος είχε εκλεγεί και στις προηγούμενες αρχαιρεσίες της UEAPME. Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα είναι η κατεξοχήν χώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τιτλοποίηση πακέτου 35 ναυτιλιακών δανείων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση «πακέτου» από συνολικά 35 ναυτιλιακά δάνεια της Alpha Bank, με την τράπεζα να γνωστοποιεί χθες ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση της τάξεως των 500 εκατ. δολαρίων (περί τα 404 εκατ. ευρώ), με τη συνεργασία της Citi. Πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση ελληνικής προέλευσης από το 2008 και μία από τις ελάχιστες του είδους στην αγορά των ναυτιλιακών δανείων διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία της Petrofin Bank Research, το συνολικό χαρτοφυλάκιο ναυτιλιακών δανείων της Alpha Bank προσεγγίζει το 1,86 δισ. ευρώ.

Κατενάτσιο έναντι αλλαγών στην αγορά ενέργειας

Υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν επί δύο και πλέον δεκαετίες σε μία κατ’ όνομα μόνο απελευθερωμένη αγορά, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτήν προσαρμόστηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ελάχιστοι πλέον είναι αυτοί που θέλουν να αλλάξει κάτι, πολλώ δε μάλλον να αναδιαρθρωθεί πλήρως η αγορά. Η τρόικα πιέζει προς αυτήν την κατεύθυνση από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο, ώστε να μειωθούν οι επιδοτήσεις που δίνονται με τη μορφή αποζημιώσεων και με διάφορα προσχήματα και οι οποίες επιβαρύνουν τελικά τους καταναλωτές. Η τρόικα βαρέθηκε τελικά το διετές κατενάτσιο της ελληνικής πλευράς, απέρριψε τις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και άρχισε να απειλεί με κυρώσεις. Ετσι, προ του αδιεξόδου, βρέθηκε η μαγική λύση. Συγκροτήθηκε μια επιτροπή με στόχο να τεκμηριώσει εκ των υστέρων τη συμβατότητα του ελληνικού σχεδίου με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Οποιο κι αν είναι το συμπέρασμα, θα έχουμε κερδίσει μερικούς μήνες ακόμη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή