Τζακ ποτ στο real estate

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές προσδοκίες στην αγορά ακινήτων και ειδικότερα αυτή των χώρων καταστημάτων έχει δημιουργήσει η γνωστοποίηση των σχεδίων του ΟΠΑΠ για λειτουργία περίπου 100 Gaming Halls σε όλη την Ελλάδα έως τον Απρίλιο και άλλων 200 έως τα τέλη του 2015, που θα φιλοξενήσουν αθροιστικά περί τα 16.500 VLTs. Κτηματομεσιτικοί οίκοι εκτιμούν σημαντική τόνωση των ενοικίων αλλά και των αξιών των χώρων που έχουν τις σχετικές προδιαγραφές αλλά και ευρύτερα. Ποιες είναι οι προδιαγραφές; Ισόγεια έκταση μεταξύ 130 και 180 τετραγωνικών μέτρων (χωρίς να συνυπολογίζονται πατάρι ή υπόγειο), σε προβεβλημένες θέσεις, που να διαθέτουν πρόσοψη με υαλοπίνακες πλάτους τουλάχιστον 3 μέτρων και να βρίσκονται μακριά από σχολεία, εκκλησίες κ.λπ. To υπάρχον απόθεμα τέτοιων κενών χώρων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, δεν επαρκεί και έτσι πιθανολογείται πως μπορεί να εκδηλωθεί κινητικότητα και με μεταστεγάσεις. Σε κάθε περίπτωση με το χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινωθεί, παράγοντες με γνώση των συνθηκών που επικρατούν για τα εμπορικά ακίνητα, περιμένουν ταχεία αντίδραση της αγοράς προς υψηλότερα επίπεδα. Μένει να διαπιστωθεί βέβαια αν οι προσδοκίες αυτές θα μετουσιωθούν σε συμβόλαια.

Σκεπτικισμό για την προοπτική των δύο μεγάλων projects τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα, που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τα ευρωπαϊκά δίκτυα με αέριο, εκφράζουν στην «Κ» επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται διεθνώς στη μεταφορά του. Και αυτό, διότι αφενός η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου μειώνει έστω και μεσοπρόθεσμα την ελκυστικότητα του προϊόντος και αφετέρου γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία έχουν αποκτήσει προβάδισμα. «Στην Ιταλία έχουν κατασκευαστεί ήδη δύο τέτοιοι τερματικοί σταθμοί» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ανησυχούντες…

Βλέπουν ευκαιρίες

Η Oak Hill Advisors εκτιμά πως υπάρχουν «ενδιαφέρουσες ευκαιρίες» μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων. Αυτό δηλώνει ο Σκοτ Ντ. Κρέις, διαχειριστής χαρτοφυλακίου και εταίρος του αμερικανικού private equity, το οποίο έχει τοποθετηθεί και σε άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Ρουμανία. «Αναζητούμε ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σε πολλούς κλάδους με ομάδες management που ψάχνουν για μακροχρόνιους συνεργάτες» ανέφερε χαρακτηριστικά στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο του 16ου Ετήσιου Επενδυτικού Συνεδρίου της Capital Link. Το fund εμφανίζεται ικανοποιημένο με τη μέχρι τώρα υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνοντας, και αυτό, πως η συνέχισή τους είναι κρίσιμης σημασίας. Υπενθυμίζεται πως ήταν μεταξύ των ενδιαφερομένων και για το sal & lease back των 28 ακινήτων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή