Επιφυλακτική η Κομισιόν για τον αγωγό East Med

Επιφυλακτική η Κομισιόν για τον αγωγό East Med

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη (φωτ.) και του Κύπριου ομολόγου του, Γιώργου Λακκοτρύπη για τον αγωγό East Med ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς. Με ανακοινώσεις του μετά τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., εμφανίσθηκε επιφυλακτικός ως προς τον αγωγό East Med σχέδιο που στηρίζει η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ για τη μεταφορά αερίου από την Α. Μεσόγειο στην Ευρώπη. Χαρακτήρισε τον αγωγό πρόκληση από τεχνικής πλευράς και σημείωσε ότι υπάρχει μεν ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αλλά οι ευκαιρίες που προσφέρει θα γίνουν πιο ξεκάθαρες αργότερα, εφόσον ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες βιωσιμότητας. Ο κ. Σέφκοβιτς δεν αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα του αγωγού South Stream, όμως αργότερα, μέσω Τwitter, δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις το συντομότερο δυνατόν, εφόσον δεν προχωρήσει.

Αποδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού «βλέπουν» στο υπουργείο Οικονομικών. Οι έλεγχοι όπως αναφέρουν έχουν περιορισθεί σημαντικά, ενώ ουδείς ασχολείται πλέον με το ίδιο σθένος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπει το μνημόνιο. Εντολές, από την ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δεν δίνονται πια και όπως όλα δείχνουν η κατάσταση αυτή θα συνεχισθεί μέχρι τις εκλογές, εφόσον δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Ενας ακόμα παράγοντας της αποδιοργάνωσης είναι και η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς», κάτι που σημαίνει ότι θα συρρικνωθούν οι αποδοχές των υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ από το νέο έτος.

Αντίστροφη μέτρηση

Φαίνεται πως μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία για την αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, δήλωσε χθες ότι η απόφαση για την υιοθέτηση της ποσοτικής χαλάρωσης θα μπορούσε να ληφθεί ακόμη και στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου και να εφαρμοστεί αργότερα. Το γεγονός ότι τα ανώτατα στελέχη της ΕΚΤ μιλούν πλέον ανοιχτά για τα πλεονεκτήματα της αγοράς κρατικών ομολόγων, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει πάρει την απόφαση να διαβεί το Ρουβίκωνα και ότι έχει εξασφαλίσει σημαντική υποστήριξη εντός του διοικητικού συμβουλίου. Επίσης ότι έχει εξασφαλίσει την ανοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ.

Ζήτησε ταχύτερη έρευνα από Ε.Ε. για ΔΕΣΦΑ-Socar

Τη συνεισφορά του στην επίσπευση της διαδικασίας έγκρισης της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από τη Socar ζήτησε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. αρμόδιο για την ενεργειακή ένωση, Μ. Σέφκοβιτς. Το θέμα τέθηκε σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μετά τη θετική συνεργασία των ελληνικών αρχών με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, οι σχετικές διαδικασίες είναι απόλυτα συμβατές τόσο με το εθνικό δίκαιο όσο και με το τρίτο ενεργειακό πακέτο. Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. ερευνά τη συμβατότητα της συναλλαγής με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τεχνικά κλιμάκια «παντός καιρού»

Οπως είναι φυσιολογικό, οι πολιτικές εξελίξεις έχουν επισκιάσει όλες τις άλλες ειδήσεις και δράσεις. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η τρόικα έχει κατεβάσει πλήρως τα μολύβια της. Μπορεί οι επικεφαλής της να μην αναμένονται στην Αθήνα πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, αλλά τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που έμαθαν την είδηση για την επίσπευση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ευρισκόμενα στην Αθήνα, δεν αποχώρησαν, αλλά συναντώνται με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των ελληνικών αρχών. Πρόκειται για στελέχη που ασχολούνται με τα δημοσιονομικά στοιχεία και επειδή είναι το μεγαλύτερο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, τόσο η τρόικα όσο και η κυβέρνηση θέλουν να έχει υπάρξει πρόοδος όταν θα ξαναρχίσουν οι μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή