Μόνος του τα είπε, μόνος του τα άκουσε

Μόνος του τα είπε, μόνος του τα άκουσε

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δίαυλο επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Μάριο Ντράγκι (φωτ.).. Αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον χθες, όταν στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με στέλεχος της ΕΚΤ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις Στουρνάρα. Αυτό που περίμεναν στην αξιωματική αντιπολίτευση από την ΕΚΤ ήταν να εκμαιεύσουν μια δήλωση που να δείχνει ότι η Φρανκφούρτη ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις Στουρνάρα. Φευ! Οι κεντρικές τράπεζες και ιδίως η ΕΚΤ έχουν αναγάγει τη σιωπή σε ύψιστη μορφή τέχνης. Πολύ συχνά λένε ένα σωρό πράγματα, μόνο και μόνο για να μην πουν τίποτα. Στο χθεσινό τηλεφώνημα, ο συνομιλητής του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απελπιστικά λακωνικός. Ακουσε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι κατέγραψε τη διαμαρτυρία του, τον ευχαρίστησε και τον καλημέρισε.

Κατατέθηκε χθες, για να ψηφιστεί το Σάββατο από τη Βουλή, o φιλικός διακανονισμός του ΟΛΠ με την Cosco. Η επιχειρηματική συμφωνία, ύψους 230 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ εμπορευματοκιβωτίων, την κατασκευή για λογαριασμό του ΟΛΠ του προβλήτα πετρελαιοειδών και την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού στους προβλήτες II και ΙΙΙ. Με τις επενδύσεις αυτές, η δυναμικότητα του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων του λιμένα Πειραιά, στο οποίο λειτουργούν ως διαχειριστές η θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ) και η ΟΛΠ Α.Ε. (προβλήτας Ι) αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,2 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, από 3,6 εκατ. σήμερα.

Εμφανής προσέγγιση

Ο ένας έχει «πολιτογραφηθεί» φίλος του νυν πρωθυπουργού και αρχηγού της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά. Ο άλλος έχει «πολιτογραφηθεί» φίλος του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού της Ν.Δ. Κ. Καραμανλή. Ο πρώτος είναι τώρα υφυπουργός Ανάπτυξης, ο δεύτερος υπήρξε υφυπουργός Ανάπτυξης. Ο λόγος για τους κ. Ν. Μηταράκη και Γ. Βλάχο, οι οποίοι αμφότεροι παρευρέθησαν χθες στα εγκαίνια της νέας γραμμής παραγωγής της Elbisco στο Πικέρμι, ο πρώτος ως αρμόδιος για τις επενδύσεις, ο δεύτερος ως βουλευτής Αττικής. Η πρόσφατη προσέγγιση «σαμαρικών» και «καραμανλικών» ενόψει της ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν εμφανής και μεταξύ των δύο ανδρών.

Απειλεί με λοκ άουτ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο

Ακόμη και σε λοκ άουτ προσανατολίζεται η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση για τις αλλαγές που επιφέρει στην επιμελητηριακή νομοθεσία το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτό που κυρίως ανησυχεί το ΒΕΑ είναι η ασάφεια σχετικά με τις εναλλακτικές πηγές εσόδων των επιμελητηρίων. Την άποψη αυτή, πάντως, δεν φαίνεται να συμμερίζεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Κ. Μίχαλος. Ειδικά, μάλιστα, καθώς εκτιμάται ότι το κόστος για τις επιχειρήσεις θα είναι μειωμένο κατά 30% σε σχέση με σήμερα.

Σε δεύτερο πλάνο πλέον οι επαφές με την τρόικα

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι γεγονός ότι δεν επιτρέπουν την προώθηση των οικονομικών ζητημάτων με τον ρυθμό που θα ήθελε η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο εργάζονται πάνω στις εκκρεμότητες του ελέγχου της τρόικας, αλλά ακόμα και τα τεχνικά κλιμάκια των εκπροσώπων των δανειστών που βρίσκονταν στην Αθήνα, αποχωρούν το αργότερο σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις που είχαν με τις ελληνικές αρχές συγκέντρωσαν τα στοιχεία που ήθελαν, αλλά δεν υπήρξε κάποια σημαντική εξέλιξη.

Είναι σαφές ότι και η τρόικα δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρούσα φάση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Το σημαντικότερο όλων είναι οι πολιτικές διεργασίες και το εάν θα προκύψει πολιτική αστάθεια ή όχι. Οπότε το οικονομικό επιτελείο έχει μείνει στην άκρη και περιμένει με τη σειρά του τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή