Κοινές διαπιστώσεις ΥΠΟΙΚ, ΣΕΤΕ κατά της αύξησης ΦΠΑ

Κοινές διαπιστώσεις ΥΠΟΙΚ, ΣΕΤΕ κατά της αύξησης ΦΠΑ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφώνησαν ότι το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% στα ξενοδοχεία είναι ατελέσφορο και θα βλάψει τον τουρισμό. Την ίδια άποψη, όσο και αν φαίνεται περίεργο, είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης (φωτ.) και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ωστόσο, παρά τις κοινές απόψεις, το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να κάνει πίσω δεδομένου ότι η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ θα φέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 350 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και 270 εκατ. με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ. Βέβαια, οι πολιτικές εξελίξεις θα δείξουν το κατά πόσο θα εφαρμοσθεί το μέτρο αυτό ή αν η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να καλύψει το δημοσιονομικό κενό του 2015 από άλλες πηγές. Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών πήρε τα στοιχεία που κατέθεσε ο ΣΕΤΕ, που δείχνουν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την αύξηση του ΦΠΑ.

Η Grivalia Properties δεν θα αποκτήσει και την τρίτη αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής.Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε ήδη προβεί τον Μάρτιο 2014 στην αγορά των δύο εκ των τριών αποθηκών που αντιστοιχούν στο 84% της συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας του εν λόγω χαρτοφυλακίου. Ο λόγος της ακύρωσης της αγοράς είναι η μη εξεύρεση αμοιβαίας ικανοποιητικής συμφωνίας μεταξύ της Grivalia Properties και του πωλητή για θέματα σχετικά με τον τεχνικό έλεγχο του συγκεκριμένου ακινήτου. Στα 36 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) για το εννεάμηνο του 2014 έναντι ζημιών 2 εκατ. της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

«Κλειδί» τα επιτόκια

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank, κ. Μιχάλης Μασουράκης, για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Σε δηλώσεις του στο ειδησιογραφικό πρακτορείο Bloomberg σημείωσε ότι οι αγορές υπερεκτιμούν τον πολιτικό κίνδυνο στην Ελλάδα. «Πιστεύω ότι η χώρα είναι κοντά στο να αλλάξει σελίδα, από την άποψη πως είμαστε πολύ μπροστά όσον αφορά την προσαρμογή και τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Το επίπεδο του χρέους μπορεί να φαίνεται υψηλό, αλλά πλέον βαρύνεται με πολύ χαμηλά επιτόκια. Οπότε, όσον αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους είμαστε σε καλύτερη θέση από τις άλλες χώρες στον Νότο της Ευρώπης», υπογράμμισε ο κ. Μασουράκης.

Εξαφανίστηκαν οι ξένοι από τις εκδόσεις εντόκων

Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε 1,3 δισ. ευρώ χθες μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Η απόδοσή τους διαμορφώθηκε στο 1,9% από 1,8% στην αντίστοιχη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ότι δεδομένων των συνθηκών μια τόσο μικρή αύξηση της απόδοσης δεν είναι σημαντική. Προφανώς, το πρόβλημα στη συγκεκριμένη έκδοση δεν είναι η απόδοση. Το πρόβλημα τόσο σε αυτή όσο και στην έκτακτη που έκανε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προ ημερών είναι πως δεν εμφανίστηκαν ξένοι επενδυτές ούτε για δείγμα. Πριν από δύο μήνες αυτοί απορροφούσαν το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων.

Μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2015 για ενοικιαζόμενα δωμάτια

Τη δέσμευση ότι από το 2015 θα εφαρμοσθεί ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ και για τις ατομικές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων εξασφάλισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Α. Ανδρεάδης (φωτ.) και Γ. Ρέτσος από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Η νομοθετική διευθέτηση του θέματος που συζητήθηκε σε χθεσινή συνάντησή τους είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το προεδρείο του ΣΕΤΕ εξέφρασε στον υπ. Οικονομικών την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο διπλασιασμού του ΦΠΑ για τις υπηρεσίες διαμονής. Στο πλαίσιο αυτό, θα του παραδώσει περί τα μέσα Ιανουαρίου μελέτη που συντάσσει ο διεθνής οίκος της Εrnst & Young σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία από μία τέτοια αύξηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή