Κλείσιμο εκκρεμοτήτων με άρωμα εκλογών

Κλείσιμο εκκρεμοτήτων με άρωμα εκλογών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά εκκρεμοτήτων διευθετεί με τις διατάξεις που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Πρόκειται για δράσεις που δεν χαρακτηρίζονταν ως «πρώτης προτεραιότητας», αλλά έπρεπε να γίνουν για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία διαφόρων οργανισμών.

Για παράδειγμα, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΟΔΔΗΧ, ώστε να μη μείνει χωρίς προσωπικό από την 1η Ιανουαρίου. Επίσης, παρατάθηκε η δυνατότητα να προχωρά η ΕΑΒ σε συμβάσεις και συνεργασίες χωρίς να χρειάζεται φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ προωθούνται και οι αλλαγές στη δομή του υπουργείου Οικονομικών βάσει του νέου οργανογράμματός του.

Είναι ξεκάθαρο, ότι η ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στο να κλείσει διάφορες εκκρεμότητες.

Αρκετά φτωχό ήταν το γ΄ τρίμηνο του 2014 στις αποκρατικοποιήσεις. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, στο διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, τα συνολικά έσοδα από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων ανήλθαν σε μόλις 31 εκατ. ευρώ. Ως συνέπεια, ο κύκλος εργασιών του Ταμείου κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και στο ύψος των 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο τρίμηνο μεσολάβησε η αλλαγή διοίκησης του Ταμείου. Στο μεταξύ χθες, μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, καθιερώνεται η συνυπευθυνότητα του Ελληνικού Δημοσίου στην εκτέλεση των συμβάσεων που υπογράφει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ παρατείνεται μέχρι 31/12/2015 η λειτουργία της ΕΑΒ, χωρίς φορολογική ενημερότητα.

Απορρόφηση και στην Κύπρο

Στην εξαγορά και απορρόφηση της Emporiki Bank Cyprus από την Αlpha Bank Cyprus προχωρεί ο όμιλος Alpha Bank. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εσωτερική κίνηση του ομίλου καθώς τόσο η Emporiki όσο και η Alpha Κύπρου ανήκουν στον όμιλο Alpha Bank. Οπως ανακοινώθηκε: «H Αlpha Bank Cyprus ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. αποφάσισε να εξαγοράσει από εταιρείες του ομίλου Αlpha Bank το 100% των μετοχών, που αποτελούν το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Emporiki Bank Cyprus και ακολούθως όπως προχωρήσει στη συγχώνευση της Emporiki Bank Cyprus με την Αlpha Bank Cyprus μέσω της απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη». Η εξαγορά θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση μετοχών.

Εύσημα στον πρώην υπουργό για το Επενδυτικό Ταμείο

Οχι μόνο ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Σκρέκας, αλλά και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας KfW, Κρίστιαν Φούνκε, φρόντισαν να κάνουν χθες ιδιαίτερη αναφορά στον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Ο κ. Χατζηδάκης, άλλωστε, ήταν αυτός που προώθησε τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, όταν μάλιστα συναντούσε την έντονη διαφωνία της τρόικας και κυρίως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ήταν η πρώτη φορά που πέρασε την πόρτα του ΥΠΑΝ ο κ. Χατζηδάκης μετά τον ανασχηματισμό. Και έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τους παρισταμένους.

Κόντρα δήμων – περιφερειών για τροπολογία του ΕΣΠΑ

Μια εμβόλιμη τροπολογία στον νόμο που ψηφίστηκε για το νέο διαχειριστικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ προκάλεσε την έντονη κόντρα δημάρχων και περιφερειαρχών και έδωσε αφορμή για να ξεσπαθώσει η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου κατά της κυβέρνησης. Η τροπολογία προβλέπει τη σύσταση Περιφερειακής Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα εισηγούνται έργα για τους δήμους, αλλά με γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Οι δήμαρχοι ένιωσαν δικαιωμένοι και μίλησαν για «αποκατάσταση αδικίας», οι περιφερειάρχες άγνωστο για ποιο λόγο μίλησαν για «καπέλωμα των Περιφερειών» στη διαχείριση των ΠΕΠ, αλλά την παράσταση έκλεψε η Ρένα Δούρου (φωτ.), η οποία όχι μόνο έκανε λόγο για «περιθωριοποίηση των Περιφερειών», αλλά για «κυβέρνηση που διακατέχεται από το σύνδρομο του κατακτητή, ο οποίος αποχωρεί και καταστρέφει ό,τι έχει μείνει όρθιο από τις πολιτικές λιτότητας… ως εκδίκηση απέναντι σε όσους αντιστέκονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή