Η στάση του ΔΝΤ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Ελλάδα, μετά το τέλος των όποιων πολιτικών εξελίξεων δρομολογηθούν προσεχώς; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και το γεγονός ότι δεν έχει σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ περιπλέκει την κατάσταση ως προς την επόμενη ημέρα. Πηγή του Ταμείου υπενθύμιζε πρόσφατα ότι έχουν γίνει συναντήσεις με το κόμμα για το ελληνικό πρόγραμμα από τον Ιανουάριο του 2013, όταν ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον είχε δει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του κόμματος Γιώργος Σταθάκης δεν είχε καμία συνάντηση στο ΔΝΤ, παρά τις πληροφορίες που τον θέλουν να το επεδίωξε. Καθώς η τελευταία απότομη αντίδραση των αγορών «οφείλεται στον κίνδυνο εκλογών και μιας πιθανής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ», ο ερευνητής του ινστιτούτου Peterson για τα διεθνή οικονομικά, Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, προβλέπει ότι δεν θα ησυχάσουν σύντομα. Δεν αποκλείει, μάλιστα, ένα αντίστοιχο χρονολόγιο κρίσης με εκείνο του 2012, προκαλώντας ακύρωση του ελληνικού προγράμματος και απόρριψη των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, με εκ νέου φυγή κεφαλαίων και άμεσες συνέπειες στην οικονομία. Επισημαίνει, δε, ότι «σήμερα υπάρχει πολύ μικρότερη μετάδοση στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, οπότε αυτή θα είναι εν πολλοίς μία ελληνική και μόνο ελληνική κρίση».

Μέρες 2010-2011…

Πυκνώνουν τα προβλήματα στις συναλλαγές με το εξωτερικό. Eμποροι και προμηθευτές ζητούν από τους Ελληνες πελάτες τους προεξόφληση των παραγγελιών τους. Αυτό αναφέρουν ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες, όπως βιομήχανος που εισάγει πρώτες ύλες από Γερμανία, έμπορος οπωροκηπευτικών που εισάγει από Αργεντινή αλλά και Τουρκία και μεγάλη αλυσίδα τροφίμων. Επιπλέον, ορισμένες επιχειρήσεις ξένων συμφερόντων (διαφημιστικές και όχι μόνο) σταματούν την έκδοση επιταγών προς προμηθευτές και παραπέμπουν την εξόφληση ακόμα και σε εννεάμηνο ορίζοντα.

Πολύ κοντά σε απόφαση αποχώρησής της από την Ελλάδα βρίσκεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, μεγάλη αμερικανική πολυεθνική, που αντιμετωπίζει τελευταία ολοένα και εντονότερο ανταγωνισμό. Τόσο από τον leader τoυ κλάδου της όσο και από νέους μικρότερους παίκτες που της αποσπούν μερίδια. Ως εμπορικό σήμα θα παραμείνει στη χώρα αλλά θα σταματήσει την παραγωγική της δραστηριότητα την οποία θα εκχωρήσει σε τρίτον.

Εκπτωση φόρου… με αποδείξεις

Δύσκολες στιγμές θα περάσουν και το 2015 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Κι αυτό γιατί προκειμένου να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 10% του δηλούμενου και φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ. Μέχρι σήμερα το όριο αυτό ανέρχονταν στο 25% του εισοδήματος.

Υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών έχουν μόνο όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές -για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια- θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματος που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες. Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 7.000 ευρώ από σύνταξη και 4.000 ευρώ από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 700 ευρώ (7.000 Χ 10%).

Οι νέοι επενδυτικοί Δρόμοι του Μεταξιού

Συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά η κινεζική διείσδυση στη Βαλκανική. Οπως πληροφορείται η στήλη, έργο βαλκανικού ενδιαφέροντος που υποστηρίζει το Πεκίνο, είναι η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέσει το λιμάνι Bar του Μαυροβουνίου με τη Σερβία. Στο μεταξύ, η κινεζική China Road and Bridge Corporation έχει κατασκευάσει τη γέφυρα Zemun-Borca στον Δούναβη, ενώ η συνεργασία των δύο πλευρών έχει ανοίξει και στον αμυντικό και στον μεταλλευτικό τομέα. Συγκεκριμένα, η κινεζική North Industries Corporation, (NORINCO) έχει πραγματοποιήσει επαφές με τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς προωθώντας επενδυτικά σχέδια με αντικείμενο αμυντικές, μεταλλευτικές και πετρελαϊκές δραστηριότητες. Σημειωτέον ότι η τελευταία επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στο Βελιγράδι ήταν η πρώτη κινεζική τέτοιου επιπέδου εδώ και 28 χρόνια, ενώ Ρωσία και Κίνα έχουν ταχθεί υπέρ των θέσεων του Βελιγραδίου αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο. Οι κινεζικές χρηματοδοτήσεις στις υποδομές της ΝΑ και κεντρικής Ευρώπης εντάσσονται στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 40 δισ. δολ. για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού που εξήγγειλε το φθινόπωρο ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Τζινπίνγκ μαζί με την ίδρυση νέας αναπτυξιακής τράπεζας, της Asian Infrastructure Investment Bank, με μετοχικό κεφάλαιο 50 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή