Ξεχωριστές ανακοινώσεις με κοινά συμπεράσματα

Ξεχωριστές ανακοινώσεις με κοινά συμπεράσματα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ γρήγορα και με ξεχωριστές ανακοινώσεις σχολίασαν τα τρία μέλη της τρόικας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου. Κάθε οργανισμός είχε ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση, αλλά η κοινή συνισταμένη όλων ήταν ότι ο έλεγχος που ήταν σε εξέλιξη θα ολοκληρωθεί με τη νέα κυβέρνηση.

Πιο ξεκάθαρο ως προς αυτό ήταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντως, μεταξύ σοβαρού και αστείου θα μπορούσε να πει κανείς ότι ορισμένα στελέχη της τρόικας (κυρίως τα χαμηλόβαθμα) δεν πρέπει να στενοχωρήθηκαν ιδιαιτέρως που μετατίθεται ο έλεγχος για αργότερα. Και αυτό γιατί θα έπρεπε να διακόψουν τις διακοπές τους, αφού το πρόγραμμα  προέβλεπε  την  έλευση  των  επικεφαλής στις 10 Ιανουαρίου και κατ’ επέκταση τα τεχνικά κλιμάκια θα έρχονταν περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της ΑΝΕΚ, η οποία είχε ναυλώσει το Νorman Atlantic. Παρά το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται στη κατηγορία της επιτήρησης (υπάρχουν μόλις 4 διαστήματα μικρής διάρκειας που γίνονται συναλλαγές για τη μετοχή στη συνεδρίαση), ο τίτλος υπέστη πτώση 4,82% και διολίσθησε στα 0,079 ευρώ, ενώ αυξημένη ήταν η εμπορευσιμότητα αφού 68.388 μετοχές άλλαξαν χέρια. Υπενθυμίζουμε ότι η μετοχή από τις 4 Απριλίου 2013 έχει τεθεί σε καθεστώς επιτήρησης, αφού οι ζημίες της χρήσης 2012 ήταν μεγαλύτερες από το 30% των ιδίων κεφαλαίων. Στο εννεάμηνο του 2014 οι ζημίες διαμορφώθηκαν στα 11 εκατ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2013.

Βιάζονται να εισπράξουν

Αντιμέτωπες με μια δυσάρεστη έκπληξη ήρθαν οι επιχειρήσεις-μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης «Νέοι Ορίζοντες», το ΒΕΘ απέστειλε στα μέλη του τα έντυπα των ταχυπληρωμών για την καταβολή συνδρομών για το 2015. Ως γνωστόν, ωστόσο, ο νόμος 4314/2014 και συγκεκριμένα το άρθρο 94 αυτού –πρόκειται για νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα– προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των μελών σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας. Ο ΣΕΘ καλεί τη διοίκηση του ΒΕΘ να αναζητήσει έσοδα στην παροχή υπηρεσιών, καθώς και στην εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει στη Σίνδο.

Πρόεδρος των εμπόρων της Αθήνας επί 15 χρόνια

Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών για μία ακόμη φορά εκλέχτηκε ο κ. Παναγής Καρέλλας (φωτ.), θέση στην οποία βρίσκεται από το 1999. Τις υπόλοιπες θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΑ καταλαμβάνουν οι εξής: α΄ αντιπρόεδρος ο κ. Ηλ. Βλαχάκης, β΄ αντιπρόεδρος ο κ. Κ. Κωστόπουλος, γ΄ αντιπρόεδρος ο κ. Χρ. Κούργιας, ταμίας ο κ. Στ. Τζάννες, γενικός γραμματέας ο κ. Ν. Κογιουμτσής, ειδικός γραμματέας ο κ. Θ. Μπούρας και έφορος ο κ. Ευδ. Σαββίδης. Τις θέσεις των συμβούλων καταλαμβάνουν οι κ. Π. Βογιατζής, Ν. Γιαννόπουλος, Ν. Καυκαλάς, Στ. Καφούνης, Π. Κουρμπέλας, Αθ. Τσαγγάρης και η κυρία Αλ. Πάλλη.

H συνέχεια του κράτους, η ασυνέχεια της πολιτικής

Είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χθες ότι «οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συμφωνίες που έχουμε πετύχει με την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει η προκάτοχός της». Μια συμφωνία υπάρχει και είναι η δανειακή σύμβαση, που λέει ότι η Ευρωζώνη μάς δανείζει και εμείς δεσμευόμαστε να την αποπληρώσουμε. Επίσης, δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα συμφωνήσουμε με την τρόικα. «Αυτό που μας είπε ο κ. Σόιμπλε είναι η συνέχεια του κράτους. Υπάρχει η συνέχεια του κράτους, αλλά υπάρχει και η ασυνέχεια της πολιτικής», σχολίασε ο κ. Δραγασάκης. Διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία δανεισμού, αλλά θα αλλάξει πολιτικές, έστω και μονομερώς. Αυτό είναι μάλλον αντιφατικό, αφού η συμφωνία επί πολιτικών είναι μέρος της δανειακής σύμβασης. Αλλά επίσης είναι και ψιλά γράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή