Η δύναμη της συνήθειας και ο Ντάισελμπλουμ

Η δύναμη της συνήθειας και ο Ντάισελμπλουμ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη λέξη «τρόικα» χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφο που απέστειλε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο χθες με τα συμπεράσματα των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin της Δευτέρας και Τρίτης, αντιστοίχως. Μπορεί δημοσίως όλοι (Ευρωπαίοι και Ελληνες) να αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη λέξη στην προσπάθεια σύντομης περιγραφής της ομάδας που αποτελείται από στελέχη της Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, αλλά στο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Ντάισελμπλουμ στο Κοινοβούλιο της χώρας του και το οποίο είναι γραμμένο στα ολλανδικά, υπάρχει. Απλώς ο κ. Ντάισελμπλουμ φρόντισε να προσθέσει δίπλα από τη λέξη «τρόικα» και τη λέξη «θεσμοί» («trojka-instituties», στα ολλανδικά), όταν θέλησε να περιγράψει ποιες ήταν οι τεχνικές ομάδες των δύο πλευρών που συζήτησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες.

Mόλις το 28,19% του φετινού ΑΕΠ αντιπροσωπεύει η σημερινή κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου, που έχει υποχωρήσει στα 50,743 δισ. ευρώ από 53,415 δισ. ευρώ που ήταν η αξία της αγοράς στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Συνολικά 13 εισηγμένες από τις 234 που σήμερα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο έχουν κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ και συνολικό άθροισμα 37,023 δισ. ευρώ. Στην πρώτη πεντάδα βρίσκεται η μετοχή της Coca-Cola HBC με αξία 5,65 δισ. ευρώ και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα (4,74 δισ. ευρώ), η Alpha Bank (4,67 δισ. ευρώ) και η Τράπεζα Πειραιώς με αξία 3,850 δισ. ευρώ. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει ο τίτλος του ΟΤΕ με κεφαλαιοποίηση 3,725 δισ. ευρώ.

«Βλέπει» λύση ο Γ. Ρος

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών εμφανίστηκε ο γνωστός επενδυτής Γουίλμπορ Ρος, ο οποίος συμμετέχει στην ομάδα των στρατηγικών επενδυτών που ελέγχουν την Eurobank, ενώ ελέγχει και μεγάλο ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο κ. Ρος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει ένας συμβιβασμός στην περίπτωση της Ελλάδας και εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Ο κ. Ρος επέκρινε το γεγονός ότι οι «διαπραγματεύσεις» φαίνεται ότι γίνονται δημόσια, μέσω των ΜΜΕ, αντί αυτές να διεξάγονται στις αίθουσες των διαπραγματεύσεων. Τέλος, σημείωσε ότι το ύψος του χρέους και ο χρόνος αποπληρωμής δεν αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα.

Ο αγροτικός τομέας μας φέρνει πιο κοντά

Μπορεί οι σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας να μη βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση το τελευταίο διάστημα, αυτό όμως δεν ισχύει για τις ελληνικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Στη διεθνή έκθεση Fruit Logistica, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο, η Ελλάδα είχε τις περισσότερες συμμετοχές από ποτέ, συνολικά 45, δέκα περισσότερες από την έκθεση του 2014. Η λίστα των Ελλήνων εκθετών περιελάμβανε αγροτικούς συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και εταιρείες τεχνικών συστημάτων, εξοπλισμού και συσκευασίας.

Το ΑΣΕΠ «πάγωσε» 560 προσλήψεις στη ΔΕΗ

Μείζον θεωρεί η ΔΕΗ το θέμα της αναστολής των 560 νέων προσλήψεων από τη νέα κυβέρνηση, καθώς η έλλειψη προσωπικού λόγω και του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων την τελευταία τετραετία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Επιχείρησης. Το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. Η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να βγάλει την προκήρυξη για τις 560 προσλήψεις όταν με έγγραφό του προς τη διοίκηση ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Ιωάννης Καραβοκύρης, ζήτησε την αναστολή τους. Ο κ. Καραβοκύρης επικαλείται το από 10 Φεβρουαρίου 2015 έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το οποίο ζητείται η αναστολή της προόδου όλων των διαδικασιών που σχετίζονται με την έκδοση προσλήψεων τακτικού προσωπικού φορέων που υπάγονται στο ΑΣΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή