Εκτός από την «μπέσα», υπάρχουν και κανονισμοί

Εκτός από την «μπέσα», υπάρχουν και κανονισμοί

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εταίροι της χώρας έδειξαν ότι δεν έχουν «μπέσα» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έπραξε αυτά που προφορικώς είχαν συμφωνηθεί. Τους τελευταίους μήνες, η ΕΚΤ έχει στενέψει αρκετά τις συνθήκες ρευστότητας στην Ελλάδα, αλλά όλες οι αποφάσεις βασίζονταν στους κανονισμούς της και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είχαν προαναγγελθεί. Σε μια τόσο κρίσιμη διαπραγμάτευση, σαν αυτή που  γίνεται  τους  τελευταίους  μήνες,  το οικονομικό επιτελείο θα ήταν καλό να μη βασίζεται στην «μπέσα» εκείνων που κάθονται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, αλλά από τη στιγμή που κλείνουν μία συμφωνία να την αποτυπώνουν σε χαρτί. Αυτή η  ασάφεια  των  τελευταίων  μηνών  αποδεικνύεται σταδιακά ότι έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Τις συστάσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προς τους εμπόρους, να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή 3 Μαΐου, αγνόησαν δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς συλλόγους της χώρας. Τόσο ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας όσο και Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εξέδωσαν ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούν τους καταναλωτές να επωφεληθούν από τις ανοιξιάτικες εκπτώσεις και να επισκεφθούν τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν τα προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές, ελκυστικές τιμές. Οι δύο σύλλογοι προτείνουν περιορισμένο ωράριο, στην Αθήνα 11 π.μ.- 6 μ.μ. και στον Πειραιά 11 π.μ. – 4 μ.μ.

Αποφασίζουν οι μέτοχοι

Για σήμερα, στη μία το μεσημέρι, έχει συγκληθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. Μοναδικό θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης θα είναι η εξουσιοδότηση του προέδρου της Κτηματολόγιο Α.Ε., Ηλία Λιακόπουλου, να υπογράψει τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας στην Τράπεζα της Ελλάδος. Περίπου 250 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στην ΤτΕ και ο παράγοντας αυτός οδήγησε σε παραίτηση ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Η διοίκηση διαφώνησε με τις επιλογές της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτό ζητήθηκαν οι παραιτήσεις όλων των μελών του δ.σ., οι οποίες υποβλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Υπό παραίτηση τελεί και ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Λιακόπουλος.

Υπογραφές για νέα λιγνιτική μονάδα

Τη στήριξή του στη στροφή της ΔΕΗ προς τον λιγνίτη εξέφρασε εμπράκτως ο υπουργός Παραγωγικής ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπογράφοντας την άδεια εγκατάστασης της νέας μονάδας Πτολεμαΐδας 5. Η ανάθεση του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ περίπου, στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ/Hitachi έγινε στις 9 Μαρτίου 2013. Με τη λειτουργία τη μονάδας αναμένεται να δημιουργηθούν 800 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ στο στάδιο της κατασκευής θα απασχοληθούν 3.000 άτομα για πέντε χρόνια. Κρίσιμο βήμα, πάντως, είναι η χρηματοδότηση του έργου, η οποία έχει διασφαλιστεί, αλλά για να «ξεκλειδώσει» θα πρέπει η ΔΕΗ να καταβάλει 400 εκατ. ευρώ.

Μείωση ανεργίας μέσω της επιχειρηματικότητας

Υπέρ της δημιουργίας μιας σύγχρονης αγοράς εργασίας, που θα αναπτύσσεται σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο θα προάγει και θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, τάχθηκε ο Νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης. Σε διάλεξη που έδωσε στην έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, με τίτλο «Κοινωνικά Βιώσιμη Οικονομική Ανάπτυξη», τόνισε ότι η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες για τους πολίτες, ωστόσο εάν δεν είναι βιώσιμη, οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα στο μέλλον. Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, για να υπάρξει αύξηση της καλά αμειβομένης εργασίας, αυτή δεν θα πρέπει να στηρίζεται στην ανακατανομή των εισοδημάτων από το κράτος. Κλειδί αποτελούν η προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η οποία οδηγεί τελικώς σε μείωση της ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας σε μόνιμη βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή