Εκπληκτος και μπερδεμένος δηλώνει ο Βέρνερ Χόιερ

Εκπληκτος και μπερδεμένος δηλώνει ο Βέρνερ Χόιερ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληκτος και μπερδεμένος δηλώνει ο Βέρνερ Χόιερ

«Εκπληκτος» σε σχέση με την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει επενδυτική τράπεζα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ, καθώς, όπως είπε, γνωρίζει την ελληνική πρόταση μόνο από τον Τύπο. «Η ιδέα είναι αναμφισβήτητα καλή και δεν αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο, αλλά όπως συμπλήρωσε νιώθει «μπερδεμένος» σε σχέση με το αν θα προχωρήσει ή όχι το Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο ουσιαστικά αποτελεί μια ανάλογη πρωτοβουλία.

Υπέβαλε παραίτηση η κ. Αν. Σακελλαρίου

Την παραίτησή της υπέβαλε, για λόγους ηθικής τάξης, η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Αναστασία Σακελλαρίου (φωτ.), ύστερα από την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή σε δίκη περίπου 40 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως ζητήθηκε η παραίτησή της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προαναγγείλει την κίνηση νωρίτερα χθες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά «από τη στιγμή που τίθεται θέμα προφανώς υπάρχει θέμα και για την κυβέρνηση. Οταν και αν προκύψουν σοβαρά ζητήματα προφανώς θα τεθεί ζήτημα και από την πλευρά της κυβέρνησης» είχε πει. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σακελλαρίου συμμετείχε σε μια επιτροπή του ΤΤ που είχε εγκρίνει την αναδιάρθρωση δανείων σε καθυστέρηση που είχαν λάβει επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΧΣ αλλαγή προσώπων γίνεται μόνο αν υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αυξημένα έσοδα της τάξης των 150 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση αναμένει για τα Ταμεία το υπουργείο Εργασίας, καθώς τρέχει με ικανοποιητικό ρυθμό η συμμετοχή των οφειλετών στη νέα ρύθμιση χρεών. Μετά την παράταση που δόθηκε, ο ρυθμός των αιτήσεων δεν μειώθηκε. Εως και τις 6 Μαΐου είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους 131.123 οφειλέτες για συνολικά χρέη 3,1 δισ. ευρώ και ήδη έχουν μπει στα ταμεία 96,6 εκατ. ευρώ. Το 9,13% των αιτήσεων έγινε από οφειλέτες που είχαν ξαναενταχθεί σε ρύθμιση, την οποία όμως κι έχασαν. Το υπόλοιπο 90,87% μπαίνει πρώτη φορά σε ρύθμιση. Το υπουργείο ελπίζει ότι, αυτή τη φορά, τόσο οι μεν όσο και οι δε, θα παραμείνουν πιστοί στις πληρωμές τους.

Αγοραστές και πωλητές

Tελικά δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι πωλητές μετοχών τον Απρίλιο στο Χ.Α. ήταν επενδυτές από χώρες της Ευρωζώνης και αγοραστές από τρίτες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, οι εντολές πώλησης έδωσαν επενδυτές από τις εξής χώρες: Αγγλία, Γαλλία, Κύπρος, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ιταλία. Υπήρξαν και κωδικοί για πωλήσεις από Αλβανία, Σεϋχέλλες, Νησιά Βερμούδες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αντίθετα, οι αγοραστές προήλθαν από τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Λιβερία, Τουρκία, Νησιά Marshall, Παρθένοι Νήσοι Αγγλίας, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία. Στην ελληνική επικράτεια οι αγοραστές ήταν κυρίως από Αττική και Κεντρική Μακεδονία. Οι πωλητές προήλθαν από Κρήτη και Πελοπόννησο.

Αντιδράσεις για τον ΦΠΑ πριν από τις ανακοινώσεις

Προτού ακόμα οριστικοποιηθεί το μέτρο της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, έχουν ξεκινήσει οι αντιδράσεις. Είναι ενδεικτικό ότι η Πανελλήνια Ενωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ) ήδη εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Οπως αναφέρουν, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. των 27 κρατών που επιβάλει ΦΠΑ σε αυτές τις μονάδες. Μάλιστα, επικαλούνται την κοινή δήλωση των κ. Τσίπρα – Γιουνκέρ ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα εγκριθούν θα πρέπει να είναι στην «κατεύθυνση της αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Και με αυτό ως βάση, η Ενωση ζητεί την εξαίρεση αυτής της κατηγορίας πολιτών από τον ενιαίο ΦΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, η ΠΕΜΦΗ προειδοποιεί ότι το μέτρο είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της φοροδιαφυγής, ενισχύοντας τη δραστηριότητα των παράνομων μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή