Στοιχηματίζουν στην άρση του αδιεξόδου

Στοιχηματίζουν στην άρση του αδιεξόδου

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά το «τρενάκι του τρόμου» στις τιμές των ελληνικών χρεογράφων, που έχει πυροδοτήσει η ροή της ειδησεογραφίας από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων, μεγάλοι ξένοι επενδυτές διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους υψηλές θέσεις. Για την ιστορία και όχι μόνο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι συνολικά σε χέρια ιδιωτών και ταμείων βρίσκονται αυτή τη στιγμή ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 34 δισ. ευρώ. Οχι ότι θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν τις θέσεις αυτές, υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το βάθος της αγοράς είναι απαγορευτικό. Ομως οι υπεραξίες από τα χαμηλά, νωρίτερα φέτος, είναι πλέον διψήφιες και δύσκολα αγνοούνται. Μάλιστα, κάποιοι εδώ και λίγες εβδομάδες κάνουν και κάτι ακόμη: τοποθετούνται όταν βρίσκουν διαθέσιμα χαρτιά, στοιχηματίζοντας ουσιαστικά σε άρση του αδιεξόδου χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Κι ελπίζουν ότι τα κέρδη που θα αποκομίσουν, σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι εξίσου ή και μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που έβγαλαν όσοι είχαν μπει στην ίδια αγορά αμέσως μετά το πρώτο PSI. Σήμερα, το ομόλογο λήξης Ιουλίου 2017 που εκδόθηκε πέρυσι το καλοκαίρι από 60,52 σεντς ανά ευρώ ονομαστικής αξίας στις 22 Απριλίου διαπραγματεύεται πλέον στα επίπεδα των 70 σεντς. Αυτό που λήγει τον Φεβρουάριο του 2025, από 38,9 σεντς στις 20 Απριλίου βρέθηκε αυτή την εβδομάδα κοντά στα 55.

Οι επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό σε οποιαδήποτε μεταβολή του ΦΠΑ, εν μέσω της σεζόν, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες με βάση τα όσα λένε οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της E.Υ., η οποία στηρίχθηκε στο σενάριο που προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη για διπλασιασμό του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής από το 6,5% στο 13%, οι απώλειες στον τουρισμό, από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου, θα κυμαίνονταν από 415 εκατ. έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα η απώλεια θα έφθανε από 1 έως 1,7 δισ. ευρώ.

Τεχνική βοήθεια υπάρχει

Μπορεί να μην υπάρχει η τρόικα με την έννοια που δίνει η κυβέρνηση (στελέχη των τριών θεσμών που μπαίνουν στα υπουργεία), αλλά η τεχνική βοήθεια δεν έχει σταματήσει. Οπως πληροφορείται η στήλη, τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν βρεθεί στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που δεν ανήκουν στα κλιμάκια της τρόικας ή των θεσμών, αλλά είναι επιφορτισμένα με την παροχή τεχνικής βοήθειας στις ελληνικές υπηρεσίες. Τη μία εβδομάδα τα κλιμάκια του ΔΝΤ ασχολήθηκαν με τη βελτίωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ενώ την άλλη εβδομάδα με την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τον εκσυγχρονισμό του. Τουλάχιστον, δεν έχει σταματήσει η τεχνική βοήθεια, που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει αρκετά τα τελευταία χρόνια στη δημόσια διοίκηση.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις

Αναλυτικές παρουσιάσεις και ενδελεχή πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, έχει ζητήσει η Gazprom από Ελληνες συνεργάτες της. Το γεγονός συνδέεται βέβαια με την εκτίμηση της Μόσχας ότι υπάρχει περιθώριο σημαντικής διεύρυνσης της ρωσικής οικονομικής επιρροής στην Ελλάδα. Κάτι που ήταν εμφανές και στις συζητήσεις των καλεσμένων στη δεξίωση που παρέθεσε η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα προχθές Παρασκευή το μεσημέρι, με την ευκαιρία της «ημέρας της νίκης» για τον εορτασμό της 70ής επετείου της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. Πλήθος οικονομικών, επιχειρηματικών, διπλωματικών και πολιτικών παραγόντων έδωσε το «παρών» στο ιστορικό κτίριο της πρεσβείας στη Νικηφόρου Λύτρα, στα ορεινά του Παλαιού Ψυχικού.

Ευνοϊκή συγκυρία

Και μια και ο λόγος για την Gazprom, να πούμε εδώ ότι η κυβέρνηση έχει συνδέσει το θέμα της μείωσης της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου με ένα έργο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει επιφυλακτικά έως και εχθρικά, αυτό του αγωγού Turkish Stream. Τι θα μπορούσε να κάνει; Να αξιοποιήσει τη νέα ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνει η απόφαση της Κομισιόν για να βελτιώσει την τιμή και τους όρους προμήθειας στη σύμβαση με τη ΔΕΠΑ. Ισως να μην είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Gazprom, έχει συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για διαγραφή του προστίμου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ επειδή δεν παρέλαβε το 2014, λόγω χαμηλής κατανάλωσης, μια ελάχιστη ποσότητα που προβλέπει η σύμβαση (ρήτρα take or pay). Η ζήτηση όμως φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά εξακολουθεί να κινείται καθοδικά και τους πρώτους μήνες του 2015, πράγμα που σημαίνει ότι η ΔΕΠΑ θα κληθεί να πληρώσει και για φέτος ρήτρα take ore pay. Ετσι, η ελληνική πλευρά θα πρέπει είτε να διεκδικεί κάθε χρόνο μια ad hoc διαγραφή του προστίμου ή τη διαγραφή της ρήτρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή