Μυστήριο με τις τιμές των διυλιστηρίων

Μυστήριο με τις τιμές των διυλιστηρίων

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάτι δεν έχουν καταλάβει καλά στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου σχετικά με τις αναρτήσεις των διυλιστηριακών τιμών. Το θέμα προέκυψε έπειτα από διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος που ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στις 4 Μαΐου σταμάτησε να αναρτά τις ex-factory τιμές στις οποίες αγοράζουν οι εταιρίες τα πετρελαιοειδή από τα διυλιστήρια και βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τελική τιμή καταναλωτή. Η ΟΒΕ κατήγγειλε μάλιστα ότι η αρμόδια διεύθυνση, σε απάντηση των διαμαρτυριών της, τόνισε ότι «δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να αναρτά τις τιμές». Χθες η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα προέκυψε επειδή οι εταιρείες διύλισης χαρακτήρισαν τα δελτία τιμών εμπιστευτικά. Η πλευρά των διυλιστηρίων αναφέρει στην «Κ» ότι ουδέποτε σταμάτησε να στέλνει τα στοιχεία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Μάλλον θα πρέπει να ψαχτούν μεταξύ τους εκεί στη Γ.Γ. Καταναλωτή.

Μπορεί εδώ και πολλές εβδομάδες το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ωστόσο στην πραγματική οικονομία η ζωή συνεχίζεται. Ετσι σήμερα η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου. Σύμφωνα με αναλυτές, τα αποτελέσματα θα αποτυπώνουν τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις. Εν τω μεταξύ, χθες, η Eurobank ανακοίνωσε την εκλογή ως νέου ανεξάρτητου μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. του κ. Στέφεν Λόιντ Τζόνσον σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους Τζος Σίγκοπολ. Ο κ. Τζόνσον είναι διευθυντικό στέλεχος της WL Ross & Co. LLC, εκ των βασικών μετόχων της τράπεζας.

Τουλάχιστον δεν ακυρώνεται

Ούτε ακυρώνεται ούτε όμως θα προχωρήσει (άμεσα) η διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΟΛΘ. Οπως ανέφερε χθες στη συνέλευση των μετόχων του ΟΛΘ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο διαγωνισμός δεν πρόκειται ν’ ακυρωθεί, αλλά ούτε και να προχωρήσει. Το ΤΑΙΠΕΔ, εφόσον λάβει το «πράσινο φως» να υλοποιήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θα αναμένει να φανεί ο προτιμητέος επενδυτής και μετά να ξεκινήσει η β΄ φάση του διαγωνισμού στον ΟΛΘ. Προφανώς συνδέουν το αποτέλεσμα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ με εκείνο του ΟΛΘ. Τέλος, όπως σημείωναν από το ΤΑΙΠΕΔ, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον Πειραιά, οι φορείς στη Θεσσαλονίκη θέλουν περισσότερο τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Η θέση του απαιτεί προσεκτικές διατυπώσεις

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, είπε ότι θα τηρηθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για επαναπρόσληψή τους. Ομως, πρόσθεσε ότι αυτό θα συμβεί αν η σημερινή κυβέρνηση είναι κυβέρνηση και τον Ιανουάριο και ότι «μπορώ να δεσμευτώ ότι θα είμαστε κυβέρνηση τον Ιανουάριο;». Η φράση του προκάλεσε προβληματισμό και λίγο αργότερα εξήγησε ότι το είπε στο πλαίσιο του ότι δεν ξέρεις τι ξημερώνει αύριο. Πάντως, επειδή είναι υπουργός Οικονομικών οι τοποθετήσεις του λαμβάνονται σοβαρά υπόψη σε ολόκληρο τον κόσμο, οπότε θα μπορούσε να είναι λίγο πιο προσεκτικός, για να μη χρειάζεται να δίνει διευκρινίσεις.

Κόντρα νυν και τέως για λογαριασμούς ΑΚΑΓΕ

Στην… αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση έσπασε το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προχώρησε ο τέως υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Δ. Στρατούλη. Αυτό που εννοούσε βέβαια ο τ. υπουργός, είναι ότι η κυβέρνηση διατηρεί για τα επόμενα χρόνια, σπασμένο σε τρεις υπολογαριασμούς, τον κουμπαρά των ασφαλιστικών ταμείων, αποκτώντας το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κεφάλαια από τους δύο υπολογαριασμούς, έως το 2019, για την κάλυψη ελλειμμάτων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Ο,τι, δηλαδή, έκανε ο κ. Βρούτσης στο τέλος του 2014, για να αποφύγει νέα μείωση στις επικουρικές και να καλύψει το έλλειμμα του ΟΑΕΕ. Ο κ. Στρατούλης επέτρεψε τα κεφάλαια, ύψους 562 εκατ. ευρώ, να μετατραπούν σε ρέπος. Οπως σε ρέπος είχε επενδύσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ποσό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ, από τον κεντρικό κουμπαρά, των 3,05 δισ. ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή