Πληρώθηκαν με τη συνδρομή τράπεζας

Πληρώθηκαν με τη συνδρομή τράπεζας

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστωτικό ίδρυμα λέγεται ότι «εξυπηρέτησε» την κυβέρνηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Η έλλειψη ρευστότητας δεν επέτρεψε στο ελληνικό Δημόσιο να πληρώσει τους εργαζομένους στο Οργανισμό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή τράπεζας για να καταβληθούν τα σχετικά ποσά. Ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα και δείχνουν τη δραματική κατάσταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, δεν έχουν καταβληθεί ενοίκια για 50 γραφεία που διατηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, έχουν σταλεί από τη ΔΕΗ ειδοποιητήρια διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι υπάλληλοι – ελεγκτές του Οργανισμού δεδομένου ότι δεν υπάρχουν χρήματα μετακίνησής τους, δεν μπορούν να διενεργήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους που απαιτεί η κοινή αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της καταβολής της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει με καταλογισμούς για πλημμελείς ελέγχους.

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζεται από την αγορά η υπογραφή της λεγόμενης «Συμφωνίας Εδρας» μεταξύ της Ελλάδας και της Διεθνούς Αναπτυξιακής Τράπεζας (EBRD), καθώς σε μία περίοδο κατά την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως ροή χρηματοδότησης από τις ξένες τράπεζες προς οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, έρχεται η EBRD και δίνει το στίγμα, λέγοντας «βάζουμε ρευστό». Και μάλιστα, μέχρι 500 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι σίγουρο ότι έτσι μπορούν τώρα να «τρέξουν» κάποια επενδυτικά σχέδια και πάλι στη χώρα, όπως είναι σίγουρο ότι δίνεται και ένα μήνυμα προς άλλους οργανισμούς για να ακολουθήσουν. Τώρα, αν η συμφωνία με τους εταίρους αργήσει κι άλλο ή, ακόμη χειρότερα, καεί στην πορεία, είναι άλλο θέμα…

Τα ακίνητα στο επίκεντρο

Σε αλλαγή στρατηγικής και μετατροπή της σε μια εταιρεία που θα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία φαίνεται πως προσανατολίζεται η εισηγμένη στο ΑΙΜ του Λονδίνου Dolphin Capital Investors. Η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης τουριστικών ακινήτων που διαχειρίζεται ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Edmond de Rothschild Group, δεν αποκλείεται να προχωρήσει «σε πώληση περιφερειακών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να επικεντρωθεί στα ακίνητα», όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις για κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων ή που βρίσκονται σε τελικό στάδιο αδειοδοτήσεως. Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Dolphin Capital συμμετέχουν άλλωστε και τρία μέλη από τους θεσμικούς επενδυτές της. Ενας από την αμερικανική ThirdPoint (που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με 20,18%), ένας από την Asset Value Investors (8,82%) και ένας από την J.O. Hambro Capital Management Limited (5,04%).

Οι ξένοι δίνουν το στίγμα

«Κάτι» κινείται στο Χρηματιστήριο Αθηνών τις τελευταίες εβδομάδες. Οπως αναφέρεται εκτενώς σε ρεπορτάζ που δημοσιεύονται σήμερα, συγκεκριμένα funds κάνουν επιλεγμένες τοποθετήσεις αυξάνοντας, αντί να μειώνουν, την παρουσία τους. Ο,τι γίνεται, πάντως, στο Χ.Α. όλο το τελευταίο διάστημα έχει «πάτημα». Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της αγοράς, οι ξένοι επενδυτές τον Απρίλιο πραγματοποίησαν το 64,1% της συνολικής αξίας των συναλλαγών στο Χ.Α. Η συμμετοχή τους στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς στα τέλη Απριλίου διαμορφώθηκε στο 58,6% έναντι 59,0% στο τέλος Μαρτίου. Συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (7,479 δισ. ευρώ ή 18,1%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η συμμετοχή των ξένων ανέρχεται σε 48,0%. παρουσιάζοντας μείωση της τάξεως του 2,4% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.

Η αβεβαιότητα ανέβαλε τις εξελίξεις για τη Forthnet

Η ρευστότητα σε πολιτικό και μακροοικονομικό επίπεδο έχει «παγώσει» τις εξελίξεις στο μέτωπο της Forthnet. Οι μέτοχοι της τελευταίας, με τη σιωπηλή συγκατάθεση των πιστωτριών τραπεζών, έχασαν μια χρυσή ευκαιρία μέσα στο 2014 να ολοκληρώσουν μια συμφωνία, είτε με τον ΟΤΕ είτε με τις Vodafone/Wind. Είναι δε βέβαιο, ότι με την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, τα κεφάλαια που προσφέρονταν πέρυσι για την εξαγορά της εταιρείας δεν θα προσφερθούν και εφέτος. Το πρόβλημα τώρα βρίσκεται στην πλευρά των Αράβων μετόχων και στη διοίκηση της εταιρείας, οι οποίοι πιέζονται από τον υψηλό δανεισμό της επιχείρησης (324 εκατ. ευρώ). Η πρόταση της διοίκησης της Forthnet για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου σε μετοχές της εταιρείας, μέχρι του ύψους των 100 εκατ. ευρώ, θεωρείται ανέφικτη λύση, καθώς ξεπερνάει την τρέχουσα κεφαλαιοποίησή της (90 εκατ. ευρώ). Παράλληλα προεξοφλεί μια αξία της επιχείρησης 450 εκατ. ευρώ αν ληφθεί υπ’ όψιν το ύψος του δανεισμού. Πάντως, αν οι τράπεζες ήθελαν να αποκτήσουν μετοχές της Forthnet, θα μπορούσαν να το πράξουν μέσω της κεφαλαιοποίησης των χρεών της. Επιπλέον, θα είναι δύσκολο να περπατήσει η συγκεκριμένη λύση με την απαίτηση οι τράπεζες να δώσουν τριετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή