Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την έκτακτη ρευστότητα

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ για την έκτακτη ρευστότητα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αγωνία αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ, που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη, η οποία θα εξετάσει την κατάσταση ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών και τον ELA. Δεδομένης της έλλειψης προόδου στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ανησυχία ότι θα ενταθούν οι πιέσεις για την αύξηση του «κουρέματος» στις εγγυήσεις που καταβάλλουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλούν ELA. Στελέχη τραπεζών θεωρούν πιθανή μια τέτοια κίνηση, ωστόσο ελπίζουν ότι η αύξηση του «κουρέματος», αν πραγματοποιηθεί, θα είναι μικρή και δεν θα δημιουργήσει άμεσα προβλήματα στη ρευστότητα των τραπεζών. Οπως σημειώνουν, θα είναι μια αύξηση – προειδοποίηση για να ενισχυθούν οι πιέσεις για την επίτευξη συμφωνίας. Ακόμα όμως και μια μικρή αύξηση του haircut θα οδηγήσει σε ακόμα πιο οριακό σημείο τις τράπεζες, καθώς το απόθεμα εγγυήσεων (με τις οποίες αντλούν ρευστότητα) θα μειωθεί σημαντικά.

Τα πρώτα δείγματα των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων του 2015 για τις 233 εισηγμένες δείχνουν ότι συνεχίζεται η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του δανεισμού. Ο εκτιμήσεις των αναλυτών μιλούν για συνολικό δανεισμό που θα κυμανθεί χαμηλότερα των 32,3 δισ. ευρώ. O χαμηλότερος συνολικός δανεισμός των εισηγμένων κατεγράφη το 2003, όταν βρέθηκε στα 19,85 δισ. ευρώ, και ο υψηλότερος σημειώθηκε στις 31/12/2008 όταν είχε αναρριχηθεί στα 43,91 δισ. ευρώ. Την τελευταία διετία, 2013-2014, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση του δανεισμού κατά 400 εκατ. ευρώ λόγω της αδυναμίας αρκετών εισηγμένων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αφού έχασαν πελάτες, μερίδια αγοράς και ορισμένες χρεοκόπησαν.

Οριστικά τέλος το wi-fi

«Θάβει» την υπόσχεση του τέως πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω ασύρματων δικτύων Wi-Fi. Ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζης, σε δηλώσεις του, είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να σπαταλήσει πόρους για την κάλυψη λαϊκίστικων υποσχέσεων. Ασχέτως πάντως της τακτικής του αν. υπουργού, η οποία εμφορούνταν από μια αντιπολιτευτική διάθεση, η υπόσχεση του τέως πρωθυπουργού «έμπαζε νερά». Υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη του έργου, δηλαδή όταν θα κληθούν οι δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά κόστη. Και αυτό είναι κάτι που ήδη το έχουμε δει, σε αντίστοιχο έργο του Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο έχει γεμίσει με «ηλεκτρονικούς σκελετούς» δικτύων όλη τη χώρα.

Εντατικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία

Στα 2.000.000 εκτιμά ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Αποστόλης Καψάλης, τα ανασφάλιστα άτομα που βιώνουν τις συνέπειες της αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας, ενώ ανεβάζει σε 1.200.000 τους εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι, για το σύνολο των αμοιβών ή για κάποιο μέρος αυτών, από 4 έως 15 μήνες. Υπό το βάρος των αποκαλυπτικών αυτών στοιχείων, το υπουργείο Εργασίας προχωράει στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και ξεκινά «σαφάρι» ελέγχων. Ήδη, προωθείται η δημιουργία 13 ελεγκτικών κέντρων του ΙΚΑ στις περιφέρειες, ενώ ειδικά κλιμάκια ελέγχου θα μπορούν να συγκροτούν και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

Οι Κινέζοι τουρίστες ανακαλύπτουν την Ελλάδα

Πόλος έλξης θα είναι και φέτος, όπως όλα δείχνουν, η χώρα μας για τους Κινέζους τουρίστες. Επιπλέον, η Ελλάδα συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των Κινέζων για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Στο πλαίσιο αυτό, στα μέσα Ιουνίου έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη χώρα μας αποστολή του τηλεοπτικού σταθμού CCTV-6 για την παραγωγή 4 επεισοδίων με θέμα την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό στο πλαίσιο δημιουργίας ημίωρων ντοκιμαντέρ για τη σειρά «Roving the world». Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη σειρά θα προβάλλεται στο κανάλι CCTV-6 και θα αναμεταδίδεται από άλλα κανάλια της κεντρικής κινεζικής τηλεόρασης, καθώς και από περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ενώ προετοιμάζεται και η παραγωγή DVD. Πέρυσι, εκατ. θεατές παρακολούθησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες της Κίνας την ταινία «Πεκίνο ιστορία αγάπης», γυρίσματα της οποίας έγιναν και στη Σαντορίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή