Χάθηκε ακόμη ένας «άσος»

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία της χρήσης του λογαριασμού της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την πληρωμή της τελευταίας δόσης προς τον διεθνή οργανισμό ακόμα… στοιχειώνει τα μέλη του εκτελεστικού του συμβουλίου, που ως γνωστόν ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ως γνωστόν, η πληρωμή έγινε από έναν ξεχασμένο λογαριασμό που διατηρούσε η Ελλάδα στο ΔΝΤ, ενώ όπως διευκρινίζεται τώρα, η «αξιοποίησή» του δεν χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Ταμείου, καθώς τα χρήματα ανήκουν στην Ελλάδα και μάλιστα δεν χρειάζεται να επιστραφούν. Πλέον όμως και αυτός ο «άσος» δεν υπάρχει στο μανίκι της κυβέρνησης, καθώς στον λογαριασμό έχουν μείνει τώρα 30 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ουάσιγκτον, αυτή τη στιγμή, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι Ευρωπαίοι θα εκταμιεύσουν μέρος της δόσης προς την Ελλάδα σε αντάλλαγμα για κάποια μέτρα. Για το ίδιο το ΔΝΤ, ωστόσο, ούτε λόγος για κάτι τέτοιο, καθώς, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία, για να δώσει έστω και ένα ευρώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πάντως, ακόμα και τώρα, όπως μεταδίδουν συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές στη στήλη, το εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου δεν έχει καμία ενημέρωση για τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κρατά τα κλειδιά της ρευστότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται πως υπάρχει για τα 25 στρέμματα του παλαιού μικρού σιδηροδρομικού σταθμού του ΟΣΕ στην Ηετιώνεια Ακτή, στον Πειραιά, που διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ. Στο ιδιαίτερης αξίας ακίνητο εκτιμάται ότι μπορεί να αναπτυχθεί αξιόλογο εμπορικό κέντρο. Στο παρελθόν είχε προχωρήσει η σχετική αξιολόγηση, αλλά και κάποια από τα βήματα για το αδειοδοτικό καθεστώς. Μάλιστα είχε διατυπώσει επισήμως ενδιαφέρον μεγάλη εισηγμένη που ειδικεύεται στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων. Τώρα και υπό την de facto ροπή υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα σχέδια αυτά αναμένεται να επανέλθουν δυναμικά στο προσκήνιο, αναφέρουν καλά πληροφορημένες   πηγές.

Επεσε σε σκόπελο

Τι ισχύει τελικά με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, να περάσουν τα ομόλογα SΜP που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM); Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ιδέα, ακόμη και αν ξεπερνούσε τον σκόπελο της απαγορευμένης νομισματικής χρηματοδότησης, θα σκόνταφτε στον ESM: Αν αυτός συμφωνούσε να αγοράσει σε ονομαστικές τιμές τα εν λόγω ομόλογα, θεωρητικά η ΕΚΤ δεν θα είχε πρόβλημα. Ωστόσο το νομικό πλαίσιο του ESM δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και προκειμένου να αλλάξει θα πρέπει να το εγκρίνουν οι κυβερνήσεις και τα Κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Οπότε…

Εκρηξη της παιδικής φτώχειας

Σημαντική αύξηση της παιδικής φτώχειας και απόκλιση από τους στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» καταγράφει μια νέα έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. «Ενας από τους στόχους που τέθηκαν στη Στρατηγική “Ευρώπη 2020” είναι η μείωση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα από 23% που ήταν το 2008 στο 18% το 2020, δηλαδή μείωση κατά 100.000 άτομα έως το 2020», εξηγεί στη στήλη ο κοινωνιολόγος Διονύσης Μπαλούρδος. «Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, ότι τα παιδιά έχουν επηρεαστεί περισσότερο από ό,τι το σύνολο του πληθυσμού και αυτό, δυστυχώς, περιμένουμε να ενταθεί και άλλο». Ο κίνδυνος φτώχειας κυμαίνεται από 23% έως 23,7% την περίοδο 2008-2011, όμως το 2012 σημειώνει σημαντική αύξηση και ανεβαίνει στο 26,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας. Το 2013 η αύξηση είναι ακόμη πιο έντονη καθώς το ποσοστό κίνδυνου φτώχειας ανέρχεται στο 28,8%, κατατάσσοντας τη χώρα μας τρίτη μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.-28.

Αξιολόγηση προσφορών για το πρώην Capsis

Στη φάση της αξιολόγησης των μη δεσμευτικών προσφορών που κατέθεσαν ενδιαφερόμενοι επιχειρηματικοί όμιλοι για την εξαγορά μεγάλου ξενοδοχείου (πρώην Capsis) στην περιοχή Ιξιά της Ρόδου έχει μπει πλέον η σχετική διαγωνιστική διαδικασία από τον όμιλο της Eurobank. Οι ενδιαφερόμενοι, που θα περάσουν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας κατόπιν αξιολόγησης, θα κληθούν από την τράπεζα να υποβάλλουν κλειστές δεσμευτικές προσφορές, περιλαμβάνοντας και την οικονομική τους πρόταση για την εξαγορά του ξενοδοχείου. Να σημειωθεί ότι το πρώην Capsis παραμένει κλειστό τουλάχιστον μία πενταετία. Το συγκρότημα αποτελείται από πέντε κτίρια στα οποία μεταξύ άλλων υπάρχουν συνολικά 691 δωμάτια με δυναμικότητα περίπου 1.820 κλινών. Δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους αγοραστές αποτελεί και το συνεδριακό κέντρο που διαθέτει το συγκρότημα, συνολικής έκτασης 8.807 τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή