Το ΔΝΤ παίζει με τις λέξεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζ. Ράις, δήλωσε ότι η μη αποπληρωμή του Ταμείου από την Ελλάδα στο τέλος του μήνα δεν θα είναι «χρεοκοπία», αλλά θα θέσει την Ελλάδα σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών» προς το ΔΝΤ. Εδώ υπάρχει ένα παιχνίδι με τις λέξεις. Το ότι τεχνικά δεν θα χαρακτηριστεί «χρεοκοπία» δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι θα βρεθεί αν υπαχθεί σε καθεστώς «ληξιπρόθεσμων οφειλών». Το Ταμείο θα συνεχίσει να έχει απαιτήσεις έναντι της Ελλάδας (δεν θα διαγράψει το μη καταβληθέν χρέος), η χώρα θα αντιμετωπίζεται με χειρότερους όρους από τις αγορές και το σημαντικότερο θα είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος να διακοπεί ο ELA και να ξεκινήσει η διαδικασία των capital controls, όπως έχουν προειδοποιήσει όλοι. Αρα, το ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί η λέξη «χρεοκοπία», δεν αλλάζει καθόλου την ουσία του γεγονότος.

Σε τομείς πλην των κατασκευών στρέφονται σταδιακά όσες εταιρείες απέμειναν στον κλάδο, καθώς τα δημόσια έργα αποτελούν δραστηριότητα «υψηλού ρίσκου», μόνο για όσους διαθέτουν ρευστότητα, ικανή να απορροφήσει τυχόν πολύμηνες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του κλάδου το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την πραγματοποίηση των ετήσιων γενικών συνελεύσεων των εταιρειών. Οπως άλλωστε τονίζουν, η κατανάλωση είναι στα επίπεδα του 1998, οι επενδύσεις είναι στα επίπεδα του 1994 και ο κλάδος των κατασκευών αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ από το 12% του ΑΕΠ που βρισκόταν έως το 2008.

Δεν θα υπάρξει νέα παράταση

Τελευταία ευκαιρία για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες, καθώς σήμερα λήγει η δυνατότητα υποβολής αίτησης για την ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων. Οπως φαίνεται, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα παράταση, δεδομένου ότι οι πιστωτές της χώρας έχουν θέσει ως όρο την κατάργηση της ρύθμισης. Υπό αυτές τις συνθήκες, σήμερα το βράδυ το σύστημα κλειδώνει και δεν θα μπορεί να δεχθεί νέες αιτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από σήμερα το πρωί έως και τα μεσάνυχτα να συμπληρώσουν την αίτηση και να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων, γλιτώνοντας πρόστιμα και προσαυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η καταβολή των δόσεων διενεργείται στους φορείς είσπραξης με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής.

Οικειοθελής μεταφορά 60 εκατ. στην ΤτΕ από ΕΥΔΑΠ

Περί τα 60 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν από την ΕΥΔΑΠ στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η μεταφορά γίνεται οικειοθελώς, από τη διοίκηση της εταιρείας, χωρίς να υπάρχει κάποιου είδους υποχρέωση της επιχείρησης. Πάντως η μεταφορά, αν και οικειοθελής, γίνεται για την εξυπηρέτηση αναγκών της κεντρικής κυβέρνησης και κυρίως για τη διευκόλυνση του υπουργείου Ασφαλίσεων στην καταβολή συντάξεων και μισθών. Για το σύννομο της υπόθεσης έχει γνωμοδοτήσει και η νομική υπηρεσία της επιχείρησης. Βάσει της γνωμοδότησης, η εταιρεία πλέον διατηρεί έναν λογαριασμό στην ΤτΕ, όπως ακριβώς συμβαίνει με άλλες εμπορικές τράπεζες.

Η λογική τού «μη χείρον βέλτιστον»

«Μπορεί το τίμημα της συμφωνίας να είναι υψηλό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, αλλά το διακύβευμα μιας πιθανής χρεοκοπίας είναι απροσμέτρητα πιο κρίσιμο έως καταστροφικό για την ελληνική οικονομία και κοινωνία». Αυτό δήλωσε, προχθές, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, προσχωρώντας στη λογική του «μη χείρον βέλτιστον». Η ίδια απηύθυνε μήνυμα ενότητας, καλώντας όλες τις υγιείς πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να εργαστούν προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης λύσης, καθώς και για την ανάδειξη των κατάλληλων αναπτυξιακών εργαλείων για την επανεκκίνηση της ελληνικής παραγωγικής μηχανής. Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ, η επίτευξη συμφωνίας ίσως είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα να μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο με πυρήνα την εξωστρέφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή