Το γυαλί… ράγισε

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στο ΔΝΤ είναι πλέον πολύ βαρύ για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως της κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Οι παλινδρομήσεις, οι ατέρμονες διαπραγματεύσεις, οι ευθείες επιθέσεις ακόμα και από κορυφαία στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την καταγγελία του πρωθυπουργού περί «εγκληματικών» ευθυνών του Ταμείου, έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις στην ηγεσία και στελέχη του, που μιλούν για απαράδεκτη συμπεριφορά. Ενδεικτική του κλίματος που έχει δημιουργηθεί έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, είναι η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του προτελευταίου Eurogroup στο Λουξεμβούργο. «Στόχος είναι να αποκατασταθεί ο διάλογος με ενήλικες στο δωμάτιο» είπε ως γνωστόν με δηκτικό τρόπο η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία είχε καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει οπωσδήποτε τη δόση της 30ής Ιουνίου, αλλιώς θα βρεθεί σε στάση πληρωμών. «Εχω μία προθεσμία για τις 30 Ιουνίου. Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Εάν την 1η Ιουλίου, δεν έχει γίνει η πληρωμή, θα θεωρηθεί χρεοκοπία», δήλωσε ευθέως η κ. Λαγκάρντ, η δυσφορία της οποίας έχει λάβει προσωπικά χαρακτηριστικά. Πρόσφατα, όταν συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, του είπε: «Σας χαιρετά η επικεφαλής των εγκληματιών», κάνοντας σαφή αναφορά στην κατηγορία που εξαπέλυσε ο κ. Τσίπρας σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο δείκτης ενόχλησης αυξήθηκε κατακόρυφα πριν από λίγες εβδομάδες όταν ενώ η Αθήνα την είχε διαβεβαιώσει ότι θα αποπληρώσει την πρώτη δόση, με αποτέλεσμα να δεσμευθεί και η ίδια δημόσια ότι αυτό θα συμβεί, είδε την επομένη την ελληνική κυβέρνηση να αλλάζει στάση.

Σύγκριση με αναπτυσσόμενες

«Εδώ εμείς δραστηριοποιούμαστε στη Δυτική Αφρική. Η Ελλάδα θα μας φοβίσει;». Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της «Μινέρβα Ελαιουργικής» κ. Γιάννης Μπούρας την Πέμπτη, ερωτηθείς σχετικά με την πρακτική που θα ακολουθήσει η εταιρεία στην τρέχουσα δυσχερή οικονομική συγκυρία. Εκ πρώτης όψεως η απάντηση αυτή μοιάζει… παρήγορη. Από την άλλη, ωστόσο, προκαλεί τουλάχιστον θλίψη το γεγονός ότι η σύγκριση της Ελλάδας -αν το καλοσκεφτούμε- γίνεται με αναπτυσσόμενες χώρες. Χώρες που μπορεί πλέον να συγκεντρώνουν πολλές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα η Νιγηρία, αλλά που το βιοτικό επίπεδο παραμένει χαμηλό, χωρίς να λείπουν και οι πολιτικές αναταραχές και οι κοινωνικές συγκρούσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά πάντως. Εχουμε το παράδειγμα της σύγκρισης με την Μποτσουάνα (για την ανταγωνιστικότητα) και με τη Ζάμπια (λόγω ΔΝΤ).

Βόμβα για το ασφαλιστικό

Πρόκειται για δείκτες που αργά ή γρήγορα θα εξελιχθούν σε βόμβα για το ασφαλιστικό. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής. Προσέξτε:

1. Ο πληθυσμός της χώρας βαίνει μειούμενος. Επί τέσσερα συνεχή χρόνια οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις. Η Ε.Ε., έχει προβλέψει ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας, θα μειώνεται περίπου κατά 300.000 άτομα ανά 5ετία το επόμενο διάστημα, αν ληφθεί υπόψη η επιστροφή οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους αλλά και η μετανάστευση Ελλήνων –ειδικά νέων- για αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας.

2. Το μερίδιο των ατόμων ηλικίας από 25 έως 54 στον συνολικό πληθυσμό θα μειώνεται εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος. Σήμερα διαμορφώνεται στο 42,6% και εκτιμάται ότι θα πέσει στο 38% μέσα στην επόμενη 10ετία. Πτωτικά, θα κινηθεί το ποσοστό και των νέων κάτω από τα 14 λόγω της υπογεννητικότητας. Αντίθετα, το ποσοστό που θα αυξάνεται συνέχεια ως ποσοστό του πληθυσμού, θα είναι αυτό των ατόμων άνω των 65. Η Ε.Ε. το υπολογίζει σήμερα στο 20,3% και προβλέπει ότι θα αυξηθεί στο 24% μέχρι το 2025.

Η κρίση γεννά ευκαιρίες

Υπάρχουν σήμερα επιχειρήσεις που αντιστέκονται; Πού έχουν την εμπειρία να χειριστούν τόσο δύσκολες καταστάσεις όπως αυτά που βιώνουμε και έχουν δημιουργήσει εναλλακτικά πλάνα; Η απάντηση είναι «ναι». Πρόκειται κυρίως για εταιρείες που συνεχίζουν τις προσλήψεις σε νέες ειδικότητες που συνδέονται με την έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών, με διεθνείς αγορές και με νέα κανάλια πώλησης, συνήθως διαδικτυακά. Εχει αποδειχθεί πως η κρίση γεννά ευκαιρίες, καθώς γίνονται προσλήψεις σε νέες ειδικότητες, σε εργαζόμενους που έχουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις να ανταποκριθούν σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον. Επιπλέον, παρατηρείται το φαινόμενο, οι εταιρείες προκειμένου να μην κάνουν περικοπές, να αναβαθμίζουν τα στελέχη τους -όπου φυσικά υπάρχει αυτή η δυνατότητα- δίνοντάς τους αρμοδιότητες και σε άλλες χώρες, συνηθέστερα στις γειτονικές των Βαλκανίων. Οπως πληροφορείται η στήλη, πρόκειται για στελέχη που έχουν πλέον ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που ανεβάζει αισθητά την αξία που μπορούν να προσδώσουν σε μια επιχείρηση: έχουν μάθει να διαχειρίζονται ιδιαίτερες οικονομικές συνθήκες, να λειτουργούν σε κρίση, με δεδομένα που αλλάζουν συνεχώς και που καλούνται να τα διαχειριστούν αποτελεσματικά για να φέρουν τα πολυπόθητα επιχειρηματικά αποτελέσματα. Να που καμιά φορά η κρίση έχει και τα καλά της…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή