Περιμένοντας μία απόφαση έξω από κλειστές τράπεζες

Περιμένοντας μία απόφαση έξω από κλειστές τράπεζες

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι αργά χθες το βράδυ ανέμεναν οι τράπεζες την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων από σήμερα, Τετάρτη, ώστε να εξυπηρετηθούν οι συνταξιούχοι που δεν διαθέτουν χρεωστική κάρτα. Η σχετική απόφαση βρισκόταν στο Εθνικό Τυπογραφείο, με αποτέλεσμα οι τράπεζες, αν και ήταν προετοιμασμένες για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων, να μην έχουν έγκαιρα στα χέρια τους την απόφαση που θα τους διασφάλιζε από τις κυρώσεις που προβλέπει η ΠΝΠ για την τραπεζική αργία. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι οι τράπεζες χρειάζονταν την απόφαση που θα ορίζει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών μπορεί να «σηκώσει» έως και 120 ευρώ από τα γκισέ των καταστημάτων, αντί των 60 ευρώ που είναι το ημερήσιο όριο αναλήψεων σύμφωνα με τον νόμο για τα capital controls. Περιμένουμε σήμερα το πρωί να δούμε αν τελικά η σχετική απόφαση έφθασε στις τράπεζες ή αν θα υπάρξει ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Εμπλοκή και στην καταβολή μερισμάτων στους μετόχους των εισηγμένων προκαλεί η πολυήμερη τραπεζική αργία. OTE, Τιτάν, Καρέλιας και Ικτίνος, ήδη, ανακοίνωσαν ότι αναβάλλουν την καταβολή μερισμάτων για τα κέρδη της χρήσης του 2014. Ο Ιούλιος παραδοσιακά είναι ο μήνας κατά τον οποίο ξεκινά η καταβολή μερισμάτων από τις 32 εισηγμένες που κατόρθωσαν να διανείμουν μέρισμα την περσινή χρονιά. Με τις τράπεζες κλειστές, όμως, δεν είναι εφικτή η πίστωση των μερισμάτων στους λογαριασμούς των μετόχων, που παραδοσιακά αναμένουν κάθε καλοκαίρι να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους. Θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγμένες τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εφόσον δεν ομαλοποιηθεί η διατραπεζική αγορά.

Επικίνδυνες ψευδείς ειδήσεις

Ουκ ολίγες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναπαραχθεί ψευδείς ειδήσεις. Αυτές τις ημέρες, ωστόσο, το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο και οι συνέπειές του ίσως πολύ πιο επικίνδυνες. Χθες, λοιπόν, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η «είδηση» ότι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Lidl δεν δέχεται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η εταιρεία είναι γερμανικών συμφερόντων έδινε πόντους στην εν λόγω είδηση, μιας και, όπως αναφερόταν, «οι Γερμανοί θέλουν να βγάζουν μετρητά έξω». Η πραγματικότητα είναι ότι σε δύο από τα περίπου 250 καταστήματα της αλυσίδας παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα όπως αυτά που παρουσιάζονταν πολλές φορές πριν από τα έκτακτα μέτρα.

Εκκληση μέσω twitter

Νέα παρέμβαση υπέρ της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους πραγματοποίησε χθες ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος της Eurobank. Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο κ. Καραμούζης κάλεσε τoν πρωθυπουργό να ακούσει μόνο τη συνείδησή του, να σταθμίσει τα δεδομένα και να προστατεύσει τη χώρα. «Την ύστατη ώρα», έγραψε σε μήνυμα στο twitter, «άκου μόνο τη συνείδησή σου, στάθμισε τα δεδομένα,προστάτευσε τη χώρα. Ο λαός θα σε ευγνωμονεί και η Ιστορία θα σε δικαιώσει».

Καμπανάκι κινδύνου από τους εργολήπτες

Την επαγγελματική ιδιότητα του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ως εργολήπτη δημόσιων έργων, επικαλέστηκε η ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ενωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Εργων), σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθεί απέναντι στα ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στον κλάδο, από μια πιθανή έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη. Σε σχετική επιστολή που απέστειλε το Δ.Σ. της ένωσης εργοληπτών, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση ακόμα και των λίγων εταιρειών που έχουν απομείνει σε λειτουργία, κάνοντας λόγο για διακοπή των πληρωμών των έργων ΕΣΠΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Επίσης, η ΠΕΔΜΕΔΕ στέκεται και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, όπου παρασχέθηκαν οι διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την υποστήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τη συμμετοχή της στο αναπτυξιακό πλάνο της Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή