Σαν μια κανονική… τριτοκοσμική χώρα

Σαν μια κανονική… τριτοκοσμική χώρα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά τριτοκοσμικού κράτους αποκτά πλέον η χώρα μας. Μέσα στην απίστευτη φημολογία που αναπτύσσεται για τις επιπτώσεις που έχει η ρήξη με τους Ευρωπαίους και μια ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, υπάρχουν και φήμες που δύσκολα κανείς μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να έχουν βάση για τη χώρα μας. Μεταξύ αυτών το ενδεχόμενο για αποστολή παρατηρητών που θα διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έκρινε ότι δεν πληρoί τις προδιαγραφές των διεθνών κανόνων. Σύμφωνα με Eυρωπαίο αξιωματούχο, στο τραπέζι των συζητήσεων αρχίζουν πλέον να εξετάζονται σοβαρά διάφορα σχέδια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα. Συντονιστής του έργου εξετάζεται να είναι ο ΟΗΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η οικονομική βοήθεια θα φτάσει σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν θα χαθεί στη διαδρομή, όπως συμβαίνει σε τριτοκοσμικές χώρες.

Οι πρώτες παρενέργειες στις χρηματιστηριακές εταιρείες από το αρχικό κλείσιμο των 6 ημερών στο ΧΑ έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Σε αρκετές εταιρείες ξεκινά η εκ περιτροπής εργασία των εργαζομένων. Δηλαδή να προσέρχεται στην δουλειά ένα μέρος των εργαζομένων για λίγες ώρες τη μία μέρα και την επόμενη μέρα οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Η μοναδική δουλειά των εργαζομένων στις ΑΧΕΠΕΥ είναι να διατηρούν τηλεφωνική επαφή με τους πελάτες τους. Οπως δηλώνουν στην «Κ» πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η αγορά δεν πρόκειται ν’ ανοίξει όσο διατηρείται ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) στις τράπεζες.

Πανικός για τα έσοδα

Σε πανικό βρίσκονται στο Υπουργείο Οικονομικών, εξαιτίας της κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό εκδίδονται, μετά τα περιοριστικά μέτρα στις συναλλαγές, ανακοινώσεις για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων για το πώς θα μπορούν να πληρωθούν οι φόροι. Μάλιστα χθες η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κ. Ν. Βαλαβάνη υπενθύμισε ότι υπάρχει και η ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία μπορούν να ενταχθούν έως τις 15 Ιουλίου. Σημειώνει, μάλιστα, ότι αν δεν το πράξουν, θα λήξει η συμφωνία και δεν θα μπορούν πλέον να ενταχθούν, διότι αυτή είναι η τελευταία. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι, προς το παρόν, έχουν αποφασίσει να κρατούν τα χρήματά τους για τις ανάγκες τους.

Προβλήματα με κάρτες Ελλήνων στο εξωτερικό

Αποδεκτές, αλλά μόνο για πληρωμές και όχι για ανάληψη μετρητών, θα γίνονται τελικώς οι πιστωτικές και οι χρεωστικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και έχουν στην κατοχή τους πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Μετά την κήρυξη της τραπεζικής αργίας, οι κάτοχοί τους, κυρίως Ελληνες που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό, δεν μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν, με αποτέλεσμα να αδυνατούν ακόμη και να πληρώσουν τη διαμονή τους στο ξενοδοχείο ή την έκδοση εισιτηρίου. Το θέμα αντιμετωπίστηκε μετά από αίτημα των τραπεζών στην αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί στην ΤτΕ, το οποίο έγινε αποδεκτό.

Κινητικότητα στα στοιχήματα για το δημοψήφισμα

Δύο μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες ανέστειλαν χθες τα στοιχήματα για το δημοψήφισμα της Ελλάδας. Πρόκειται για την Betfair και την Paddy Power, οι οποίες μετά το μεσημέρι ανέστειλαν τον στοιχηματισμό σχετικά με το αποτέλεσμα στο ελληνικό δημοψήφισμα. Ωστόσο άνοιξαν τον ίδιο στοιχηματισμό χθες άλλες πέντε στοιχηματικές εταιρείες για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της επόμενης Κυριακής. Σύμφωνα με το oddscheckers.com, η πιθανότητα να κυριαρχήσει το «Ναι» κυμαίνεται περίπου στο 66,6%, ενώ η πιθανότητα να κυριαρχήσει το «Οχι» κυμαίνεται στο 33,3%. Επίσης, στο ερώτημα αν η Ελλάδα αποχωρήσει ή όχι από την Ευρωζώνη μέσα στο 2015, οι στοιχηματικές εταιρείες δίνουν πιθανότητα εξόδου μόλις 17%, ενώ η παραμονή της σε αυτήν λαμβάνει πιθανότητες 83%. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η στοιχηματική εταιρεία Paddy Power πρόσθεσε ένα νέο στοίχημα σήμερα, κατά πόσο θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα μέσα στο 2015. Οι πιθανότητες που δίνει είναι πάνω από 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή