Θα τα ξαναπούνε έπειτα από χρόνια στο καφενείο

Θα τα ξαναπούνε έπειτα από χρόνια στο καφενείο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον θα κάτσουν σε ένα καφενείο και θα συζητήσουν το τι γινόταν στην Ελλάδα όταν ήταν υπουργοί, εξέφρασε χθες ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος (αρ.), απευθυνόμενος στον απερχόμενο υπουργό, κ. Γ. Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής παράδοσης – παραλαβής. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ήταν και θα είναι φίλοι με τον κ. Βαρουφάκη απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις φήμες των προηγούμενων ημερών και εβδομάδων ότι οι δύο άντρες είναι σε κόντρα. Μάλιστα, σημείωσε ότι όταν θα κάτσουν σε εκείνο το καφενείο θα μπορέσουν να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους από τη σημερινή εποχή για το τι έκαναν λάθος και τι σωστά, αλλά πολύ περισσότερο να μιλήσουν άνετα για πρόσωπα και καταστάσεις στα οποία δεν μπορούν να αναφερθούν σήμερα, αφήνοντας σαφές υπονοούμενο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και τον ρόλο που έχει κάθε μέρος.

Μαθήματα αλληλλεγύης παρέδωσαν τις πρώτες μέρες που ίσχυσαν τα capital controls οι κάτοικοι της Ελαφονήσου. Οπως καταθέτει αναγνώστης της «Κ» που βρέθηκε για ολιγοήμερες διακοπές στην περιοχή, επειδή υπάρχουν μόνο δύο μηχανήματα άντλησης χρημάτων και ο φόβος να αδειάσουν ήταν υπαρκτός εάν προσέτρεχαν όλοι στα ΑΤΜ, υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ντόπιων κατοίκων η οποία προέβλεπε να μην πραγματοποιούν οι ίδιοι αναλήψεις, αλλά να αφήσουν την προμήθεια χρημάτων μόνο στους Ελληνες επισκέπτες και στους ξένους που βρέθηκαν στη περιοχή την πρώτη εβδομάδα της τραπεζικής αργίας. Ετσι, δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα έλλειψης ρευστού στην Ελαφόνησο.

«Mένουν» από τρόφιμα

Μικρά ξενοδοχεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας στέλνουν ήδη πελάτες τους σε άλλες ξενοδοχειακές μονάδες αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος πρόσθεσε ότι τα αποθέματα των τροφίμων σε άλλα ξενοδοχεία αρκούν ακόμη μόνο για περίπου ένα δεκαήμερο. Παράλληλα, τόνισε ότι η τραπεζική αργία και η έλλειψη ρευστότητας έχουν δημιουργήσει προβλήματα καθυστερήσεων καταβολής της μισθοδοσίας τόσο σε τουριστικές όσο και σε άλλες επιχειρήσεις που ήταν συνεπείς στις πληρωμές τους.

Η Fairfax δεσμεύεται να στηρίξει την Eurobank

Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα ενημερώθηκε ο βασικός μέτοχος της Eurobank και επικεφαλής της Fairfax Πρεμ Γουάτσα (φωτ.). Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη διοίκηση της Eurobank, ο κ. Γουάτσα υπογράμμισε την πλήρη στήριξή του προς την τράπεζα και τη διοίκηση, σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή και απαιτητική οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα. Η Fairfax και άλλοι στρατηγικοί επενδυτές (Capital Research, Wilbur Ross, Fidelity, κ.ά) επένδυσαν πάνω από 1,3 δισ. στην αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που πραγματοποίησε η Eurobank την περασμένη άνοιξη.

Η Ινδία επενδύει 1 δισ. δολ. σε φωτοβολταϊκά

Επενδύσεις σχεδόν 1 δισ. δολαρίων θα διοχετευθούν στην Ινδία για την κατασκευή 25 φωτοβολταϊκών πάρκων έως το 2019 σε πέντε από τις πολιτείες της. Αφενός η κυβέρνηση θα επενδύσει περί τα 660 εκατ. δολάρια, αφετέρου οι ιδιώτες αναμένεται να τοποθετήσουν κεφάλαια 330 εκατ. δολαρίων. Οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αποσκοπούν στο να αυξηθεί η παραγωγή ενέργειας από τα 4,1 γιγαβάτ σήμερα στα 100 γιγαβάτ έως το 2022. Τα πάρκα αυτά εκτιμάται πως θα παράγουν το ένα πέμπτο του στόχου των 100 γιγαβάτ. Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα διεξαχθούν έως και τον Μάρτιο του 2016. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, επιδιώκει μέσω των έργων αυτών να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα των διακοπών ρεύματος, καθώς και να περιορίσει την εξάρτηση από την παραγωγή ρεύματος με χρήση γαιάνθρακα. Η τεχνολογία αυτή καθιστά την Ινδία μία από τις πιο ρυπογόνες χώρες διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή