Αφησε στον… επόμενο να βρει τα χρήματα

Αφησε στον… επόμενο να βρει τα χρήματα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συγκρότηση ειδικών κλιμακίων ελέγχου από το ΙΚΑ, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας, αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Τα κλιμάκια θα είναι τριμελή, θα έχουν τη δυνατότητα ελέγχων σε επιχειρήσεις και θα επιβάλλουν πρόστιμα όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Μάλιστα, στην απόφαση που υπογράφει ο Δημήτρης Στρατούλης (φωτ.), καθορίζεται ότι οι έλεγχοι θα εστιάζονται σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις του τουριστικού ή του επισιτιστικού κλάδου, όπως επίσης σε περιοχές όπου τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, λόγω αναδιοργάνωσης. Με νέα απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ θα καθοριστεί και ο τρόπος διασφάλισης της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους. Αυτό που δεν καθορίζεται, και προφανώς θα πρέπει να το αποφασίσει ο επόμενος αναπληρωτής, είναι η δαπάνη για τη λειτουργία των κλιμακίων αυτών…

Εάν δεν ανοίξει το Χρηματιστήριο ούτε την ερχόμενη εβδομάδα (ήδη συμπληρώνει 15 εργάσιμες μέρες σε αργία αυτή την Παρασκευή) θα έχει να αντιμετωπίσει την πρώτη αξιολόγηση από διεθνή οίκο μετά την επιβολή των capital controls και κινδυνεύει να υποστεί υποβάθμιση. Ειδικότερα, ο αγγλικός οίκος Ftse την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα αξιολογήσει την ελληνική αγορά την οποία έχει τοποθετήσει στις ανεπτυγμένες αγορές υπό παρακολούθηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση του Χ.Α. θα γινόταν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 2015, αλλά οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική οικονομία επισπεύδουν τις αξιολογήσεις του χρηματιστηρίου.

Εκκληση εξομάλυνσης

Η ψήφιση της συμφωνίας με τους εταίρους από τη Βουλή επιβάλλεται ώστε να αποκαταστασθεί το τραπεζικό σύστημα και να επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία που έχουν παραλύσει. Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πειραιώς (ΣΒΑΠ) κ. Δημήτρης Μαθιός με αφορμή την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, προσθέτοντας ότι «η βιομηχανία που μπορεί άμεσα να συνεισφέρει στην ανάνηψη του αναπνευστικού συστήματος της αγοράς συντηρείται εδώ και δεκαπέντε ημέρες μόνο με προσωπικές προσπάθειες και τον ηρωισμό στελεχών και εργαζομένων. Οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα απαιτούν κύκλο συζητήσεων και διεργασιών για να αντιμετωπισθούν».

Αναβολές διαγωνισμών λόγω κλειστών τραπεζών

Η τραπεζική αργία, μεταξύ άλλων, οδήγησε σε αναβολή διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί ή επρόκειτο να προκηρυχθούν από διάφορους οργανισμούς του ευρύτερου Δημοσίου, με αντικείμενο την παροχή έργου ή υπηρεσιών. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, μετατέθηκαν οι ημερομηνίες κατάθεσης των προσφορών προς τα τέλη Αυγούστου, με την ελπίδα προφανώς ότι μέχρι τότε θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Αιτία για τις αναβολές και τις μεταθέσεις των ημερομηνιών προσφορών αποτέλεσε η αδυναμία έκδοσης των απαιτούμενων εγγυητικών επιστολών συμμετοχής από τους υποψήφιους αναδόχους.

Ανοιχτά αυτή την Κυριακή χωρίς έντονες αντιδράσεις

Χαμηλά αποφάσισε να κρατήσει αυτή τη φορά τους τόνους η ΕΣΕΕ σε ό,τι αφορά τη σχεδιαζόμενη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Αν και όλες τις άλλες φορές που το ζήτημα είχε επανέλθει στο προσκήνιο από την προηγούμενη κυβέρνηση η αντίδραση της ΕΣΕΕ και του προέδρου της Β. Κορκίδη (φωτ.) ήταν εντονότατη (παραίτηση από τα όργανα της Ν.Δ., αλλά και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας), αυτή τη φορά η στάση της ΕΣΕΕ χαρακτηρίζεται ήπια. Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Κορκίδης υποστήριξε αφενός ότι πρέπει να περιμένουμε μέχρι την τελική διατύπωση του επικείμενου νομοθετήματος και αφετέρου την απόφαση του ΣτΕ, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμη, παρά το γεγονός ότι η υπόθεση εκδικάσθηκε στις αρχές Νοεμβρίου. «Ας ανοίξουν πρώτα οι τράπεζες τις καθημερινές και ως προς το άνοιγμα των Κυριακών, στην ΕΣΕΕ βεβαίως και δεν αλλάζουμε θέση», τόνισε ο κ. Κορκίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή