Κατάλαβε πολλά κι ας μη γνωρίζει ελληνικά

Κατάλαβε πολλά κι ας μη γνωρίζει ελληνικά

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλαβε πολλά κι ας μη γνωρίζει ελληνικά

Στη Λευκωσία βρισκόταν χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για επίσημη επίσκεψη και συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ήταν φυσικό να τεθούν και ερωτήσεις για την Ελλάδα. Απαντώντας σε μία από αυτές, ο κ. Γιουνκέρ είπε χαριτολογώντας ότι παρακολούθησε από την τηλεόραση μέχρι τις 2.30 ξημερώματα Πέμπτης τη συζήτηση στην ελληνική Βουλή. Προφανώς δεν καταλάβαινε, γιατί δεν γνωρίζει την ελληνική γλώσσα, ωστόσο, είπε, άκουσε πολλές φορές να αναφέρεται το όνομά του. Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, πάντως, τον ενημέρωσε ο στενός συνεργάτης του Μαργαρίτης Σχοινάς. Αν και δεν σήκωσε τους τόνους για την Αθήνα, έριξε το καρφί του, επισημαίνοντας ότι «οι σκληρές αποφάσεις και η δέσμευση έχουν αποδώσει σε Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία». Μπορεί να μην ξέρει ελληνικά, αλλά ότι ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πιστεύει πως διαφωνεί με τη συμφωνία, κάποιος θα του το μετέφρασε.

Η κυβέρνηση ήθελε να θέσει σε εφαρμογή τις αλλαγές στον ΦΠΑ από την επομένη της ψήφισης του νόμου, δηλαδή από χθες. Παρέβλεψαν ότι δεν επρόκειτο για μια απλή αύξηση του ΦΠΑ, π.χ. από το 10% στο 13% ή από το 21% στο 23%, αλλά για μετατάξεις χιλιάδων προϊόντων και υπηρεσιών από έναν συντελεστή σε άλλο. Ευκολο να το λες, δυσκολότερο (όπως φάνηκε) να το ψηφίζεις, και εντελώς αδύνατο να το εφαρμόσεις σε 24 ώρες, ειδικά σε σούπερ μάρκετ που πωλούν πολλά προϊόντα. Ετσι, η εφαρμογή του μέτρου αναβάλλεται για τη Δευτέρα. Βέβαια, σε κάποιους στην κυβέρνηση φάνηκε απλό το ριφιφί στο Νομισματοκοπείο, ή η επιβολή capital controls, στον ΦΠΑ θα ζορίζονταν;

Οφελος μετά το 2022

Λένε και ξαναλένε κυβερνητικά στελέχη για τη μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους. Αλλά δεν εξηγεί κανείς ποιο είναι το όφελος με τη μορφή που θα γίνει, δηλαδή αύξηση της περιόδου χάριτος και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής. Οφελος υπάρχει, αλλά θα φανεί από το 2022 και μετά. Αμεσα κανένα όφελος, καμιά ελάφρυνση. Και το άλλο, ότι γίνεται ήδη μια de facto αναδιάρθρωση, επειδή λέει θα πάρουμε τα φθηνά δάνεια από τον ESM (αυτά που προεκλογικά τα έλεγαν τοκογλυφικά) και θα αποπληρώσουμε τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ και τα οποία είχαν όταν εκδόθηκαν υψηλότερο επιτόκιο. Τέτοια αναδιάρθρωση γίνεται από το 2010, με κάθε δόση των τοκογλυφικών δανείων της τρόικας.

Εκκληση για προσφορές σε Ελληνες τουρίστες

Να κάνουν προσφορές με στόχο να προσελκύσουν κυρίως Ελληνες τουρίστες οι οποίοι έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση κάλεσε τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων της Λήμνου η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης. Επιπλέον, η περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία της ενδονησιωτικής επικοινωνίας, προτείνοντας τη συνέχιση και τον χειμώνα της σύνδεσης της Λήμνου όχι μόνο με τη Λέσβο και τη Χίο, αλλά και με τη Σάμο.

«Η χώρα χρειάζεται μια καινούργια αρχή»

Την ανάγκη για μια νέα αρχή για ένα νέο αφήγημα για την επόμενη ημέρα υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Μετά την κρίσιμη ψηφοφορία της Βουλής για τα προαπαιτούμενα και τη διαφαινόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο κ. Σάλλας τόνισε: «Πρέπει να δούμε όλοι, και του Ναι και του Οχι, τη νέα Συμφωνία ως ευκαιρία για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και την ενίσχυση του ανταγωνισμού της χώρας. Είναι ανάγκη να τεθούν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψη της οικονομίας. Ολο το βάρος πλέον πρέπει να δοθεί στις επενδύσεις για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τόπου και κυρίως για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Οφείλουμε να δώσουμε προοπτική στους νέους και στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Σήμερα καλούνται όλοι οι Ελληνες, και πρώτη η επιχειρηματική κοινότητα, να δώσουν το “παρών” για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή