Οι αποκρατικοποιήσεις που προχωρούν άμεσα

Οι αποκρατικοποιήσεις που προχωρούν άμεσα

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες είναι οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα με βάση τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η συμφωνία της Δευτέρας; Σημειώστε: το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΕΕΣΣΤΥ. Στο Ελληνικό πλειοδότης έχει αναδειχθεί σχήμα υπό τη Lamda Development με προσφορά 915 εκατ. ευρώ και τρέχουν οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών από πλευράς του Δημοσίου. Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια έχει επίσης αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, σχήμα της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου με τίμημα 1,23 δισ. ευρώ. Στον ΟΛΠ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τη Maersk και την Cosco αλλά και την ICTS και αναμένεται να ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός έως τον Οκτώβριο. Με μικρή χρονική υστέρηση, αναμένεται να αποκληρωθεί και ο διαγωνισμός για τον ΟΛΘ όπου υπάρχουν οκτώ μεγάλοι διεθνείς όμιλοι που συμμετέχουν στη β΄ φάση της σχετικής διαδικασίας. Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ πρέπει να δοθεί νέα ημερομηνία για δεσμευτικές προσφορές αλλά υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον τόσο από την JSC Russian Railways σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ όσο και από τη ρουμανική Grup Feroviar Roma διά της οποίας φέρεται επιχειρεί να μπει στην Ελλάδα η αμερικανική Watco Companies. Για την ΕΕΣΣΤΥ ενδιαφέρεται επίσης η κοινοπραξία της JSC Russian Railways αλλά και η γαλλική Alstom σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου και η γερμανική Siemens.

Οι κερδισμένοι των capital controls

Υπάρχουν επιχειρηματικοί κλάδοι που βγήκαν κερδισμένοι από τα capital controls; Η απάντηση είναι «ναι» και μάλιστα κάποιοι έχουν… απογειωθεί. Οπως, για παράδειγμα, είναι τα e-shops που πωλούν είδη σούπερ μάρκετ. Τα τελευταία στοιχεία αναφέρουν ότι η μέση αξία του καλαθιού τις ημέρες των capital controls αυξήθηκε κατά 50% και ο συνολικός τζίρος κατά 78%. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν το 10ήμερο 27/6-6/7, έναντι του προηγούμενου. Οι προϊοντικές δε κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη είναι προϊόντα τροφίμων, καθαριότητας σπιτιού και ρούχων, ροφήματα (καφές, τσάι κ.λπ.), ποτά, τροφές κατοικίδιων, βρεφικές τροφές κ.ά. Το δεύτερο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι άλλαξε σημαντικά το μοτίβο των μέσων πληρωμής των καταναλωτών. Πριν από την επιβολή των capital controls, το 75% πλήρωνε με αντικαταβολή, το 15% με πιστωτικές κάρτες, το 6% με PayPal και το 4% με τραπεζικό έμβασμα (e-banking). Μετά την επιβολή των ελέγχων και τον περιορισμό των μετρητών, τα ποσοστά είχαν μεταβληθεί σε 53%, 33%, 0% και 13% αντίστοιχα.

Ασάφεια για τους νεοεισερχόμενους

Λιγότερο σαφές είναι, για την ώρα, το πότε και πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση των άλλων περιουσιακών στοιχείων που είναι στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και de facto θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο. Αυτά είναι οι συμμετοχές του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και στα ΕΛΠΕ, το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος (πρόκειται για τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Λαυρίου, Καβάλας, Πατρών, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Ραφήνας, Ηρακλείου και Βόλου), οι μαρίνες Λαυρίου, Αλίμου, Πύλου και Χίου, τα ΕΛΤΑ, η Εγνατία Οδός, η συμμετοχή του Δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και πολλά ακίνητα όπως και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων επί των υπεράκτιων εξαντλημένων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα. Αμεσα αναμένεται να περάσει στο χαρτοφυλάκιο των προς αξιοποίηση στοιχείων και η εναπομείνασα συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ.

Δεν επηρέασε το ενδεχόμενο Grexit

Ακόμα και η… παραμικρή ελπίδα που υπήρχε στην Αθήνα ότι ένα ενδεχόμενο Grexit θα προκαλούσε μεγάλη αναταραχή στις αγορές, εξαλείφθηκε τις προηγούμενες μέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι κι αυτά ακόμα τα δεκαετή ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας και ειδικότερα της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Γαλλίας, που είχαν πιεστεί όλα τις προηγούμενες εβδομάδες εξαιτίας των φόβων μετάδοση της ελληνικής κρίσης, ανέκαμψαν σημαντικά. Το ίδιο συνέβη και με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες της Ευρωζώνης. Παράλληλα, το κοινό νόμισμα συνέχισε τις διακυμάνσεις του γύρω από τα επίπεδα του 1,10 δολαρίου, διαψεύδοντας τις προβλέψεις για διολίσθηση. Ωστόσο, έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής: η μεγάλη ρευστότητα που έχει συγκεντρωθεί στα χαρτοφυλάκια των επενδυτικών κεφαλαίων εξαιτίας των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και των ρευστοποιήσεων της τελευταίας περιόδου, αναζητεί αποδόσεις και οι τίτλοι ελληνικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν άνετα να απορροφήσουν ένα μικρό, αλλά πολύ σημαντικό για τα ελληνικά μεγέθη, μέρος από αυτή τη ρευστότητα…

Μαύρα τα βλέπουν οι ξένοι οίκοι

Μαύρα σύννεφα πάνω από τον αττικό ουρανό εξακολουθούν να βλέπουν σχεδόν στο σύνολό τους τα μεγάλα ξένα «μαγαζιά». Οι τελευταίες εκθέσεις, που περιέρχονται σε γνώση της στήλης, είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικό παράδειγμα: η Morgan Stanley ανησυχεί για την κατάσταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών οι οποίες εκτιμά πως θα χρειαστούν άμεσα περί τα 14 δισ. ευρώ. Προσδιορίζει στο 43% το ύψος των «κόκκινων» δανείων με βάση την επιδείνωση που υπάρχει στην αγορά και συμφωνεί πως ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει αποφευχθεί. Υπάρχει, ωστόσο, και μια θετική χροιά. Οπως εκτιμά, εάν η χώρα περάσει τη μεσοπρόθεσμη τρικυμία, τότε η εξομάλυνση της οικονομίας μπορεί να δώσει σημαντικά περιθώρια ενίσχυσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή