Ελληνικά ομόλογα αγόρασε η BlackRock

Ελληνικά ομόλογα αγόρασε η BlackRock

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη εβδομάδα η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων παγκοσμίως, αγόρασε απροσδιόριστου ύψους ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η χαμηλή τιμή των ομολόγων ήταν αυτή που δελέασε την BlackRock, όπως αποκάλυψε στο Bloomberg στέλεχος της εταιρείας, που προσδιόρισε το ύψος των ομολόγων που αγοράστηκαν ως «μικρό» και εκτίμησε ότι υπήρχε υπερβολικός πεσιμισμός σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα. Πάντως είναι ευπρόσδεκτη κίνηση, αν και οι λόγοι για τους οποίους έγινε, δηλαδή η κατάρρευση της τιμής των ελληνικών ομολόγων, σίγουρα δεν είναι. Η αγορά των ελληνικών ομολόγων έγινε για τους πελάτες της εταιρείας που επιθυμούν να αποκομίσουν υψηλότερο κέρδος, άρα είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν και υψηλότερο ρίσκο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, η απόδοση των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο διάστημα Ιουλίου 2014-Ιουλίου 2015 ήταν η χειρότερη στον κόσμο, αφού η αξία τους υποχώρησε κατά 23%.

Η παραμονή των εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία της, αποτελεί μείζονα προτεραιότητα για τις εποπτικές αρχές και τη διοίκηση της ΕΧΑΕ. Η Αθήνα δεν έχει την «πολυτέλεια» να χάνει εταιρείες που θα επιδιώξουν να εισαχθούν σε άλλες αγορές της Κεντρικής και Δ. Ευρώπης, προκειμένου να αποφύγουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως είναι αυτή που βιώνουν οι επιχειρήσεις, με το Χ.Α. να συμπληρώνει σήμερα 17 ημέρες αργίας και να μην αναμένεται να ανοίξει πριν συμπληρώσει 20 ημέρες αργίας. Tαυτόχρονα, η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων καθίσταται αδύνατη με ένα χρηματιστήριο κλειστό και τους Ελληνες επενδυτές να μην μπορούν να αντλούν ρευστότητα.

Χαμός στο Twitter για το τσίπουρο

Η φράση ή κατά την ορολογία του Twitter το hashtag free_tsipouro (ελεύθερο τσίπουρο ή απελευθερώστε το τσίπουρο) ήταν η δημοφιλέστερη από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά στο ελληνικό Twitter. Αφορμή στάθηκε η αποκάλυψη της κυριακάτικης «Καθημερινής» ότι η δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει, προβλέπει την απαγόρευση της διακίνησης του χύμα τσίπουρου ή, εναλλακτικά, τη διακίνησή του συνοδεία φορολογικών παραστατικών. Μέχρι χθες το απόγευμα υπήρχαν 5.521 σχετικά tweets, στη συντριπτική τους πλειονότητα χιουμοριστικά και ιδιαιτέρως αιχμηρά. Φυσικά, δεν έλειψαν τα λογοπαίγνια με το επώνυμο του πρωθυπουργού.

Το site της Ελληνικόν Α.Ε. επιμένει στον… προηγούμενο

Από τον Μάρτιο του 2013 έχει παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Ελληνικόν Α.Ε. ο κ. Σπύρος Πολάλης. Ο ίδιος, ωστόσο, φιγουράρει ακόμη στον διαδικτυακό τόπο της εταιρείας ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Μάλιστα, είναι αναρτημένη, για λόγους διαφάνειας, και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2011. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην Ελληνικόν Α.Ε., αλλά πρόσφατα διορίσθηκε ο κ. Στέφανος Πάντος-Κίκκος. Στον διαδικτυακό τόπο, όμως, παραμένει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο κ. Πολάλης.

Συστάσεις στους τουρίστες να έχουν μετρητά – φάρμακα

Νέα επικαιροποιημένη ενημέρωση προς τους Γερμανούς τουρίστες που πρόκειται να ταξιδέψουν στη χώρα μας εξέδωσε, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Στην ενημέρωση γίνεται αναφορά στο άνοιγμα των τραπεζών με την υπενθύμιση ότι για τις τραπεζικές κάρτες που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την ανάληψη χρημάτων. Πάντως, και σε αυτή τη ενημέρωση παραμένει η σύσταση προς τους Γερμανούς να έχουν αρκετά μετρητά μαζί τους εάν πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Επίσης, σημειώνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενα προβλήματα σε σχέση με τη διαθεσιμότητα κάποιων εισαγόμενων φαρμάκων με το αιτιολογικό των καθυστερήσεων στην παράδοσή τους λόγω της ισχύος των μέτρων περιορισμού διακίνησης κεφαλαίων. Ετσι, συνιστάται προς τους Γερμανούς να πάρουν μαζί τα φάρμακα που γνωρίζουν ότι χρειάζονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή