Συνήγορος του Βαρουφάκη ο υπέρμαχος του Grexit

Συνήγορος του Βαρουφάκη ο υπέρμαχος του Grexit

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πρώτους και σταθερούς υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ  Ζιν (φωτ.), ήρθε να προστεθεί στους «υποστηρικτές» του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη. Αφού πρώτα επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα, λέγοντας ότι «εάν ήμουν η κ. Μέρκελ θα έπαιρνα το “όχι” του δημοψηφίσματος ως αφορμή τη Δευτέρα το πρωί για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο Β», έσπευσε να περιγράψει το σχέδιο του κ. Βαρουφάκη. «Ο Βαρουφάκης εξήγησε το βράδυ της Κυριακής του δημοψηφίσματος ότι ήθελε να βγει από το ευρώ και να εισαγάγει παράλληλο νόμισμα και γι’ αυτό έπρεπε να φύγει». Ποιος το σταμάτησε κατά τον κ. Ζιν; Οι άνθρωποι στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, που απαίτησαν τελεσίδικα να φύγει ο Βαρουφάκης.

Mε τους πιο μέτριους υπολογισμούς η ζημία που έχει υποστεί το χρηματιστήριο, που παραμένει κλειστό για 18η συνεχή εργάσιμη ημέρα, ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ και θα φθάσει τουλάχιστον τα 6 με 7 εκατ. ευρώ εάν δεν επαναλειτουργήσει έως και την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, στην παραπάνω ζημία θα πρέπει να προστεθούν και άλλα 4 εκατ. ευρώ από τους φόρους που δεν έχουν καταβληθεί για τις προμήθειες στις χρηματιστηριακές πράξεις για τον δανεισμό τίτλων κ.ά. Βέβαια, το πιο επώδυνο για την αγορά είναι η συρρίκνωση του κλάδου, καθώς είτε άμεσα ανοίξει το χρηματιστήριο είτε τον Αύγουστο οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές πολύ δύσκολα θα διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Τσάμπα μαγκιές

Ελεγε χθες ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, αναφερόμενος στην αμνήστευση των αδήλωτων καταθέσεων στο εξωτερικό: «Οποιος δεν τα δηλώσει θα έχει 40% πρόστιμο. Οποιος τα δηλώσει, 21% για να πάρει την απαλλαγή του». Με άλλα λόγια, ή εμφανίζεται αυτοβούλως ο φοροφυγάς, δηλώνει το μαύρο χρήμα και πληρώνει 21% φόρο, ή αλλιώς τον εντοπίζει η κυβέρνηση και πληρώνει 40%. Τρίτη εναλλακτική δεν υπάρχει. Κι αν είναι έτσι, κ. υφυπουργέ, γιατί δεν τους πιάνετε, να πληρώσουν 40%, να εισπράξετε περισσότερα, να αποκατασταθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και να φοβηθούν και οι επίδοξοι φοροφυγάδες; Μάλλον γιατί η απειλή για 40% πρόστιμο είναι σαν το «θα χορέψουμε τις αγορές».

Λιγότεροι Ρώσοι ψάχνουν για διακοπές στην Ελλάδα

Πτώση κατά 27% σημείωσαν οι αναζητήσεις των Ρώσων για διακοπές στην Ελλάδα τον Ιούνιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η μηχανή αναζήτησης Yandex. Παρά την πτώση, η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση μεταξύ των προορισμών με τις περισσότερες αναζητήσεις στη ρωσική αγορά τον προηγούμενο μήνα κατέχοντας μερίδιο αγοράς 7%. Στην 1η θέση με μερίδιο αγοράς 37% βρέθηκε η Τουρκία και στη 2η με 18% η Αίγυπτος. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Κύπρος και το Μαυροβούνιο. Απώλειες κατά 40% και 35,6%, αντίστοιχα, είχαν η Ισπανία και η Ιταλία.

Αυξάνουμε την απασχόληση στη… Βουλγαρία

Κατά 20.000 αναμένεται να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στη… Βουλγαρία από τη μεταφορά 60.000 ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα. Αυτό αναφέρει το βουλγαρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Novinite, επικαλούμενο εκτιμήσεις τoυ Βουλγαρικού Συνδέσμου Βιομηχανικού Κεφαλαίου (BICA), σε ρεπορτάζ του, με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες περί της ύπαρξης 60.000 αιτήσεων ελληνικών επιχειρήσεων για τη μεταφορά της έδρας τους –αλλά και δραστηριοτήτων τους– στη Βουλγαρία. Οι περισσότερες από αυτές αναμένεται να είναι εμπορικές. Ηδη 70.000 Βούλγαροι απασχολούνται σε ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία. Μάλιστα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν επιλέγουν πλέον μόνον πόλεις που βρίσκονται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (όπως το Πετρίτσι και το Σαντάνσκι), αλλά πηγαίνουν και σε άλλες πόλεις. Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή