«Φυτώριο» υπουργών Οικονομικών το ΣΟΕ

«Φυτώριο» υπουργών Οικονομικών το ΣΟΕ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιώργος Χουλιαράκης είναι ο τρίτος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών που αναλαμβάνει χρέη υπουργού Οικονομικών. Ο αμέσως προηγούμενος πρόεδρος του ΣΟΕ που έγινε υπουργός ήταν ο Γιώργος Ζανιάς, ενώ ο πρώτος που ακολούθησε αυτή την πορεία ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας. Η διαφορά των δύο πρώτων με τον τρίτο είναι ότι έχουν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πάντως, η θέση του προέδρου του ΣΟΕ αποκτά τα τελευταία χρόνια «καλά» ποσοστά ως προάγγελος υπουργοποίησης. Αλλωστε, ο εκάστοτε πρόεδρος του εν λόγω συμβουλίου είναι επί της ουσίας το δεξί χέρι του υπουργού Οικονομικών, καθώς χειρίζεται όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωζώνη. Και αυτή η εμπειρία αποδεικνύεται πολύτιμη.

Την άρση της αναστολής εξαγορών μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αναστολή που είχε επιβληθεί με τα capital controls, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την άρση της αναστολής εξαγορών μεριδίων ΟΣΕΚΑ (Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες) του νόμου 4099/2012. Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την επέκταση της άδειας λειτουργίας των εταιρειών Nuntius Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και ΜΙΔΑΣ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Εμειναν πάλι απέξω

Σε ακόμη μία δυνατότητα για ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών που δίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούν να συμμετέχουν οι ελληνικές τράπεζες. Στους νέους τίτλους που μπορεί να επιλεγούν ως ενέχυρα για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών περιλαμβάνονται αυτοί που στηρίζονται σε πιστωτικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι επιλέξιμες ως ενέχυρα στο ευρωσύστημα σε ατομική βάση. Εχουν διπλή αναφορά, δηλαδή στο πιστωτικό ίδρυμα που είναι η πηγή των πιστωτικών απαιτήσεων και στις ίδιες τις υποκείμενες πιστωτικές απαιτήσεις.

Η οδηγία προβλέπει τη διεύρυνση των τίτλων που κάνεις δεκτούς η ΕΚΤ ως ενέχυρα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Ανατροπή του συστήματος αλλά εκ των έσω…

Ομιλία με θέμα «Οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό και η πάλη του συνδικαλιστικού κινήματος για την ανατροπή τους» πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου, η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ. Το γεγονός ότι η παράταξη τάσσεται πλέον στο πλευρό της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν αποτελεί έκπληξη. Αυτό που φαντάζει…παράταιρο, είναι το ότι βασικός ομιλητής της εκδήλωσης είναι ο νυν υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Δούκας. Είναι αυτό που λέμε η… διάβρωση του συστήματος εκ των έσω.

Τα έσοδα προτεραιότητα του Νίκου Χριστοδουλάκη

Μπορεί η απελθούσα κυβέρνηση να μην τα κατάφερνε πολύ καλά στη συλλογή των φόρων, αλλά η υπηρεσιακή φαίνεται ότι το έχει θέσει ως προτεραιότητα. Ο λόγος για τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος, σε σημείωμα που απέστειλε στους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς, θέτει μεταξύ άλλων ως προτεραιότητα «τη συλλογή των εσόδων, τη συγκράτηση των δαπανών και τη διευκόλυνση επενδύσεων». Οπως, μάλιστα, αναφέρει στο σχετικό σημείωμα «έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών που σχετίζονται με την ικανοποίηση απαιτήσεων υπέρ του Δημοσίου που λιμνάζουν, ενώ δεν επιτρέπεται η παραίτηση από οποιαδήποτε σχετική αξίωση». Επιτάχυνση ζητά, άλλωστε, και στις διαδικασίες που αφορούν τις επενδυτικές αποφάσεις, ένας στόχος που, αν και ακούγεται θεμιτός, δεν φαίνεται εφικτός με δεδομένο τον μακρύ κατάλογο εκκρεμοτήτων που αφήνει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή