Η συχνή επικοινωνία επηρέασε τον Μ. Ρέντσι

Η συχνή επικοινωνία επηρέασε τον Μ. Ρέντσι

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας από τους πιο συχνούς συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα τους τελευταίους μήνες ήταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ. Ρέντσι. Οι πολλές και εκτεταμένες συζητήσεις γύρω από τη διαχείριση της κρίσης, τον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής και το ύφος με το οποίο θα πρέπει να απευθύνει ο εκάστοτε ηγέτης τα μηνύματά του στην Ευρώπη φαίνεται πως επηρέασαν τον Ιταλό πολιτικό. «Θα μειώσουμε μόνοι μας τους φόρους, δεν αφήνουμε να μας πει η Ευρωπαϊκή Ενωση τι πρέπει να κόψουμε», δήλωσε χθες ο κ. Ρέντσι. Η δήλωση αυτή θυμίζει την εποχή που η προηγούμενη κυβέρνηση βρισκόταν σε περίοδο «δημιουργικής ασάφειας», υπό την καθοδήγηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Απομένει πλέον να δούμε την οικονομική πολιτική που τελικά θα εφαρμόσει ο κ. Ρέντσι και πόσο θα λάβει υπόψη του τις όποιες συστάσεις της Ε.Ε.

Στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι απλήρωτοι λογαριασμοί τηλεθέρμανσης στην Πτολεμαΐδα, με τις οφειλές να ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ. Η δημόσια επιχείρηση προειδοποιεί, μάλιστα, ότι τις επόμενες ημέρες θα διακοπεί η παροχή τηλεθέρμανσης στις οικοδομές με οφειλές προηγούμενης περιόδου που, παρά τις ειδοποιήσεις της και τους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, δεν προσήλθαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους. Η εταιρεία υπενθυμίζει επίσης ότι προβλέπεται ρύθμιση δόσεων για οφειλέτες-ενοίκους με αποδεδειγμένες δυσχέρειες (χαμηλό εισόδημα, ανεργία, μακροχρόνια ασθένεια, πτώχευση) και καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν έμπρακτα την τηλεθέρμανση.

Αλλεπάλληλες παρατάσεις

Στην έκδοση εγκυκλίων που αναλώνονται σε παρατάσεις επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τη μία με τις φορολογικές δηλώσεις, την άλλη με τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων και χθες με δύο ακόμα παρατάσεις. Η πρώτη αφορά την παράταση εφαρμογής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με το πρόσχημα ότι δεν έχουν προετοιμαστεί καταλλήλως οι επιχειρήσεις. Η δεύτερη αφορά την παράταση της διαδικασίας για την υποβολή δηλώσεων εκχώρησης μισθωμάτων μέχρι τις 4.9.2015. Οπως φαίνεται, μέχρι τις εκλογές το κυριότερο έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα είναι να δίνουν παρατάσεις.

Τα νέα δεν φτάνουν γρήγορα στην Αυστρία

Η υλοποίηση του προγράμματος δεν θα είναι εύκολη για την Ελλάδα, ωστόσο η (απελθούσα) ελληνική κυβέρνηση απέδειξε ότι όχι μόνον ψηφίζει τους νόμους, αλλά τους λαμβάνει σοβαρά υπόψη, τους υλοποιεί και τους προωθεί περισσότερο από ό,τι κατά τα προηγούμενα δύο προγράμματα βοήθειας, υποστήριξε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ στη διάρκεια της συζήτησης του νέου ελληνικού προγράμματος στην αυστριακή Βουλή. Ο κ. Σέλινγκ μάλλον δεν έχει παρακολουθήσει το θέμα της εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Συγκρίσεις που προκαλούν μόνο προβληματισμό

Η Πορτογαλία υπέγραψε μνημόνιο μετά την Ελλάδα, αλλά βγήκε από το καθεστώς επιτήρησης της τρόικας νωρίτερα. Δεν έλαβε ολόκληρο το δάνειο διάσωσης και αποπλήρωσε νωρίτερα δάνεια προς το ΔΝΤ. Χθες, η Πορτογαλία βγήκε εκ νέου στις αγορές με επταετές ομόλογο και δανείστηκε 3 δισ. ευρώ με κόστος 2,24%. Την ίδια ώρα χθες, η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, προχώρησε σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Ο στόχος ήταν να ανακυκλώσει έντοκα γραμμάτια που λήγουν, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Το κόστος χρήματος για έντοκα έξι μηνών διαμορφώθηκε σε 2,97%. Δηλαδή αρκετά υψηλότερα από το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας για τα επταετή ομόλογα. Υπάρχουν κι άλλες διαφορές. Η ανεργία στην Πορτογαλία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010, και ο πρωθυπουργός της χώρας παραδέχεται ότι το πρόγραμμα προσαρμογής αποδίδει καρπούς. Η Ελλάδα μόλις εισήλθε στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με την ανεργία στα ύψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή