Η ευκολία των δηλώσεων κατά την προεκλογική περίοδο…

Η ευκολία των δηλώσεων κατά την προεκλογική περίοδο…

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δικαιολογημένα καταφέρεται ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης κατά του Χρ. Σπίρτζη (φωτ.) και της τοποθέτησης του τελευταίου για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υποδομών είχε πει σε ραδιοσταθμό ότι «με το χέρι στην καρδιά εύχομαι να μην "καρποφορήσει" ο διαγωνισμός για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων». Δικαίως ο κ. Αυγενάκης στιγματίζει την παράλογη αυτή τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη, χαρακτηρίζοντάς την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα. Επεσήμανε δε ότι «εάν δεν γίνονταν εκλογές και παρέμενε στη θέση του (ο κ. Σπίρτζης), θα ευχόταν να μην "καρποφορήσει" αυτό το οποίο ως υπουργός θα εφάρμοζε…».

Θετικό πρόσημο έχει για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank (DB), παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ρίσκα για τη χώρα. Οπως αναφέρει η τράπεζα, μπορεί η πορεία της Ελλάδας προς τη σταθερότητα και την ανάκαμψη να παραμένει γεμάτη δυσκολίες, αλλά μετά από έξι μήνες αβεβαιότητας τα πολιτικά συστατικά ίσως είναι παρόντα για μια πορεία προς τη σταθεροποίηση. Αυτό καθιστά την DB από τους λίγους φορείς που διακρίνουν κάτι αισιόδοξο στην πολιτική κατάσταση.

Η δημιουργική ασάφεια και το κόστος της

Εως και τα 66 δισ. ευρώ υπολογίζει ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Χρ. Σταϊκούρας, το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παρουσιάζοντας χθες τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το κόστος αυτό για την οικονομία προκύπτει από την επιστροφή σε πρωτογενή ελλείμματα, στην ύφεση, τη μη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων, την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου και τον δανεισμό για τη υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Ολοι έχουν αντιληφθεί ότι η δημιουργική ασάφεια του προηγούμενου διαστήματος είχε σημαντικό κόστος για την οικονομία. Οταν, όμως, αυτό ποσοτικοποιείται και φαίνεται ότι μπορεί να ανέρχεται έως και 66 δισ ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ορισμένοι ενδεχομένως να πίστευαν.

Εκδοση τρίμηνων εντόκων για άντληση 1,6 δισ.

Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για την άντληση συνολικού ποσού 1,6 δισ. ευρώ θα προχωρήσει την ερχόμενη Τετάρτη ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Στόχος είναι να αναχρηματοδοτήσει με τα κεφάλαια αυτά αντίστοιχου ύψους λήξεις γραμματίων την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για γραμμάτια που είχε εκτάκτως εκδώσει το Δημόσιο στα τέλη του 2014, ώστε να καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού. Απ’ ό,τι φαίνεται, η αποπληρωμή εκείνης της έκτακτης έκδοσης θα αργήσει να γίνει.

Σε δύο δόσεις η αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης

Σε δύο δόσεις θα διατεθεί το 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Σύμφωνα με επισήμανση στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ προς την «Κ», η διάθεση του 16% που θα ακολουθήσει μετά από εκείνη του 51% δεν θα γίνει τμηματικά, αλλά συνολικά, μετά από πέντε έτη. Η «Κ» στο χθεσινό της φύλλο είχε υποστηρίξει ότι η διάθεση του 16% θα γινόταν σε τέσσερις δόσεις 4% κάθε χρόνο και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση του 16% θα γίνει εφόσον ο προτιμητέος επενδυτής υλοποιήσει έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης του λιμένα της συμπρωτεύουσας, για τα οποία θα δεσμευθεί ευθύς εξαρχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή