«Πράσινο» για το 10ο ετήσιο Road Show του Χ.Α.

«Πράσινο» για το 10ο ετήσιο Road Show του Χ.Α.

3' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με Βρετανούς διαχειριστές κεφαλαίων θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα μεγάλες ελληνικές εισηγμένες και τράπεζες. Το κλίμα είναι βαρύ, ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές όσο και το management των ελληνικών επιχειρήσεων απάντησαν θετικά στο άτυπο premarketing που πραγματοποίησε η ΕΧΑΕ πριν οριστικοποιήσει τη διοργάνωση. Διαδικασία που κρίθηκε απαραίτητη, αφού ανέκυψε το, μάλλον δόκιμο, ερώτημα του κατά πόσον υπήρχε σκοπιμότητα να γίνει σε αυτή τη συγκυρία. Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εξασφαλισμένη και τη σπουδή των τραπεζών να ξεκαθαρίσουν όσο περισσότερα ερωτήματα μπορούν πριν από τις αυξήσεις κεφαλαίου δεδομένη, αποφασίστηκε έτσι και πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Σεπτεμβρίου το 10ο ετήσιο Road Show του Χ.Α. στο Λονδίνο με την υποστήριξη του Bloomberg, το οποίο και θα φιλοξενήσει στη Finsbury Square τη διοργάνωση. Μεταξύ των ξένων που έχουν οριστικοποιήσει τη συμμετοχή τους περιλαμβάνονται και οι Fidelity, BlackRock, Pimco, Invesco, Lazard, Lupus Alpha, T Rowe Price, Adelphi Capital, Argos, Armajaro, Belgravia Capital, Canyon Partners, Compass Asset Mgmnt, Gladstone Capital και Hermes. Πάντως, τόσο ο αριθμός των ξένων funds όσο και αυτός των one to one συναντήσεων που έχουν προγραμματιστεί με τους ελληνικούς ομίλους είναι για την ώρα μειωμένος σε σχέση με πέρυσι. Κατά περίπου 25%, λένε χρηματιστές που συνδιοργανώνουν με την ΕΧΑΕ τις επαφές. Κάτι μάλλον ενθαρρυντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η αξία των συναλλαγών στο χρηματιστήριο δεν έχει υποχωρήσει κατά 25%, αλλά κατά 90%.

Τα ραντεβού στο 9ο Road Show είχαν προσεγγίσει τα 1.000. Φέτος αναμένεται τελικά να διαμορφωθούν κοντά στα 800 μαζί με αυτά της τελευταίας στιγμής. Βέβαια, το ότι οι ξένοι θα είναι παρόντες δεν σημαίνει πως θα αγοράσουν κιόλας ελληνικές μετοχές. Ομως το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Επικεντρώνεται, όπως θα ανέμενε κανείς, στις τράπεζες, η ατζέντα των οποίων χαρακτηρίζεται ήδη overbooked, αλλά και σε ομίλους όπως η Aegean, ο ΟΠΑΠ, η Folli Follie και ο ΟΤΕ.

Οι ελληνικές συμμετοχές

Συνολικά στο Λονδίνο θα ταξιδέψουν αποστολές στελεχών από 30 ελληνικούς ομίλους. Αυτοί είναι οι Εθνική Τράπεζα, Εurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αttica Bank, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Μέτκα, Αegean Airlines, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελλάκτωρ, ΕΛΛΤΕΧ Ανεμος, Folli Follie, Fourlis, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Γρ. Σαράντης, Grivalia Properties, Ελληνικά Πετρέλαια, Ιντραλότ, Lamda Development, MIG, Mls, Motor Oil, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τιτάν, Βιοχάλκο. Παρόντες στο Λονδίνο θα είναι βέβαια και οι μεγαλύτεροι ελληνικοί χρηματιστηριακοί όμιλοι. Μεταξύ των ονομάτων των χορηγών ξεχωρίζει αυτό της Morgan Stanley, αλλά και των Beta, NBG Securities, Piraeus Securities, Αlpha Finance, Eurobank Equities, Euroxx, Επενδυτική Τράπεζα και Pantelakis.

Αλαλούμ με τον ΦΠΑ

Την κατάργηση του νόμου που προβλέπει την επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες θα κληθεί να διαπραγματευτεί με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα κυβέρνηση. Προς το παρόν, με εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μετατίθεται για τις 16 Οκτωβρίου 2015 η υποχρέωση των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Βέβαια, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά προβλήματα και οι δηλώσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν περισσότερα προβλήματα παρά επιλύουν. Η διγλωσσία των προηγούμενων ημερών δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ προς το παρόν δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αφορά αρκετά φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, τα οποία ακολούθησαν το γράμμα του νόμου και εντάχθηκαν πριν από τις παρατάσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στο καθεστώς ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι μετέωρες, καθώς δεν γνωρίζουν εάν πρέπει πλέον να εκδίδουν αποδείξεις με ΦΠΑ ή όχι.

Αδρές αμοιβές των συμβούλων

«Καλά» λεφτά έχουν βγάλει το τελευταίο 18μηνο από δουλειές στην Ελλάδα, για λογαριασμό των συστημικών τραπεζών, οι ξένοι σύμβουλοι. Πάνω από 250 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι ήταν οι προμήθειες που σχετίζονται με κεφαλαιακές πράξεις ελληνικών τραπεζών κατά το 2014. Για κάθε μία από τις δέκα βασικές ξένες επενδυτικές τράπεζες αυτό μεταφράζεται σε έσοδα της τάξης των 25 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα χωρίς να υπολογίζονται διάφορες άλλες εργασίες επενδυτικής τραπεζικής που έκαναν, όπως οι ομολογιακές εκδόσεις ελληνικών εταιρειών και το συμβουλευτικό έργο στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που οι ίδιοι οίκοι έχουν αναλάβει. Ούτε και οι αυξήσεις κεφαλαίου του 2013. Ούτε οι αναδοχές στις δύο ομολογιακές εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου πέρσι τον Απρίλιο και το καλοκαίρι. Στην πρώτη, που ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ, συμμετείχαν οι Bank of America-Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley. Ομως το Δημόσιο θα χρειαστεί ακόμα καιρό για να ξαναβγεί στις αγορές, και έτσι οι τραπεζικές αυξήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον των επενδυτικών τραπεζών. Οπως και ορισμένες του ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων η τιτλοποίηση ακινήτων, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του 2016 – δουλειά που έγινε ευρωπαϊκή υπόθεση, μιας και την έχουν αναλάβει οι UBS, Deutsche Bank και BNP Paribas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή