Συμφωνημένα τα 35 δισ. του ΕΣΠΑ από το 2012

Συμφωνημένα τα 35 δισ. του ΕΣΠΑ από το 2012

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λένε και ξαναλένε οι του ΣΥΡΙΖΑ, το επανέλαβε και χθες για μία ακόμη φορά ο πρωθυπουργός, ότι με τη σκληρή διαπραγμάτευση πήραν 35 δισ. ευρώ, που αποκαλούν και πακέτο Γιουνκέρ. Το… πακέτο Γιουνκέρ των 35 δισ. δεν είναι τίποτα περισσότερο από το άθροισμα των πόρων του νέου ΕΣΠΑ και των αγροτικών ενισχύσεων, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012. Αρα τα 35 δισ. ήταν συμφωνημένα και η διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα (φωτ.) δεν έφερε ούτε ένα ευρώ περισσότερο. Αυτό που του έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ε.Ε. ήταν να αυξήσει τις προκαταβολές, δηλαδή τους πόρους που δίνει στην αρχή ενός ΕΣΠΑ, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα. Το επιπλέον ποσό που εγκρίθηκε ως προκαταβολή (προκαταβολές δίνονταν πάντα για το ξεκίνημα των ΚΠΣ) είναι 500 εκατ. φέτος και άλλα τόσα το 2016. Η απελθούσα κυβέρνηση στη διεκδίκηση του πακέτου Γιουνκέρ συμμετείχε όσο και στις διαπραγματεύσεις για το πακέτο Ντελόρ τη 10ετία του ’80.

Περισσότερες από 13 εκατ. ηλεκτρονικές δηλώσεις υποβλήθηκαν μέσω του taxisnet. Συγκεκριμένα, υποβλήθηκαν από τα φυσικά πρόσωπα 6 εκατ. έντυπα Ε1, 3 εκατ. έντυπα Ε2 και 1,4 εκατ. Ε3. Τα νομικά πρόσωπα υπέβαλαν 234.000 δηλώσεις και 40.000 έντυπα Ε2. Συνολικά οι δηλώσεις στοιχείων ακινήτων ξεπέρασαν τα 1,6 εκατ. Τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ωστόσο, θα πρέπει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να μην επιχαίρει και να φροντίσει το 2016 να ανοίξει νωρίτερα το σύστημα (από τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπει η νομοθεσία) και κυρίως να διασφαλίσει ότι δεν θα παρουσιάσει τα ίδια προβλήματα.

Στην Αθήνα ο CEO της Vodafone

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο επικεφαλής του Vodafone Group. Ο ιταλικής καταγωγής Chief Executive Officer (CEO) του ομίλου Vodafone, Βιτόριο Κολάο, θα επισκεφθεί τη θυγατρική εταιρεία του ομίλου στην Ελλάδα, Vodafone-Πάναφον, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλες τις θυγατρικές επιχειρήσεις του ομίλου. Την τελευταία φορά που ο κ. Κολάο είχε βρεθεί στην Αθήνα είχε επισκεφθεί τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αυτήν τη φορά, λόγω της πολιτικής συγκυρίας, το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει επαφές με πολιτικούς. Ο κ. Κολάο, αφού πραγματοποιήσει επαφές με το Μάνατζμεντ της ελληνικής εταιρείας, θα αναχωρήσει από τη χώρα μας αύριο, Τετάρτη.

«Μυθεύματα τα περί μη τήρησης των υποχρεώσεων»

«Η “Ελληνικός Χρυσός” εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη νομιμότητα και εκπληρώνει πλήρως όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της. Τα περί μη τήρησης των υποχρεώσεων συνιστούν ανυπόστατα μυθεύματα για τα οποία έχει αποφανθεί κατ’ επανάληψη το Συμβούλιο της Επικρατείας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός”, για να απαντήσει στις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

«Ως εκ τούτου, συμφωνούμε απόλυτα με τον κύριο Τσίπρα, ότι οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται απόλυτα το περιβάλλον και την εργασιακή νομοθεσία, κάτι που εμείς στην “Ελληνικός Χρυσός” αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ελέγχους καλά πάμε, από εισπράξεις όμως…

Για αύξηση των εσόδων τον Αύγουστο κάνει λόγο ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πέραν του γεγονότος ότι τα στοιχεία που παρουσιάζει δεν είναι αντιπροσωπευτικά για να εξαχθούν συμπεράσματα, τα έσοδα του Αυγούστου θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερα όχι μόνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αλλά και με τον στόχο. Και αυτό διότι οι περισσότεροι φορολογούμενοι πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα έσοδα του Δημοσίου θα έπρεπε να παρουσιάσουν αύξηση υψηλότερη του 1,6% από αυτή που παρουσίασαν.

Συγκεκριμένα, στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι καταγράφηκε υπέρβαση των εσόδων γενικά σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού κατά 1,6%. Ο προϋπολογισμός προέβλεπε 3,991 εκατ. και τα έσοδα έφθασαν τα 4,055 εκατ. ευρώ. Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση και στους ελέγχους της τουριστικής περιόδου. Καλό θα ήταν, εκτός από τον αριθμό των ελέγχων, να δίνονται και στοιχεία για τις εισπράξεις προστίμων!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή